11 Şubat 2010 00:00

FRANSA iDDiASINDA BAŞBAKANLIK YANILDI!

DENİZ Baykal’ın ortaya attığı iddia, gündemin sıcak maddesi haline geldi.

Paylaş

DENİZ Baykal’ın ortaya attığı iddia, gündemin sıcak maddesi haline geldi. Başbakanlık, iddiayı yalanladığı oldukça sert açıklamasını daha sonra ‘kısmen’ düzeltti. CHP ise iddiasında ısrarlı.
‘Fransa türbanı nedeniyle Başbakan’ın eşinin gelmesini istemedi.’ CHP lideri Baykal’ın grup toplantısındaki bu iddiasına, Başbakanlık’tan yalanlama geldi. Sert bir dil kullanılan açıklamada, Emine Erdoğan’ın 19 Temmuz’da Başbakan ile birlikte Fransa’ya gittiği vurgulandı. Oysa, olayın yakın tanıklarından Gazeteci Mehmet Ali Birand’ın, Fransa’ya gidişini Türk bürokratların istemediğini açıkladığı Emine Erdoğan, Başbakan, Chirac ile görüştüğü gün Ankara’da bazı ziyaretlerde bulunuyordu.
DÜZELTME GELDİ
İlerleyen saatlerde ise Başbakanlık’tan bir düzeltme geldi: “Baykal’ın iddialarına ilişkin yapılan açıklamada bir tarih hatası olmuştur. Sayın Başbakan ve Sayın Emine Erdoğan 19 Temmuz 2004 değil, 12 Temmuz 2008 tarihinde Fransa’yı birlikte ziyaret etmişlerdir. Ziyaret tarihine ilişkin bu düzeltme dışında açıklama aynen geçerlidir.”
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Fransız makamlarından “Dolaylı dahi (olsa), bir talebin söz konusu olmadığını” ileri sürdü.
SORU ORTADA
Baykal’ın iddiası, Başbakanlığın yalanlaması ve ardından gelen düzeltme ile ‘Paris muamması’ giderilmiş oldu. Deniz Baykal’ın iddiası ile ortaya çıkan asıl soru ise “Başbakan’ın eşi Fransa’ya neden gitmedi?..” Fransa’mı istemedi yoksa Mehmet Ali Birand’ın açıkladığı gibi Türk bürokratlar mı sakıncalı buldu?..
‘AĞIRLANDI, AĞIRLANACAK’
Konuyla ilgili Fransa’nın Ankara Büyükelçiliği’nden de bir açıklama yapıldı: Türk liderlerinin eşleri geçmişte olduğu gibi bundan sonra da Fransa’da memnuniyetle ağırlanacak...
Baykal’ın, Fransız Cumhurbaşkanı’nın Erdoğan’a ‘‘Eşini buraya getirme’ diye mesaj gönderdi’’ iddiası ile ilgili olarak dönemin Paris Büyükelçisi Uluç Özülker konuştu. Dönemin Paris Büyükelçisi Uluç Özülker, “Fransızların türbanlı devlet misafiri kabul etmekten tedirgin olduklarını ve ziyaret programının dört kez değiştiğini” söyledi.
CHP İDDİASININ ARKASINDA
CHP Genel Merkezi, yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Başbakanlık konuyla ilgili telaş içinde yaptığı açıklamalarla kendini yalanladı. GATA’ya husumet, Fransa’ya hassasiyet siyaseti gerçekleri değiştiremez” denildi.
(Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Fırsat değil siz kaçtınız

SONRAKİ HABER

TEKEL direnişi kırılma noktası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa