11 Şubat 2010 00:00

Oynamıyorlar çünkü oynatmıyorlar!

Çağdaş tiyatronun önemli isimlerinden Özen Yula’nın kaleme aldığı, Ayça Damgacı, Cem Yanılmaz, Nebil Sayın ve Can Anar’ın rol aldığı “Yala Ama Yutma”...

Paylaş

Çağdaş tiyatronun önemli isimlerinden Özen Yula’nın kaleme aldığı, Ayça Damgacı, Cem Yanılmaz, Nebil Sayın ve Can Anar’ın rol aldığı “Yala Ama Yutma” ile ilgili Vakit gazetesinin, oyun henüz prova aşamasındayken başlattığı kışkırtıcı ve hedef gösterici kampanya Kumbaracı50 sahnesinin mühürlenmesiyle sonuçlandı. Uluslararası Tiyatro Eleştirmenleri Birliği’nin (IATC) Türkiye Merkezi Başkanı Üstün Akmen “Oyununun gösteriminin engellenmesi, asla ve asla yalanıp yutulacak bir olay değildir” dedi.
MEKAN AÇILSA DA OYNAMAYACAĞIZ
Oyun ekibi adına açıklama yapan Aslı Atasoy Kumbaracı50’nin mühürlenmesini oyunun bu dönemde ve Avrupa Kültür Başkenti İstanbul’da oynanamayacak olduğunun, oynanmasının istenmediğinin göstergesi olarak yorumlarken; kendilerinin, yakınlarının ve seyircilerinin güvenliği açısından oyunu zorunlu olarak, zamanı ve mekanı belirsiz olarak ertelediklerini açıkladı. Oyunları zaten iptal olan “Yala Ama Yutma ekibi” mekan açılsa dahi orada oynamayı mekanın varoluşunu sürdürebilmesi adına istemiyor.
MÜHÜR BALYOZLA EŞDEĞER
Vakit gazetesinde yer alan haberlerin ardından gazetenin tutumunu eleştiren Uluslararası Tiyatro Eleştirmenleri Birliği’nin (IATC) Türkiye Merkezi mühürlenme sonrası da Üstün Akmen imzalı şu açıklamayı yaptı: “Gerekçe, binadaki eksiklikler olarak gösterilmiş. İyi de, ey Beyoğlu Belediyesi yetkilileri, aylardır aklınız neredeydi? Bu işin içinde “Yala, Ama Yutma”nın olduğu Beyoğlu Belediyesi’nin de inkar edemeyeceği açık bir gerçektir. Bir eser daha sahnelenmeden “ahlaksız” olarak nitelendiriliyor ve “Din elden gidiyor”, “istemezük” çığlıkları atılarak işte böyle engelleniyor.
Gerçek şudur ki, bu mühürleme olayı, aslında geçtiğimiz temmuz ayında Topkapı Sarayı’ndaki İdil Biret konseri öncesi “Mini etekli kızların servis ettiği şarapları içecekler” tevatürünü yayarak konserin provoke edilmesinin bu kere de Kumbaracı50’de tekrarlanmaması için basiretsiz yönetimin aldığı tedbirden başka bir şey değildir. Bu mühür, tiyatroya balyoz indirilmesiyle, buldozer saldırısıyla eş değerdir. “Yala, Ama Yutma” başlıklı tiyatro oyununun gösterimi böylece engellenmiştir, ancak asla ve asla yalanıp yutulacak bir olay değildir.”
Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ise, herhangi bir siyasi engelleme olmadığını tiyatronun yangın merdiveninin inşasıyla birlikte, oyunun sergilenebileceğini söylüyor.
(KÜLTÜR SERVİSİ)

KÜÇÜK FANTEZİ
Yala Ama Yutma! (Küçük Fantezi) çağdaş tiyatronun Türkiye'deki en önemli yazarlarından, oyunlarıyla birçok ödül kazanmış Özen Yula'nın yeni bir oyunu. 2008 yılında Mitos Yayınları tarafından basılan İtiraz Oyunları kitabındaki Yala Ama Yutma isimli oyun aslında "kabullenmenin, susmanın erdem sayıldığı topraklarda tam da buraya ait demir leblebi, ağır lokma, çetin ceviz ve susmayı kabullenmeyen bir eser".
Kurala göre yüzyılda bir "sınanma"dan geçmek için yeryüzüne gönderilen bir melek, yirmi dört saat içinde en azından bir insanı "iyilik adına" yola getirmelidir. Başarırsa yeniden yüz yıllığına melek olarak devam edecektir; eğer başarısız olursa dünyada insan olarak kalacak ve eceliyle ölecektir. İşte bu sınanmaya tabi tutulan oyunun başkahramanı Melek, kendini Türkiye'de bir porno film setinde, oyuncu Leyla'nın bedeninde buluverir?
ÖNCEKİ HABER

LIAM tv8 14.00

SONRAKİ HABER

HAYATIN İÇİNDEN

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa