10 Şubat 2010 00:00

‘Dünya Öykü Günü kutlu olsun’

İNSANLIĞIN tarihsel ilerlemesi devam ettikçe öykülerin de yaşayacağını ifade eden Edebiyatçı Füruzan, öyküseverlerin 14 Şubat Dünya Öykü Günü’nü kutladı.

Paylaş

İNSANLIĞIN tarihsel ilerlemesi devam ettikçe öykülerin de yaşayacağını ifade eden Edebiyatçı Füruzan, öyküseverlerin 14 Şubat Dünya Öykü Günü’nü kutladı.
Füruzan, insanlığın yürüyüşünün paleolitik çağdan bu yana öykülerle aktarıldığını bildirdi. “Din öncesi Şaman törenlerinin büyüleyici doğa söylemi, İzmirli Homeros’un anlattıkları; Gılgameş, kanımca ilk gerçeküstü yazarlardan Evliya Çelebi’nin seyahatnameleri, masallar, söylenceler birbirlerine eklenerek çağlar boyu sürecek yolculuklarındalar” diyen Füruzan, kimi zaman mağaralara, kimi zaman tabletlere aktarılan öykülerin, insanlığın kendisiyle karşılaştığı anlar olduğunu belirtti.
ÖYKÜ ÜTOPYASINDAN GÜÇ ALIR
20. yüzyılın acılarla, kıyımlarla ve üzüntülerle kapatıldığını, 21. yüzyılın da maalesef 20. yüzyılı tekrarlayan acılara sahne olduğunu dile getiren Füruzan, “İşte tam burada öyküler yazılır, yazılmaktadır. Öykü inançtan değil ütopyasından güç alır. Çünkü ütopya asla soyut bir kavram değildir.
Toplumlar insanın değerini savunan başka bir hayatın özlemini taşıyorsa, erkin buyurganlığını eleştiriyorsa, düzeni yenileme gücünü yitirmez. Ütopya tartışmaya, eleştirmeye açık bir olgu olarak aklımızı aydınlatmaktadır. Çok eski bir gelenekten uzanan öykünün günümüzde de atan canlı damarı durmadan güçlenecektir. Yineleyelim, ütopya bence soyut bir kavram değildir” dedi. Füruzan, 14 Şubat Dünya Öykü Günü’nü sevinçle kutladığını da bildirdi. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

GÖZLEMEVİ

SONRAKİ HABER

‘Ben bu müziği seçmedim, bu benim kaderimdi’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...