11 Şubat 2010 00:00

Ford’da yasadışı uygulamalar

EMEK Partisi Kocaeli İl Başkanı Güner Kizir, Ford Otosan Gölcük Fabrikası’nda sözleşmeye ve İş Kanunu’na aykırı uygulamaların hayata geçirildiğini bildirdi.

Paylaş

EMEK Partisi Kocaeli İl Başkanı Güner Kizir, Ford Otosan Gölcük Fabrikası’nda sözleşmeye ve İş Kanunu’na aykırı uygulamaların hayata geçirildiğini bildirdi.
Kizir yaptığı açıklamada, Ford Otosan’ın pazarda 8. kez üst üste birinci olduğunu belirterek, “İşçi ücretlerinin sosyal yardımlar sayılmazsa asgari ücret düzeyinde olan Ford Otosan’da İş Kanunu ve Toplu İş Sözleşmesi dahi uygulanmıyor. Yılbaşına 10 günlük izin ile giren işçilerin yıllık izinlerinden 5 gün düşerken, 5 gün de haziran ayından itibaren artan iş yoğunluğunda değerlendirilmek üzere borçlandırıldılar. Ocak ayından itibaren günde 9 saatten haftada 4 gün çalıştırılan işçilere, cuma günleri borçlandırılmak üzere izin veriliyor. Ford Otosan Gölcük Fabrikası’nın yaptığı yazılı açıklamada, izin yapılan iki cuma için haziran ayından itibaren bir cumartesi ücretsiz çalışma yapılacağı ifade ediliyor. Yani işçiler, 6 ay sonrasında çalıştırılmak üzere borçlandırılıyorlar” dedi.
İŞ KANUNUNA AYKIRI
Uygulamanın İş Kanunu ve sözleşmeye aykırı olduğunu belirten Kizir, “Bütün çalışanların çalışma yaşamını belirleyen 4857 sayılı İş Kanunu, Ford işçileri için geçerli değil mi? MESS ile Türk Metal arasında imzalanan grup toplu iş sözleşmesi de mi geçersiz? Ford Otosan yönetimi, işçilerin hak ve hukuku söz konusu olduğunda ne devleti, ne yasayı ne de toplu iş sözleşmesini dikkate alıyor. Bu duruma ne hükümet, ne Çalışma Bakanlığı ne de Bölge Çalışma Müdürlüğü tek kelime söylemiyor. İşçiler en ufak bir hatada kapının önüne konulurken, patronların yasadışı uygulamalarını gören, duyan, hesap soran yok. Bu hükümet kimin hükümeti? Neden ücretsiz izinleri, işten atmaları, fazla mesai ücretlerinin gasp edilmesini engellemiyor?” diye konuştu. (Kocaeli/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

İtiraz olursa sınav gecikebilir

SONRAKİ HABER

Marmaray işçisi sesini Ankara’da yükseltti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...