11 Şubat 2010 00:00

Evyap işçilerinden direnişe tam destek

EVYAP Sabun Fabrikası işçileri özlük hakları için direnen TEKEL işçilerine tam destek veriyor.

Paylaş

EVYAP Sabun Fabrikası işçileri özlük hakları için direnen TEKEL işçilerine tam destek veriyor. 4 Şubat’ta yapılan genel greve katılan Evyap işçileri, ‘80 sonrası bir günlük de olsa ilk kez greve gittiler. Tek Gıda-İş İstanbul 4 No’lu Şube’de örgütlü olan işçiler, her türlü desteğe hazır olduklarını söylediler.
TEKEL’in simge haline geldiğini söyleyen Şube Yöneticisi Reşit Yüksel, işçilerin direnişi desteklediğini dile getirdi. Hükümetin tutumunu şaşkınlıkla karşıladıklarını anlatan Yüksel, “Merhametten bahsedenler bir nebze olsun vicdan taşımıyorlar. Direniş yasa dışıymış gibi davranmaları onların temsil ettikleri sınıfın göstergesidir. Biz işçi arkadaşlarımızla eğitimlerde en çok bu durumu konuşuyoruz” diye konuştu.
4-c’nin sadece TEKEL’i ilgilendirmediğine dikkat çeken Yüksel, özelleştirmelerle yüz binlerce işçinin daha işsizliğe ve 4-c’ye mahkum edilmek istendiğini vurguladı. TEKEL direnişinin sınıf mücadelesine büyük katkısı olacağını ifade eden Yüksel, özel sektörde çalışan işçilerin sendikalı olması için de özel çaba sarf edilmesi gerektiğini belirtti. Kendi işyerlerinde de sözleşmeli işçilerin çalıştığını kaydeden Yüksel, bu işçilerin de sendikalı olmaları için gerekeni yaptıklarını belirtti.
TEKEL TÜYÜ BİTMEMİŞ YETİMDİR!
Evyap Sabun İşyeri Temsilcisi Belgin Akdeniz ise bir kadın işçi olarak TEKEL direnişini işçi sınıfının yeniden ayağa kalkması olarak nitelendirdi. “Toplumda ikinci sınıf muamelesi gören kadınlar mücadelenin de gerisinde bırakılmaya çalışıyor. Ama TEKEL bunu ters yüz etti. İşçi olduktan sonra kadın erkek fark etmiyor belki ama ben kadınların sorumluluklarının daha fazla, duyarlılıklarının da daha başka olduğuna inanıyorum” diyen Akdeniz, kadınların işlerini kaybetmenin ötesinde çocuklarının geleceği için de mücadele ettiklerini söyledi. Akdeniz sözlerini şöyle sürdürdü: “Ben de bir kadın işçiyim ve 2.5 yaşındaki çocuğumu bırakarak işe gidiyorum. Ve onları çok iyi anlıyorum sonuna kadar yanlarındayız. Ankara’da yapılan mitinge biz de katıldık işyerinden ve miting sonrası çadırlarında ziyaret ettiğimiz işçilerin yerine koydum kendimi. Canı gönülden destekliyorum onları ve kazanacaklarına da çok inanıyorum. Başbakan diyorki ‘Biz tüyü bitmemiş yetimin hakkını kimseye yedirmeyiz.’ TEKEL tüyü bitmemiş yetimdir. Kazanılmış hakları siz yiyorsunuz biz de size yedirmeyeceğiz işçiler olarak.”
Görüştüğümüz işçiler de sendikanın önemine dikkat çekerek “Eğer sendikalı olmasaydık haklarımızı bu kadar koruyamazdık” dediler. Bu durumun TEKEL’de bir kez daha ortaya çıktığına dikkat çeken işçiler, TEKEL işçilerinin yanında olduklarını bir kez daha dile getirdiler. (İstanbul/EVRENSEL)

‘HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERİYORUZ’

TEKEL direnişine ilişkin görüşlerini aktaran Tek Gıda-İş 4 No’lu Şube Başkanı Arslan Şirin, 4-c dayatmasının kölelik ve işsizlik anlamına geldiğini söyledi. 4-c uygulamasının ileri ki dönemlerde özel sektör çalışanları için de tehlikeli olduğuna dikkat çeken Şirin, kıdem tazminatı üzerine yapılan tartışmaları da hatırlatarak işçilerin gelecekleri için endişeli olduğunu dile getirdi. “TEKEL işçileri Ankara’da biz İstanbul’dayız. Ama gönlümüz, kalbimiz onlarla. Biz her türlü desteği o insanlara veriyoruz” diyen Şirin, 4 Şubat’ta yapılan bir günlük greve Evyap’ın yanı sıra örgütlü oldukları Kent, Gebze Çayova, Knorr ve Besan’da da hayata geçirdiklerini söyledi. “TEKEL işçileriyle 1 liranı paylaş” kampanyasına ilişkin sorularımızı yanıtlayan Şirin, sendika merkezlerinden bu konuda yazı gelmesi halinde en iyi katılımı sağlayacaklarını bildirdi. Evyap ve Kent’te başta kadınlar olmak üzere tüm işçilerin kendisine “TEKEL ne olacak?” diye sorduğunu aktaran Şirin, tüm işçilerin Ankara’da TEKEL işçilerinin yanında olmak istediğini söyledi.
Şenay Kumuz
ÖNCEKİ HABER

Konfederasyonlar Başbakan’dan yanıt bekliyor

SONRAKİ HABER

Kartal’ın her mahallesi TEKEL’le dayanışmada

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...