11 Şubat 2010 00:00

Dܒde çeteleşme ve ayrımcılık var

Dicle Üniversitesi (DÜ) İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Ahmet İnan, Gün TV’de yaptığı bir konuşma gerekçe gösterilerek Üniversite Disiplin Kurulu tarafından görevden alındı.

Paylaş

Dicle Üniversitesi (DÜ) İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Ahmet İnan, Gün TV’de yaptığı bir konuşma gerekçe gösterilerek Üniversite Disiplin Kurulu tarafından görevden alındı. Disiplin cezasını YÖK’ün kararını beklemeden uygulayan DÜ yönetiminin kararını ‘hukuk skandalı’ olarak değerlendiren İnan, “Dܒde çeteleşme var. Soruşturma konusu konuşmamda geçen Osmanlı’daki eşkıyalar ve şimdiki şehir eşkıyaları idi. Bu sözleri DÜ yönetimi üzerine almış” dedi.
ATTILAR, ‘GÖREVDEN ÇEKİLMİŞ’ SAYDILAR
Diyarbakır’da yerel yayın yapan Gün TV’de 18 Eylül 2009 tarihinde ‘Ramazan Sohbetleri’ adlı programda yaptığı konuşması nedeniyle DÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Ahmet İnan hakkında, Üniversite Disiplin Kurulu tarafından açılan soruşturma kapsamında oluşturulan komisyon, İnan’ın, ‘DÜ yöneticilerine ve bazı öğretim üyelerine yıpratıcı, küçük düşürücü beyanlarla üniversite yönetimini haksız zan ve töhmet altında bırakan ifadeler kullandığını’ iddia etti. Soruşturma komisyonunda yer alan Prof. Dr. Aydın Ece’nin hazırladığı raporda önerilen ‘kademe ilerlemesinin durdurulması’ cezası uygun bulunarak, cezanın uygulanma süresi ise 1 yıl şeklinde tespit edildi. Ayrıca İnan’ın bu cezadan önce yine ‘kademe ilerlemesinin durdurulması’ ile cezalandırılmış olduğu gerekçesiyle, Yüksek Öğretim Kurumları Yönetici Öğretim Elemanı ve Memurları Disiplin Yönetmeliği’nin ‘Disiplin Suçunun Tekerrürü’ başlıklı 15. maddesine göre ‘bir derece ağır ceza uygulanması’ hükmü gereğince, ‘görevden çekilmiş sayılma’ cezası ile cezalandırılması istendi. Soruşturma Komisyonu’nun bu kararı, Disiplin Kurulu tarafından oy birliği ile karar altına alındı. Verilen karar ile birlikte İnan’ın üniversitedeki görevine son verilmiş oldu.
DÜ YÖNETİMİ ‘EŞKIYA’ SÖZÜNE ALINDI
Verilen cezaya ilişkin YÖK’e itirazda bulunan İnan, YÖK’ün kararı beklenilmeden üniversiteden atılmakla birlikte tüm özlük haklarından men edildiğini söyledi. İnan, cezaya gerekçe olan konuşmasına değinerek, “Bu programda Osmanlı dönemindeki eşkıyalıktan söz ettim ve konuyu gönümüzde bürokrasi, hukuk ve çeşitli yerlerdeki eşkıyaların hakimiyeti ile bağlantısını kurdum. Eşkıyaların günümüzde şehre hakim olduğunu ve tüm kurumlarda etkin olduğunu söyledim. Hukuksuzluğun önüne geçebilmek için şehir eşkıyalarının önüne geçilmesi gerektiğini söyledim” dedi. Konuşmasında üniversiteyle ilgili tek bir cümle dahi söylemediğine dikkat çeken İnan, üniversite yönetiminin söylediklerini üzerine aldığını belirti.
ÇETELEŞME VE AYRIMCILIK
Kararı bir hukuk skandalı olarak değerlendiren İnan, “2 yıldan bu yana doçentlik unvanı almama rağmen üniversite yönetimi kadro vermedi. Karar siyasi düşüncelerimden dolayı verilmiştir. 22 Temmuz 2007 tarihinde milletvekilliği seçiminde DTP’nin desteği ile Adıyaman’da bağımsız milletvekili adayı oldum. Adaylığım sonrası da ayrımcılığa uğradım. Dܒde çeteleşme var. Üniversite yönetimini ‘Fethullahçı’ kesim ele geçirmiş durumda. Uğradığım ayrımcılığa ve soruşturmaya ilişkin defalarca rektörlükle görüşmek istememe rağmen randevu alamadım” şeklinde konuştu.
Karara ilişkin YÖK’e itirazda bulunduğunu dile getiren İnan, YÖK’ün vereceği nihai karar beklenilmeden, üniversite yönetiminin kararı 2 Şubat’ta yürürlüğe koyarak maaşını kesip maaş bordrosunu iptal ettirdiğini söyledi. Verilen kararla kendisini açlıkla terbiye etmeye çalıştıklarını dile getiren İnan, “Önceki gün çocuğumun gözlüğü kırıldı, değiştirmek için hastaneye gittim. Haklarım elimden alındığı için gözlüğü alamadım. Rektör kendi şahsi çıkarları için makamını kullanıyor” dedi. (DİYARBAKIR)
ÖNCEKİ HABER

BİLİM, REKTÖRÜN KEYFİNE KALMIŞ

SONRAKİ HABER

MERCEK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...