10 Şubat 2010 00:00

‘Ben bu müziği seçmedim, bu benim kaderimdi’

MARİZA’yı ve şarkı söyleyişini anlatmak için dört kelime yeterli. Tutkulu, zarif, hisli ve buğulu...

Paylaş

MARİZA’yı ve şarkı söyleyişini anlatmak için dört kelime yeterli. Tutkulu, zarif, hisli ve buğulu... Fadonun Divası Mariza deniz kokan şarkılarıyla 20 Şubat’ta İş Sanat’ta.
Amerika’nın Blues’u, İspanya’nın Flamenko’su, Arjantin’in Tango’su varsa, Portekiz’in de fadosu var. Bazı müzikler yalnızca dinlemek ya da söylemek için yapılabilir ama fado yalnızca hissedilir. Mariza’yı ve şarkı söyleyişini anlatmak için 4 kelime yeterli. Tutkulu, Zarif, Hisli ve Buğulu... Mariza ise neden fadoyu seçtiğini şu cümleler ile anlatıyor. “Fado yalnızca bir müzik değil, bir histir. Üzücü değil melankoliktir. Ben bu müziği seçmedim, bu benim kaderimdi.”
Grammy Ödüllerine aday gösterilen ilk Portekizli sanatçı olan Mariza, ilk Dünya Müzik Ödülünü de yine fado söyleyerek almıştı. Paris’te Fen Edebiyat Akademisi’nin “Medaille de Vermeil” madalyasıyla ödüllendirilen sanatçı, son albümü “Terra “ile En İyi Folk Müzik ve En İyi Prodüktör dallarında Latin Grammy Ödüllerinin de sahibi oldu.
Portekiz Devleti tarafından Portekiz kültürünü yurtdışında en iyi temsil eden sanatçı unvanı alan Mariza, 1999 yılında efsane fado Şarkıcısı Amalia Rodrigues’in adını taşıyan Vakıf tarafından “Fadonun Sesi” ünvanını aldı. Türkiye’de de büyük hayran kitlesine sahip olan sanatçı son albümü Terra ve Türkiye’de de çok satan ‘Fado Em Mim, Fado Curvo’ ve ‘Transparante’ albümlerinden en özel şarkıları ile 20 Şubat’ta saat 20.00’de İş Sanat’ta olacak. (KÜLTÜR SERVİSİ)



ÖNCEKİ HABER

‘Dünya Öykü Günü kutlu olsun’

SONRAKİ HABER

Bağımsız ruh geliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...