11 Şubat 2010 00:00

Afganistan işgalinin adı ‘silahlı çatışma’ oldu

ABD ve İngiltere’den sonra Afganistan’da en çok asker bulunduran Almanya’da, ek asker gönderme konusunda alınan kararı hayata geçirmek isteyen hükümet, muhalefet partilerinin desteğini almaya çalışıyor.

Paylaş

ABD ve İngiltere’den sonra Afganistan’da en çok asker bulunduran Almanya’da, ek asker gönderme konusunda alınan kararı hayata geçirmek isteyen hükümet, muhalefet partilerinin desteğini almaya çalışıyor.
Londra’daki Uluslararası Afganistan Konferansı’nda karar altına alınan “strateji değişikliği” konusunda dün milletvekillerini bilgilendiren Federal Dışişleri Bakanı Bakanı Guido Westerwelle, Afganistan işgalini, “Uluslararası hukuka uygun silahlı çatışma” olarak nitelendirdi.
Federal Savunma Bakanı Theodor zu Guttenberg ise daha önce Afganistan’daki işgali, “Savaş benzeri bir durum” olarak nitelemişti. Ancak daha sonra bu sözlerini yumuşatmayı tercih etmişti.
YENİ ASKER GÖNDERİLECEK
Westerwelle, mecliste yaptığı açıklamada, bundan sonra Afgan polisi ve askerini eğitmek üzere görevlendirilen Alman güvenlik görevlisini 280’den 1400’e çıkaracaklarını söyleyerek, başlıca hedefin geri çekilme tarihine kadar güvenliğin Afgan askerlerine bırakılması olduğunu söyledi.
Westerwelle ayrıca, halen 4 bin 500 olan Afganistan’da asker bulundurmanın üst sınırını da 5 bin 350’ye çıkarmayı kararlaştırdıklarını, bunun için de muhalefet partilerinden destek beklediklerini ifade etti.
Muhalefet partilerine Londra’da alınan kararlara destek verme çağrısında bulunan Westerwelle, “Bu hepimizin başarısı için oldukça önemlidir” dedi.
Yeni strateji için ana muhalefet partisi SPD’nin desteğini almak isteyen hükümet, Meclis Grubu Başkanı ve Dışişleri eski Bakanı Frank Walter Steinmeier ile bir görüşme yapmıştı. Steinmeier, yeni planlar için kesin destek sözü vermemişi. SPD, 2014’e kadar geri çekilme planının hazırlanmasını istiyor.
Diğer muhalefet partisi Yeşiller de SPD gibi işgali başlatan parti olmasına rağmen şimdi içine girilen çıkmazdan ve halk arasında artan tepkiden ötürü tam destek vermeye yanaşmıyor.
Sol Parti ise başından beri Afganistan işgaline karşı çıkıyor ve askerlerin geri çekilmesini istiyor.
20 OCAK’TA GÖSTERİ VAR
Federal hükümetin, Afganistan’a ek olarak 850 askerin daha gönderilmesi kararını almasına tepki gösteren Almanya’daki savaş karşıtları ise 20 Şubat’ta Berlin’de merkezi bir gösteri düzenleyecek.
Çok sayıda savaş karşıtı örgüt ve kuruluş tarafından çağrısı yapılan eylemde, Alman askerlerinin derhal geri çekilmesi bir kez daha talep edilecek. Gösteriye binlerce kişinin katılması bekleniyor.
(Köln/EVRENSEL)
NATO, HOLLANDA’DAN EK SÜRE İSTEDİNATO, Hollanda’dan Afganistan’da bulunan askerlerinin görev sürelerinin bir yıl daha uzatılması yönünde talepte bulundu. Talebin içeriğine ilişkin detaylı bilgi vermeyen Dışişleri Bakanlığı, Hollandalı askerlerin, Afgan güvenlik güçlerine eğitim amaçlı bir yıl daha bölgede kalmalarının istendiğini belirtti.Afganistan’ın tehlikeli bölgelerinden Uruzgan’da 2006 yılından bu yana görev yapan Hollanda askeri birliğinin görev süresi, önümüzdeki ağustos ayında doluyor. NATO ise askerlerin 2011 yılı Ağustos ayına kadar kalmasını istiyor. Daha önce iki kez uzatılan askerlerin görev sürelerinin bir kez daha uzatılıp uzatılmayacağı, hükümet ortaklarının tavrına bağlı. Üçlü koalisyon hükümetinde büyük ortak Hristiyan Demokratlar Birliği (CDA) ile Hristiyan Birlik (CU) partileri uzatmadan yana. İşçi Partisi (PvdA) ise askerlerin geri gelmesini istiyor. Dört senedir NATO’ya bağlı işgal gücü bünyesinde Afganistan’da bulunan Hollanda askerleri, şimdiye kadar 21 kayıp verdi.
ÖNCEKİ HABER

‘İsrail, Lübnan’a saldırabilir’

SONRAKİ HABER

Komşuda grev, hayatı durdurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa