11 Şubat 2010 00:00

Agos’ta yazıyorsan katlanacaksın!

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink hedefe koyuldu, yıllarca yürütülen propaganda sonucu gazetesinin önünde katledildi.

Paylaş

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink hedefe koyuldu, yıllarca yürütülen propaganda sonucu gazetesinin önünde katledildi. Türkiye yıllardır bu cinayeti tartışırken, Yargıtay skandal bir karara imza attı. Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Baskın Oran’a ‘satın alınmış’ dediği için Cumhuriyet Gazetesi Yazarı ve Ergenekon tutuklusu Mustafa Balbay’a verilen cezayı bozdu. Kararın gerekçesi ise tam bir skandal: Agos’ta yazıyorsan katlanacaksın!
BÜYÜK SKANDAL
Skandal kararın altında Yargıtay 4. Hukuk Dairesi’nin imzası var. Daire, Prof. Dr. Baskın Oran’a yönelik “satın alınmış” ifadesini kullanan Balbay’a verilen 3 bin 500 TL tazminat cezasını, tartışma yaratacak bir gerekçeyle bozdu. Daire, Oran’ın Hrant Dink’in genel yayın yönetmeni olduğu Agos gazetesinde, Ermeni sorunu üzerine yazılar yazdığına dikkat çekerek, bu yüzden ‘bu açıklamalara katlanmak zorunda olduğuna’ karar verdi. Kararda şu akıl almaz sözler yer aldı: “Yazılara tepki olarak ve gündeme uygun biçimde yapılmış konuşma...”
BALBAY’DAN ORAN’A HAKARET
Oran, araştırma yapmak ve karşılığında Türkiye üzerine 6 konferans vermek üzere Ekim-Aralık 2006 tarihlerinde St. Anthony’s College tarafından Oxford Üniversitesi’ne davet edildi.
Oran İngiltere’deyken, Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi ve Ergenekon sanığı Mustafa Balbay, bir televizyon programında konuştu. Balbay, “Bu çok önemli bir durum… Türk aydınlarının, Türk gazetecilerinin, Türk yazarlarının ruhen satın alınması, maddi ve manevi olarak satın alınması çok ciddi bir strateji… Şu anda İngiltere’de özel eğitim görmekte olanlardan biri, adını da vereceğim gerekirse, ben polemik sevmiyorum ama adını da vereceğim, Prof. Dr. Baskın Oran. Şu anda İngiltere’de özel eğitim görüyor. Dönüşte ben de sormak isterim nasıl?” diye konuştu.
3 BİN 500 TL TAZMİNAT
Oran’ın açtığı davada Ankara 16. Asliye Hukuk Mahkemesi, Balbay’ı, 3 bin 500 TL manevi tazminata mahkum etti. Kararın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, Balbay’ın sözlerini, Oran’ın Agos gazetesinde Ermeni sorunu hakkında yazdığı yazılara bir ‘tepki’ olarak değerlendirdi ve manevi tazminat kararını bozdu. Yargıtay’ın gerekçesinde şöyle denildi: “Davacının Agos gazetesinde Ermeni sorunu hakkında yazılar yazdığı, yurtdışında akademik çalışma yürüttüğü anlaşılmaktadır. Dava konusu yayın bir bütün olarak incelendiğinde, davacının Agos gazetesinde yayınlanan yazılara tepki olarak ve gündeme uygun biçimde yapılmış konuşmanın bir bölümünün dava konusu edildiği sonucuna varılmaktadır. Davacı, bir öğretim üyesi olarak özgürce düşüncelerini açıklayabildiğine göre bu düşünceler aleyhine yapılan açıklamalara, sert de olsa, katlanmak zorundadır.”


AKP HRANT DİNK’E KARŞI

ERGENEKON Caddesi’nin adının Hrant Dink olarak değiştirilmesiyle ilgili öneri AKP’li üyelerin oylarıyla reddedildi. AKP’den Ergun “Caddelerin isimlerini değiştirmek gereksiz” derken, Önergenin sahibi Nama bu kararı eleştirdi.
İstanbul’da Hrant Dink’in öldürüldüğü Şişli’deki Ergenekon Caddesi’nin isminin Hrant Dink Caddesi olarak değiştirilmesi teklifi, Büyükşehir Belediyesi Meclisi tarafından oy çokluğuyla reddedildi.
DAHA DOĞAL NE OLABİLİR?
CHP’li üyelerin verdiği önergede, Hrant Dink için ‘Sevilen, Türkiye’ye olan bağlılığıyla örnek bir aydın, gerçek bir yurtsever ve bu ülkenin kardeşliğine, bütünlüğüne ve demokrasi mücadelesinde hayatı boyunca kalemi ve zihni ile emek vermiş, sadık bir yurttaş’ vurgusu yapıldı.
İsminin dünyanın birçok kentinde meydanlara, caddelere ve kültür merkezlerine verildiği belirtilerek, “İsminin, yaşadığı kentte, son nefesini verdiği caddeye verilmesinden daha doğal ne olabilir?” denildi.
OYLAMA NASIL YAPILIYOR?
Büyükşehir Belediyesi’nin 300 meclis üyesi var. Belediye Başkanı Kadir Topbaş’la birlikte oylamaya 301 kişi katılıyor. AKP’nin 170, CHP’nin 112 üyeyle grup oluşturabildiği meclisin kalan sekiz üyesi MHP, Saadet Partisi ve DSP üyelerinden oluşuyor.
Her ayın ikinci haftası toplanan Belediye Meclisi üyeleri o haftanın ilk pazartesi günü toplantı için gündem önerilerini sunuyorlar. Ardından yapılan oylamanın ardından kabul edilen öneri toplantı gündemine alınıyor.
NAMA TEPKİLİ
CHP Sancaktepe Meclis Üyesi ve önerinin sahibi Özgen Nama “Bu ülkenin bütünlüğüne, kardeşliğe ve demokrasi mücadelesine hayatını adayan Hrant Dink’in bu caddeye isminin verilmesinden daha doğal ne olabilir ki. AKP’liler demokrasi konusundaki ikiyüzlü tavırlarını bir kere daha göstererek öneriyi reddettiler” diyerek tepki gösterdi.
AKP: GEREKSİZ
AKP Büyükşehir Meclis Grup Başkanı Mehmet Ergun “Caddelerde isim değişikliğinin ‘gereksiz’ olduğu için ret oyu kullandıklarını” söyledi.
Barış İçin Sanat Girişimi, bu yıl Dink’in öldürüldüğü 19 Ocak’ta Agos gazetesinin önündeki anmanın ardından Ergenekon Caddesi’ne gelerek caddenin adını Hrant Dink olarak değiştirmişlerdi. (İSTANBUL)
ÖNCEKİ HABER

TEKEL direnişi kırılma noktası

SONRAKİ HABER

GÖZLEM

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa