11 Şubat 2010 00:00

Cevizli TEKEL arazisinde yandaş gözü

KAPATILAN Cevizli TEKEL Sigara Fabrikası’nın arazisi de satışta.

Paylaş

KAPATILAN Cevizli TEKEL Sigara Fabrikası’nın arazisi de satışta.
TEKEL Cevizli Yerleşkesi, Kartal Belediyesi’nin Kartal halkına verilmesi yönündeki bütün girişimlerine rağmen, Bilim ve Sanat Vakfı’na (BSV) veriliyor. Üniversite kurulması karşılığında verildiği iddia ediliyor. Cevizli TEKEL Fabrikası’nın 300 dönümlük kısmı, fabrikanın vergi borçları nedeniyle el koyan Maliye Bakanlığı’nın elinde bulunuyor. Vakfın eski başkanı, şimdiki Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu.
MİLLİ GÖRÜŞ HAMLESİ
Kartal ve Cevizli halkı, ilçede üniversite kurulmasına karşı değil. Vatandaşlar dönen dolaplara tepkili. ANAP hükümetinin eski adalet bakanı Mahmut Oltan Sungurlu’nun, bu arazinin BSV’e verilmeye özel gayret gösterdiği iddiaları vatandaşı öfkelendiriyor. Ayrıca bu durum, BSV’nin başındakileri ve ilişkileri sorgulamayı da beraberinde getiriyor.
1986 yılında kurulan 1989 yılında eğitimlerini artıran milli görüş militanı yetiştiren vakfın başında Yeni Şafak Gazetesi Köşe Yazarı Fatih Üniversitesi Öğretim Üyesi, Anlayış Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Özel bulunuyor. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, hem vakfın başkanı hem de eğitimcilerinden iken Başbakan Erdoğan’ın dış politika danışmanlığına getirildi. BSV üniversite kurma projesi geliştiriyor. Vakfın yönetimi Maliye Bakanlığı ile TEKEL arasındaki gelişmeleri iyi takip ediyor. Şehrin göbeğinde metre karesi bin dolar hesabı yapılan 300 milyon dolarlık çok değerli arazi var. Bu arazi Maliye Bakanlığı’nın el koyduğu TEKEL arazisi.
İş bununla da sınırlı değil. Hemen Şehir Üniversitesi adıyla bir mütevelli heyeti kuruluyor. Heyetin başına eski ANAP’lı Mahmut Oltan Sungurlu getiriliyor. Sonra BSV’nin Başkan Vekili Abdulhalik Damar, Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa İbrahim Turhan, Prof. Abdullah Yavaş, Prof. Ahmet Ademoğlu, Prof Cemal Şanlı, Doç. Fazlı Önder Sönmez, Dr. Fikri Gökbçrü, MÜSİAD eski Başkanı Dr. Ömer Bolat’tan bir heyet oluşturuluyor. Rektörlüğe Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya getiriliyor. Heyet “Şehir Üniversitesi” adıyla TEKEL arazisine talip oluyor. Ardından bu arazinin 49 yıllığına üniversiteye tahsisi kararlaştırılıyor. Ancak bu arazi 3. derece doğal SİT alanı içinde kalıyor. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nda görüş alınması lazım. Durum bir açıdan daha sıkıntılıdır. Geç dönem Roma ve Bizans dönemine ait tarihi kalıntılar var bu arazide. Biraz daha altını eşelediğimizde, fabrika üzerinde İngiliz sigara şirketi BAT’ın kullanma hakkı var. Bütün bu girişimlere karşı Kartal Belediyesi, Tek Gıda-İş Sendikası, her türlü hukuki girişim başta olmak üzere bir mücadele süreci başlattılar. (İstanbul/EVRENSEL)

KARTAL HALKI DİRENİYOR

Kartal ve Cevizli halkı gelişmelere tepkili. TEKEL çalışanları sayesinde ayakta kalan Cevizli esnafı ile ev sahipleri, şimdi adeta kan ağlıyor. Şimdi fabrika, arazinin satılmasını istemiyor.
Kartal halkı bu arazi üzerinde bulunan 4 bin 100 adet çam, manolya, sedir, çınar vb. ağaçların yok edilmesini istemiyor. Kartal Belediyesi buranın kültür, sanat, dinlenme, spor alanı parkı olmasını istiyor. Yeşil alan olarak kalmasını istiyor. Bu arazide 1974-77 yılları arasında İstanbul Arkeoloji Müzeler Müdürlüğü’nce yapılan kazılarda erken dönem Bizans dönemine ait hamam kalıntısı bulunmuş. Bunun Brias Sarayı kalıntısı olduğu tespit edilmiş. Kartal Belediyesi, kazı çalışmalarının tüm masraflarını karşılamak için başvuruda bulunmuş. Buranın koruma altına alınmasını istemiş. Cevizli, Orhantepe, Kordonboyu esnafı, buranın halkın malı olduğunun altını çiziyor. Yetim hakkını, yoksul hakkını kimlerin yediğine işaret ediyor. Başbakan Erdoğan’ın, işte tam da burada yetim hakkı yediğini belirtiyorlar. ‘Peşkeş buna denir’ diyorlar. Cevizlili emekçiler, Koç Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi arazileri üzerinde bulunan binlerce ağacın yok edilmesi gibi bir kıyımı istemiyor. Kartal Belediyesi, Kent Konseyi, Mimar Mühendisler Odası, hukukçular, meslek örgütleri, Kentsel Dönüşüm Mağdurları Dernekleri ve Emek Partisi başta olmak üzere emekten yana siyasi partiler, mücadele için birleşerek yeni bir mücadele hattı oluşturuyorlar.
Haşim Demir
ÖNCEKİ HABER

Hak-İş TEKEL için birlikten çekildi

SONRAKİ HABER

YETiM HAKKI YiYEN YiYENE

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...