12 Şubat 2010 00:00

Mahkemeden ders gibi karar

MAHKEME ‘Ders tarafsız ve çoğulcu olmalı, zorunlu din dersi insan hakkı ihlali’ dedi.

Paylaş

MAHKEME ‘Ders tarafsız ve çoğulcu olmalı, zorunlu din dersi insan hakkı ihlali’ dedi. Amasya’nın Gümüşhacıköy ilçesinde Anadolu lisesi 9. sınıfında okuyan kızları S.L’nin zorunlu din dersinden muaf tutulması için anne Hatem ve baba Enver Laçin’in Samsun 1. İdare Mahkemesi’ne açtıkları dava sonuçlandı. Mahkeme heyeti, zorunlu din dersinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı olduğuna ve mevcut şekliyle verilemeyeceğine hükmetti.
HUKUKA AYKIRI
Mahkeme kararında, okulun verdiği din eğitimi ile çocuğun ebeveynlerinin verdiği din eğitiminin farklı olmasının çocukta çatışma yaratacağı vurgulanarak, din derslerinin verilişinde “tarafsızlık ve çoğulculuk” koşullarının yerine getirilmediği, bu nedenle de Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ihlal edildiği belirtildi. Kararda, yapılan incelemeler sonucu okullarda verilen eğitimin, ‘din kültürü ve ahlak bilgisi’ değil ‘din eğitimi’ olduğuna dikkat çekilerek, “Din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin bu içeriği ile zorunlu tutulmasında hukuka uyarlık bulunmamaktadır” ifadelerine yer verildi.
MAHKEME KARARINA UYULSUN
Baba Enver Laçin, çocuklarının zorunlu din dersiyle doğrudan ya da dolaylı olarak baskı altına alındığını, mevcut din dersinin kendi inanç, düşünce ve yaşam tarzına aykırı olduğunu söyledi. Laçin şöyle konuştu: “Çocuklarımız bundan sonraki süreçte zorunlu din eğitimi almamalı ve her anne baba yasal hakkını aramalı. Çocuğumun zorunlu din dersine girmemesi için mahkeme kararına uyulmasını istiyorum. Uyulmazsa hukuksal yoldan sonuna kadar mücadelemi sürdüreceğim.” (AMASYA)

BAKAN AiLELERLE GÖRÜŞTÜ
DEVLET Bakanı Faruk Çelik, Madımak Oteli’nde hayatını kaybeden Alevi vatandaşların yakınları ile bir araya geldi.
Bakan Çelik, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Merkezi’nde gerçekleşen buluşmada, buradaki “Madımak Müzesi” olarak düzenlenen bölümü gezdi.
Konunun hassasiyetine dikkat çeken Çelik, “Bu konuları, başından beri reklama dönük biz ele almadık. Reyting peşinde koşmadık” diye konuştu.
Bakan Çelik’e Hüseyin Karababa tarafından kaleme alınan “Sivas Davası” adlı kitap hediye edildi.
Faruk Çelik ayrıca, buradaki anı defterini inceledi. Madımak Oteli’ndeki yangında hayatını kaybedenlerin büyük bir çoğunluğunun çeşitli konularda görüşlerinin alınacağı toplantı, basına kapalı olarak devam etti. (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

Albaya ‘9 askeri öldürdün mü’ sorgusu

SONRAKİ HABER

Asker ‘isyan’ mı ediyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...