11 Şubat 2010 00:00

TEK EL tek yumruk olduk

Merhabalar Evrensel okurları, aylardır gündemi meşgul etmek için yapılan zamları, çevrilen dolapları halka yansıtmamak için ellerinden geleni yapıyor başımızdakiler.

Paylaş

Merhabalar Evrensel okurları, aylardır gündemi meşgul etmek için yapılan zamları, çevrilen dolapları halka yansıtmamak için ellerinden geleni yapıyor başımızdakiler. Kriz nedeniyle binlerce işçi işsiz kaldı, esnaf mahrum kaldı. Yani diyeceğim o ki yoksulluk hat safhasına ulaşmış ama kimin umurunda. Beyler keyiflerinden vazgeçmiyor. Ceplerini nasıl dolduracaklarının hesabını yapıyorlar.
TEKEL işçilerinin özlük haklarını istemesi kadar doğal ne olabilir ki? Tüm bu işçilerin hakları istemesi gibi örgütlü olması ve sendikaya üye olması hangi ülkede suç unsuru sayılır olmuştur? Artık siz düşünün.
TEKEL işçileri haklarını aramak için Ankara’ya yürüdüler. Çünkü işleri 4-c sistemiyle ellerinden alınıyordu. Ancak birçok işçi ve halk 4-c sisteminin ne demek olduğunu bilmiyorlar. Maaşları için zannediyorlar. Başbakan’ın da söylediği gibi ‘Maaşlarına zam yapıldığı halde direnişlerinden vazgeçmiyorlar’ diye linç etmiştir. Ta ki TEKEL işçilerinin kararlı olduklarını göstermesiyle işlerin nedeni ortaya çıkmış oldu. Ama yine de bazıları anlamıyorlar hâlâ 4-c sisteminin ne demek olduğunu.
Ben tersane işçisiyim. Tersanelerde ne gibi koşullar altında çalıştığımızı anlatmaya gerek yok sanırım. Sekiz ay boş kaldım. Ve daha yeni iki aydır çalışıyorum. Başladım başlamasına ama daha önceki tedbirler ortadan kaldırılmış. Maaşlar geri çekilmiş. Kısacası işçileri köleliğe zorluyor, hatta köle gibi çalıştırıyorlar desem daha iyi olur.
Ankara’da Meclis’te halkın aynalarıyla temsilci olarak görevlendirilenler ancak çıkarları için yumruk yumruğa bile geliyorlar utanmadan. Halkın çıkarları için, işçinin menfaati için, yoksulun sorunu için kavga ettiklerini bilsem takdir ederim. Ama maalesef öyle değil bunu hepimiz biliyoruz. TEKEL işçilerinin mücadelesi doğru bir mücadeledir. 4 Şubat’ta genel bir direniş ve grevin ne kadar olumlu olduğunu herkes görmüştür sanırım. TEK EL tek yumruk olmak bu demektir. Herkesin birlik içinde olması biz işçilerin haklarının kazanılması demektir. Zaten tersane işçisinin kaybı, örgütlü olmamasından kaynaklı birçok haklarını kaybediyor, kaybetmeye de devam edecek.
Tersane işçisi, TEKEL işçilerini örnek almalı birlik içinde mücadele etmeye devam ederlerse tüm haklarını elde etmeye hak kazanacaklardır, buna eminim. Bunun için de üzerime düşen görevi en layıkıyla yapmaya çalışacağım. Tersane işçisi olarak TEKEL işçilerinin mücadelesinin yanındayım. Tersane işçilerinin de TEKEL işçilerinden örnek alması için çaba sarf etmeye devam edeceğim. Gerçi tersanelerde yaşanan sirkülasyon nedeniyle işimiz biraz zor arkadaşlarımızı bir araya getirmek için zorlanıyoruz. Hele bu kriz denen lanetten korkan arkadaşlara laf anlatmak bizi zorluyor. Bunun yanında da hemşehricilik, akrabacılık şirketlerin olması yani taşeronların olması örgütlü olmasının önüne engeldir. Bu engelin kalkması içinde taşeronluğun kaldırılması gerekir. Bunun için de mücadele etmemiz gerekir.
Ülkemizde yaşanan gelişmeler pek iç açıcı değildir. Hükümet bir açılım dedi elinde patladı. Elinde patladı diyorum çünkü Kürt sorununu çözmek için yola çıkılmış bir kavramdı ama oy avcılığından öteye gidilmemiştir. Alevi açılımı dediler onu da ellerine bulaştırdılar. Çünkü gerçek sahipleri ile görüşülmedi. Gerçek sahipleri kimdir derseniz halktır, işçi sınıfıdır, emekten yana olanlardır. Bunlarla görüşülmeden açılım dediler neyi açıyorsunuz yahu? Bu çarşaf mıdır ki kolay açıyorsunuz. Halkın sorunlarını, işçilerin haklarını, memurun, esnafın, emeklilerin, öğrencinin, çiftçinin, köylünün, aydınların kısacası ülkenin sorunlarını ele alması ve Kürdü ile Türkü ile Lazı ile Çerkezi ile Romanı ile Alevisi ile herkesin hür iradesini kaale alması gerekmektedir. Ancak bu açılımları gerçek sahipleriyle diyalog içinde çözmeasi gerekmektedir.
Kemal Sunar (Tuzla Tersane İşçisi-İstanbul)
ÖNCEKİ HABER

KARAR ALIN AMA UYGULAYIN

SONRAKİ HABER

‘Hayalet’ yeniden sahnede

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...