10 Şubat 2010 00:00

Bağımsız ruh geliyor

11-21 Şubat tarihlerinde İstanbullu sinefillerle buluşacak !f İstanbul programının sonraki durağı 25-28 Şubat’ta Ankara olacak.

Paylaş

11-21 Şubat tarihlerinde İstanbullu sinefillerle buluşacak !f İstanbul programının sonraki durağı 25-28 Şubat’ta Ankara olacak. Festivalde dokuz filmin yarışacağı “Keş!f” bölümünün yanı sıra 12 bölümde 100’ü aşkın uzun ve kısa metrajlı film gösterilecek.
İstanbullu sinemaseverleri bağımsız ve özgür filmlerle buluşturan !f İstanbul Film Festivali 11 Şubat’ta başlıyor. “Yeni Perspektif” sloganıyla yola çıkan ve 21 Şubat’a kadar sürecek festivalin Ankaralılarla randevusu ise 25-28 Şubat tarihleri arasında.
Ödüllü filmleri Oscar töreni öncesi izleyicilerle buluşturacak festivalin bu yılki sürprizi ise İstanbul’la eş zamanlı olarak Anadolu kentlerine yapılacak “canlı yayın.”
Hiçbir zaman “sadece” film festivali olmayan !f’in bu yılki programında partiler, atölyeler ve paneller de var.
Festivalin bu seneki bölümleri; ‘Keş!f’, ‘Hit Filmler’, ‘Erkeklik Halleri’, ‘Sesli Yaşam’, ‘Fantastik Filmler’, ‘Sessiz ve İsyankar’, ‘Dünyanın Çivisi’, ‘Açılım’, ‘Gökkuşağı’, ‘!f Kült’, ‘!f Kısalar’, ‘Nöbetçi Sinema’ ve ‘Özel Gösterim’ başlıkları olarak sıralanıyor.
9 FİLM ÖDÜL İÇİN ‘KEŞFEDECEK’
13 bölümde toplam 71 uzun metrajlı filmin yanı sıra çok sayıda kısa filmin gösterileceği !f İstanbul’un “Keş!f” bölümünde dokuz film 15 bin dolarlık ödül için yarışacak. Yarışma jürisi Oscar ödüllü “Günah” Filminin Prodüktörü Daniel Birman Ripstein, Sundance Film Festivali Yöneticilerinden Caroline Libresco, NISIMASA’nın Kurucusu Matthieu Darras, “Buzdan Hayaller” filmiyle tanınan ünlü İzlanda’lı Yönetmen Dagur Kári ve ülkemizin en önemli Senarist/Yönetmenlerinden Ümit Ünal’dan oluşuyor.
Yarışmada Türkiye’den Emre Şahin’in ödüllü filmi “40” da bulunuyor.
!F’İN GÜNDEMİNDE ARTIK “ERKEKLİK” DE VAR
Festival takipçileri bilirler, !f’te her yıl en az bir yeni bölüm izleyicilere merhaba der. Bu yılki programın yenisi erkekleri ve erkekliği tartışan filmlerden oluşan “Erkeklik Halleri”.
Bu bölümdeki yedi film, erkekler “ne”den imal edilir? Kırılabilirler mi? Şehirlileşme ile birlikte hayatımıza giren “Issız Adam” tiplemesi kimdir? Geleneksel erkek iktidarı modernleşme ile birlikte ne gibi şekillere bürünür? gibi çok sayıda soruya cevap arayan şık bir seçki sunuyor.
Bölümün en gözde filmleri, çok sayıda eleştirmenin 21. yüzyılın “Otomatik Portakal”ı olduğu görüşünde birleştiği erkeklik ve şiddete dair yaklaşımıyla dikkat çeken “Bronson” ve “Pippa’ya Mektup”.
!F’İN “AÇILIMI”
Hükümetin başlattığı ve tartışmalarla sürdürdüğü demokratik açılım da festivalde “bölüm” oldu. !f yeni bölümü şu ifadelerle sunuyor:
“Kürt Sineması’ndan bahsederken sıklıkla, bu sinemanın tek bir tanımlayıcı isim altında toplanmasının zor olduğu; Kürt filmlerini birleştirebilecek şeyin, bu sinemada yurtsuzluğun, sınırlar arasında var oluşun ve sürekli bir özlem duygusunun tasvir edilme biçimleri olduğu söylenir. İzleyicilerimize Kürt sinemasının son yıllarda öne çıkan en iyi örneklerinden birkaçını sunabilmekten sevinç duyuyoruz.”
“Açılım”da Hisham Zaman’ın sınırlar arasında hareket halinde olan köşeye sıkışmış insanların hikayelerini işlediği “Kış Ülkesi” ve “Bawke” adlı filmleriyle Doug Aubrey imzasını taşıyan ve peşmergelerin yakın tarihine çarpıcı bir bakış açısı sunan “Kurdi/Kürdî” gösterilecek. “Göçmen”, “Ekmek”, “Bir Telefon Hikayesi”, “Karlı Düşler” ve “Sis Aşiretinden Bir Kadın” isimli kısalar da özel bir seçkiyle seyirciyle buluşacak.
‘‘!f İstanbul’’un en çok konuşulan beş filmi tanınmış Amerikalı sinema sitesi The Auteurs işbirliği ile ilk kez İstanbul ile eş zamanlı Anadolu’da 15, komşu coğrafyalarda ise dört farklı noktada izlenebilecek.
Aralarında Oscar’ın da bulunduğu çok sayıda ödül için adı geçen sekiz filmin gala yapacağı !f İstanbul’un gündüz seanslarında biletler 5 TL.
(KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

‘Ben bu müziği seçmedim, bu benim kaderimdi’

SONRAKİ HABER

FIRAT’IN ÖTE YANINDAN FOTOĞRAFLAR

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...