11 Şubat 2010 00:00

YETiM HAKKI YiYEN YiYENE

TEKEL’in Paşabahçe’deki içki fabrikası el altından satışa çıktı.

Paylaş

TEKEL’in Paşabahçe’deki içki fabrikası el altından satışa çıktı. Fabrikayı geçen sene 303 milyon liraya alan As-Asya’nın, henüz bu parayı bile ödemeden, fabrikayı satışa çıkardığı iddia ediliyor. Satış fiyatı 375 milyon lira (250 milyon dolar)… Eğer satış gerçekleşirse As-Asya Gayrimenkul, cebinden bir kuruş para çıkmadan 7 ayda 72 milyon lirayı cebine indirmiş olacak.
Ekonomist Dergisi’nden Okhan Şentürk’ün haberleştirerek kamuoyuna duyurduğu satış iddialarını şirket kabul etmezken, müteahhit Ali Ağaoğlu, arazi için ‘Evet aracılar vasıtası ile bize teklif ettiler’ dedi.
As-Asya Gayrimenkul, haziran ayında yapılan ihalede Beykoz Paşabahçe’de ve tam deniz kenarında bulunan fabrika arsası için 303 milyon liralık teklif vermişti. Ancak şirket ve sahibi Mümin Gökalp’ın adı daha önce iş çevrelerinde hiç duyulmadığı için ihale ile ilgili büyük soru işaretleri oluşmuştu.
ORTAĞI UYARMIŞTI:‘PARA BULAMAZ’
İçki fabrikasını el altından satışa çıkardığı iddia edilen, 15 Haziran 2009 tarihinde düzenlenen ihalede 303 milyon 100 bin lira gibi rekor bir fiyat veren Adana merkezli As-Asya Gayrimenkul’ün Patronu Mümin Gökalp hakkında daha önce farklı iddialar gündeme gelmişti.
Mümin Gökalp’in eski ortağı emlakçı Mesut Yurter ise geçen temmuz ayında ajanslara birlikte çalıştığı Mümin Gökalp için, “Bırakın 303 milyonu, 3 milyon lirayı bulamaz” şeklinde bir yorumu yapmıştı.
Aracılar vasıtasıyla birçok işadamının kapısını çaldığı iddia edilen Gökalp, arazi için henüz ciddi bir müşteri bulmuş değil. Mümin Gökalp, Eylül 2009 tarihindeki bir röportajında Paşabahçe içki fabrikasının yerine 300 milyon dolarlık bir yatırımla yedi yıldızlı, 1500 yataklı, Paşa Sarayı adında bir otel projesi planladıklarını söylemişti.
ÖZELLEŞTİRME BEDELİ HENÜZ ÖDENMEDİ
As-Asya Gayrimenkul, Özelleştirme İdaresi’ne 50 bin liralık teminat haricinde hiç bir bedel yatırmadı. Şirket özelleştirme bedelini kasım 2009’da yatırması gerekirken, ek süre talebinde bulundu. Özelleştirme İdaresi’nden alınan bilgilere göre şirket ödemeyi 2010’un mart ayında yapacak. Özelleştirme bedeli olan 303 milyon TL’yi peşin veya taksitle ödeyip ödeyemeyeceği, ödeme tarihi geldiğinde belli olacak.
Her ne kadar, “Özelleştirme kararının üzerinden henüz bir yıl bile geçmemişken Paşabahçe içki fabrikası satılabilir mi? sorusuna, konunun tarafı olan Özeleştirme İdaresi Başkanlığı, bunun yasa gereği mümkün olamayacağı yanıtını verse de el altından, anlaşmalı bir satış yapılmasının önünde hiçbir engel bulunmuyor.
(İstanbul/EVRENSEL)

OĞULA KIYAK
Süreçten pay alanlardan biri de Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcılığı da yapmış olan Hükümet Sözcüsü Sayın Cemil Çiçek’in oğlu Ahmet Çağrı Çiçek… Hatırlanacağı üzere Bakan Cemil Çiçek’in oğlu Ahmet Çağrı Çiçek, 14 Temmuz 2009 tarihinde Sigara Sanayii İşletmeleri ve Ticaret A.Ş Yönetim Kurulu’na atanmıştı. Çağrı Çiçek, şu an, kıymetli arsalarıyla birlikte fabrikaları İngiliz-Amerikan sigara şirketine satıldığı için, varlıklarının tamamı özelleştirildiği için yapacağı hiçbir şey kalmayan şirkette yüksek maaşla yöneticilik yapıyor.
Şirkette yönetim kurulundaki görevi 14 Ağustos 2010 tarihinde dolacak olan Çağrı Çiçek’e hükümet görev verebilmek için sürekli seferber oluyor: Önce “Meclis’te memur kadrosuna” alınarak iş hayatına başladı. Sonra Tekel’i Amerikan şirketine satan Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nda “Başkan Müşaviri” olarak atandı. Şimdi de Sigara Sanayi Yönetim Kurulu’nda…

TEKEL İÇKİDEKİ VURGUN

Hatırlanacağı üzere hükümet TEKEL Alkollü İçkiler fabrikalarını bedava vermişti! Alan şirkette bunu 4 katı fiyatına ABD’li bir şirkete satmıştı.
Özelleştirildiği dönem yıllık içki satışı geliri 550 milyon dolar olan kurumu hükümet 292 milyon dolara Mey İçki’ye satmıştı. Yıllık gelirinin yarısına satılmış gibi görünse de gerçek çok daha vahimdi. O dönem TEKEL Alkollü İçkiler’in sadece hammadde stok tutarı 126 milyon dolardı. Mey İçki’nin peşin ödediği kısım ise 128 milyon dolar…
“Eh stokları düşünce devletin kasasına 2 milyon dolar girmiş” diye de düşünülmesin. Çünkü TEKEL’e ait 13 içki fabrikasında çalışan yaklaşık 3 bin işçinin 38 milyon dolara ulaşan kıdem ve ihbar tazminatları da TEKEL tarafından ödendi. TEKEL adeta bedava verilmişti.
TEKEL içki bölümünü adeta bedavaya getiren Mey İçki fabrikaları, 2006 nisan ayında 900 milyon dolara, ABD’li şirket Texas Pacific Group’a sattı.
SAHİLİ VE RIHTIMI VARTekel’in Paşabahçe Rakı fabrikası, Tekel’in 2004’teki satışının ardından üretimine son verdi. Tekel’in Paşabahçe’deki fabrikası, bir kamu kuruluşu olarak tanınmasına rağmen özel bir girişimle kurulmuştu. 1922’de Hasan Hulki Bey, 1900’lü yıllardan beri sahilde mum üretimi yapılan bir tesisi satın alarak, alkollü içki üretimine geçti. 1 Ekim 1933 tarihinde devlet, tesisi, Hasan Hulki Bey’den 160 bin liraya satın alınca, tesis Paşabahçe Tekel Fabrikası olarak resmen çalışmaya başladı.Tekel’in Paşabahçe’deki arazisi toplam 54 bin 870 metrekare alana sahip. Ayrıca tesisin 3 bin 935 metrekarelik iskele ve rıhtımı mevcut. Söz konusu rıhtım ve iskelenin üst kullanım hakkı, Maliye Bakanlığı tarafından 49 yıllığına arazinin sahibine tahsis edildi. Arazinin 500 metre genişliğinde sahili bulunuyor.
ÖNCEKİ HABER

Cevizli TEKEL arazisinde yandaş gözü

SONRAKİ HABER

zama zingo

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...