11 Şubat 2010 00:00

İtiraz olursa sınav gecikebilir

PROF. Ünal Yarımağan, YÖK’ün Danıştay kararına itiraz etmemesi durumunda sınavın zamanında yapılacağını, itiraz olursa erteleneceğini açıkladı.

Paylaş

PROF. Ünal Yarımağan, YÖK’ün Danıştay kararına itiraz etmemesi durumunda sınavın zamanında yapılacağını, itiraz olursa erteleneceğini açıkladı.
Danıştay 8’inci Dairesi’nin, YÖK’ün üniversiteye giriş sınavında, 0.15 ve 0.13 olarak belirlediği katsayının yürütmesini durdurmasına, YÖK itiraz ederse sınav tarihi ertelenebilir. ÖSYM Başkanı Prof.Ünal Yarımağan, şu an için bir değişiklik olmadığını ve YÖK’ün atacağı adımı beklediklerini ifade ederek şunları söyledi: “YÖK tekrar itiraz etmezse, sınavlar büyük olasılıkla öngörülen zamanlarda olacak. İtiraz yaşanırsa bir erteleme olabilir. Birkaç gün içinde netleşeceğini düşünüyoruz. Sınavda da herhangi bir değişiklik olmayacak. Başvuru kılavuzunda da not düşmüş ve yargı kararları etki ederse değişiklik olabileceğini belirtmiştik.”
Eski YÖK Başkanvekili Prof. Dr. İsa Eşme de, siyasi iradenin öğrencileri mağdur etmemesi gerektiğini belirterek eski katsayı sisteminin yeni sisteme uyarlanmasını istedi.
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ise, “Hukuk devleti ilkesinin temel prensibine göre, kaynağını Anayasa’dan almayan hiçbir güç, yetki kullanamaz. Anayasa’nın temel prensiplerinden birisi de kuvvetler ayrılığı prensibidir.
Bu prensibe göre, yürütmenin yargıya talimat vermesi mümkün olmadığı gibi; yargının da yürütmenin yerine geçerek, denetim yapması veya yürütmenin yetki alanına giren bir konuda düzenleyici işlem tesis etmesinde hukuka aykırılık görüyorum” diye konuştu.
YÖK’TEN ÜÇ YENİ FORMÜL
Danıştay’ın katsayı makasının daraltılmasına ilişkin kararın yürütmesini durdurmasının ardından, YÖK’te 3 yeni formül üzerinde duruluyor:
*Katsayılar 0.3 ve 0.8 olarak yeniden belirlenecek. Meslek liseliler kendi alanlarında tercih yaptıklarında farklı katsayı ile karşılaşmayacak. Turizm meslek lisesi mezunu, kendisiyle ilgili fakülteye puanı 0.3 yerine 0.8 ile çarpılarak gidecek. İHL mezunları ilahiyat fakültesi tercihlerinde katsayı ile karşılaşmayacak. Hangi meslek lisesi mezununun hangi üniversite programını tercih edebileceği tek tek belirlenecek.
*Katsayılar yalnızca üniversiteye girişte ilk basamak olan YGS’den elde edilen puanlara etki yapacak. YGS’den elde edilecek puanların belirli oranı, ikinci aşama olan LYS puanına eklenecek.
*21 Temmuz 2009’da yapılan YÖK Genel Kurulu’nda katsayılar arasında binde 2’lik fark yaratılmıştı. Aradaki farkın yüzde 2’ye yükseltilmesi de gündemde. Bu nedenle 0.4-0.6 veya 0.3-0.5 gibi katsayılar getirilmesi tartışılıyor. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Pınar Selek’e müebbet hapis cezası talebi

SONRAKİ HABER

Ford’da yasadışı uygulamalar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...