11 Şubat 2010 00:00

Kartal’ın her mahallesi TEKEL’le dayanışmada

TEKEL işçilerinin 4-c’ye karşı başlattığı direniş 59. gününü geride bıraktı. İşçilerin direnişine destek ise her geçen gün büyüyor.

Paylaş

TEKEL işçilerinin 4-c’ye karşı başlattığı direniş 59. gününü geride bıraktı. İşçilerin direnişine destek ise her geçen gün büyüyor. Kartal’da oturan emekçiler, kurdukları komitelerle direnişin başarıya ulaşması için çalışıyorlar.
Kartal Petrol-İş Mahallesi’nde Emek Partisi semt örgütünce kurulan TEKEL İşçileriyle Dayanışma Komitesi, “1 liranı TEKEL işçileriyle paylaş” kampanyasını ev ev, işyeri işyeri hayata geçiriyor. Kampanya aynı zamanda, hükümetin ve sermayenin çarpıtmalarına karşı aydınlatma faaliyetini de içeriyor. Bu çalışma, TEKEL işçilerine desteğin artmasını sağlıyor. Sadece Petrol-İş Mahallesi değil, TEKEL işletmeleriyle aynı zamanda kurulmuş olan Cevizli, Orhantepe, Kordonboyu mahallelerinde oturan esnaf, emekli işçiler, memurlar ve işsizler de TEKEL direnişiyle bütünleşmiş durumda.
Özellikle Cevizli esnafı, özelleştirmeye ve yaşananlara kızgın. Ev sahipleri evlerini kiraya veremiyorlar. Dükkanlar boş. Kıraathaneler ise işsizlerle dolup taşıyor.
DAYANIŞMA ARTMALI
Cevizli, Orhantepe, Kordonboyu sokaklarında ve caddelerinde, kahvelerde, yöre derneklerinde, dükkanlarda ve sendikalarda, 4 Şubat grevini ve TEKEL işçilerinin direnişinin başarıya ulaşması için neler yapılması gerektiğini görüştük.
4 Şubat genel grevinin etkili ve başarılı olduğunu söyleyen Türkiye Büro-İş Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Metin Başdemir, bu eylemin devamının gelmesi gerektiğini söyledi.
“Bu direniş kesinlikle işçi sınıfının galibiyeti ile sonuçlanacak. Bu direniş sessizlerin sesi, örgütsüz işçilerin de umudu olmuştur. Sendikaların ve konfederasyonların kendilerini gözden geçirmesine de işaret etti bu direniş. Bu mücadele mutlaka başarıya ulaşmalıdır” diyen Başdemir, başarı için dayanışmanın her yerde olması gerektiğini söyledi. Başdemir, emekçi semtlerinde kurulan dayanışma komitelerinin yaygınlaştırılmasının önemine dikkat çekti.
DEVAMI GELMELİ
DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası’nın ABB İşyeri Temsilcisi Tanju Yavaş da “Benim annem ve babam emekli TEKEL işçisi. TEKEL işçileri direnmeden bir direniş örgütlenemezdi. Biz ABB işçileri olarak nasıl bir mücadele gerekiyor onu tartışıyoruz” dedi. Topyekün mücadele çağrısı yapan Yavaş, genel grevin devamının gelmesi ve işyeri dayanışmalarının güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Elazığ Sivriceliler Derneği Lokali İşletmecisi Ali Akyürek, TEKEL direnişinin emekçiler üzerindeki ölü toprağını kaldırdığını söyledi. “TEKEL özelleştirilerek yalnız işçiler değil, 500 bin tütün üreticisi de mağdur edildi. Yabancı tekellerin yağmasına açıldı ülkemiz. Tütün yasası ile tütünümüz yok edildi” diyen Akyürek, özelleştirme sonrası Cevizli’de yaşananları şöyle anlattı: “Cevizli TEKEL 40 yıldır esnafı, bizi geçindiriyordu. Kapatıldı. Şimdi dükkanlar boş, evler kiraya verilemiyor. Alışveriş yok. Biz TEKEL’e sahip çıkıyoruz. Daha etkili eylemler için tüm halk olarak direnişin içinde olmalıyız. 4 Şubat yetmez, devamı gelmelidir. Komiteler yaygınlaştırılmalıdır.”
‘İŞÇİLERİN YANINDAYIM’
Kuaför dükkanı olan Ahmet Doğru, AKP’li olduğunu söyledi. “Özelleştirmeden yanayım. Nedeni devlet patronluk yapmasın. Ama işçiler mağdur edilmemelidir. Özelleştirmenin sonuçlarını belediyelerde, hastanelerde gördüm. Hep işçiler mağdur oldu. İşçiler sömürülüyor” diyen Doğru, “TEKEL işçileri 2 bin lira alıyor” sözlerinin de doğruyu yansıtmadığını söyledi. 4-c’yi tasvip etmediğini ifade eden Doğru, sözlerine şöyle devam etti: “Siyasilerin arpalığı oldu TEKEL. İşçileri destekliyorum. Cevizli’de bir zamanlar 9-10 bin işçi çalışıyordu. Esnaf etkilendi. TEKEL kapatıldı alıveriş durdu. TEKEL’den arkadaşlarım var. İşçilerden yanayım, onları sonuna kadar savunacağım.”
HALK YOKSULLAŞTI
Cevizli TEKEL’den emekli işçi Fethi Akyürek, “Yüreğimiz kan ağlıyor” diye başladı sözlerine.
“4 Şubat genel grev eylemi daha önce yapılsaydı TEKEL özelleştirilmezdi. 400-500 işçinin 4-c’yi kabul etmesi AKP’nin oyunudur. 4-c’ye zamanında duyarlı olsaydık bunlar olmazdı. Virjinya tipi tütün ekimi dayatıldığında buna karşı çıksaydık bu olmazdı” diyen Akyürek, fabrikaların kapatılması nedeniyle Cevizli halkının yoksullaştığını ve işsizliğin arttığını söyledi.
HÜKÜMET SUÇLU
Yaklaşık 40 yıldır Orhantepe Mahallesi’nde oturan Kemal Tatlı da “TEKEL işçileri çalışsaydı buranın halkı kazanırdı. Esnaflar iş yapardı. Burası TEKEL’le kuruldu” dedi. TEKEL’in kapatılmasına karşı olduğunu belirten Tatlı, “Hükümet suçlu. Halk aç, esnaf aç” diye konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)
Cemal Çoban
ÖNCEKİ HABER

Evyap işçilerinden direnişe tam destek

SONRAKİ HABER

Bunun sonu da Kaymaz davası gibi mi olacak?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa