10 Şubat 2010 00:00

Eylem mi eğlen mi?

Yaygaralar kopartılan TEKEL işçilerinin direnişiyle başlayıp arap saçına dönen bir hikaye oldu.

Paylaş

Yaygaralar kopartılan TEKEL işçilerinin direnişiyle başlayıp arap saçına dönen bir hikaye oldu. Bağlı olduğu federasyona hainlik eden sendikalar, işverene yalakalık eden sendikalar ve ne şiş yansın ne de kebap diyen sendikalar diye onca sendikaları bölelim.
Türk Metal, doğru dürüst bu eyleme katılacak mı, katılmayacak mı? Bunu işçilere açıklama gereği duymadı. Katılım yüksek olursa bu, hem hükümete hem de işverene gözdağı vermek anlamına gelecekti. O zaman sarı sendika nasıl olacaktı. Sözleşmelerde işçi nasıl satılacaktı. En iyisi katılıyor gibi davranıp az kişiyle orada olmaktı.
Oysa böyle bir günde tüm sendikalar, emeği, alın terini, hakkı, özgürlüğü, insan haklarını savunan sivil toplum örgütleri, bugün hiçbir planı olmayan insanlar katılmış olsa idi, birlik ve beraberlik ruhunu herkese, yönetene, patrona, bu ülkede yaşayan insanlar yani Türk, Kürt, Laz, Çerkez hiç önemli değil kısacası sömürülenler (Nasıl bir sömürü derseniz amele pazarında simsar olan sendikalardan tutun krizi bahane eden patrona kadar), sömüren tarafından ayrı tutulmuyorlar. Devlet vergileri yüksek tutarak, iş yok gözdağı ile tepkimizi susturuyor. Gün uyanış için biz, biriz demek için uygun zamandı. Bunu da kaçırdık vesselam. Dün “Hrant Dink’iz” diyenler bugün iş, emek, geçim derdi diye sokağa dökülmedi. Bir zamanlar TEKEL işçileri de kimse için elini taşın altına koymuyordu. Şimdi o taşın tamamen altındalar.
Şunu işçilerin unutmaması lazım. İşçinin işçiye yaptığı haksızlığı, hiçbir patron, hiçbir sendika yapmaz çünkü sendikaları, hükümetleri yine biz seçip, oraya oturtuyoruz. Sonuçlarına katlanmak da bize düşüyor.
Sendikalar şöyle bir şey yapamaz mıydı. İşçilerin fabrikalardaki sayılarını göz önüne alarak hiç olmasa 3-5 otobüsle katılmalı idiler. Ama sendikaların fabrikalarda odalarında yazdığı gibi, “Birlik ruhunu kaybetmiş tüm işçi camialarının başı sağolsun.” Hakkımızı alsak ne olur. Yakında ülkeyi yönetmek için de taşeron arayacağız.
Türk Metal üyesi
bir işçi (İstanbul)
ÖNCEKİ HABER

Sınıftan yana sendika görmek istiyoruz

SONRAKİ HABER

4 Şubat’ta alanlara akın ettik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...