12 Şubat 2010 00:00

Ümraniye’den tam destek

Ümraniye’de bazı muhtarlıklar, dernekler ve ev hanımları, TEKEL direnişine destek olabilmek için harekete geçti. ‘Neredeyse bütün bir ilçenin kalbi TEKEL için atıyor’ demek de abartı olmaz.

Paylaş

Ümraniye’de bazı muhtarlıklar, dernekler ve ev hanımları, TEKEL direnişine destek olabilmek için harekete geçti. ‘Neredeyse bütün bir ilçenin kalbi TEKEL için atıyor’ demek de abartı olmaz.
Destekçilerden biri Ataşehir Mustafa Kemal Mahallesi Muhtarı Selma Akkaya... Akkaya, TEKEL işçilerinin haklı talepleri olduğunu, bu mücadelenin yurdun dört bir yanına yayılması gerektiğini düşünüyor. Düşünmekle yetinmiyor, “Son yılların en önemli işçi direnişi” diye tanımladığı eyleme destek vermeyi bir görev sayıyor. Mahallede direnişle dayanışmak için yapılacak her türlü yardım ve dayanışma etkinliklerine muhtarlık olarak katılacaklarını vurgulayan Akkaya, hükümetin haklı direnişi kırmak için başvurduğu yöntemleri boşa çıkarmak için TEKEL işçilerine güç verilmesi çağrıları yapacaklarını vurguluyor.
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nden Ziya Aydın, dernek adına şu ana kadar TEKEL işçilerinin davasını her yerde anlattıklarına ve pankart, çağrı vb. çalışmalar yaptıklarına dikkat çekiyor.
“TEKEL direnişi son yıllarda yapılan en iyi işçi direnişidir. Bu nedenle bütün işçi sınıfına umut olmuştur. Pir Sultan’ın yolundan gidenler olarak destek vermek boynumuzun borcudur. Bu mücadelenin, hayatın her alanına taşınarak daha da güçlenmesi gerekir” diyen Aydın, dernek olarak maddi açıdan TEKEL’e destek olabilmek için bütçe hazırlığı içinde olduklarını belirtiyor.
KAMPANYA ANLAMLI
Çoluk çocuk demeden direnen TEKEL işçileriyle dayanışmayı büyütmek için herkese görev düştüğünü söyleyen Süleyman Karadağ, TEKEL işçileriyle dayanışmak için 1 liranı paylaş kampanyasını kriz ortamında oldukça anlamlı buluyor.
Direnişin her zaman için yarar getirdiğine; direnmenin, dayanışmanın, güç birliğinin cesareti artıracağına, insanlara sınıf bilinci aşılayacağına inanan Hüsnü Akyol, “Bu yoldan ilerlemeliyiz” diyor.
Ev hanımı Şahhanım Gedik, TEKEL direnişinin belki de daha önce mücadeleyi akıllarından geçirmeyen insanları bugün şehirlerinden, ailelerinden kilometrelerce uzağa getirdiğine dikkat çekerek, ekmek kaygısının insanlar üzerindeki değiştirici etkisinin gözle görüldüğünü düşünüyor. Umudun büyüdüğünü vurguluyor.
MÜCADELE ÖZEL SEKTÖRE SIÇRAMALI
Birleşik Metal’in örgütlü olduğu Abb’de işçiler, TEKEL işçileriyle dayanışma mücadelesinin kamu sektörüyle sınırlı kalmaması gerektiğini, özel sektörde krizin yarattığı tahribata karşı ciddi bir hoşnutsuzluk olduğu bu ortamda, TEKEL işçilerinden alınan güçle örgütlenme çalışmalarının başlaması gerektiğini ifade ediyorlar.
Sorunun sadece TEKEL işçilerinin sorunu olmadığını vurgulayan işçiler, bir günlük grevin yetmediğini, üretimden gelen gücün daha etkili kullanılarak yeni kararlar alınmasını gerektiğini belirtiyorlar.
(İstanbul/EVRENSEL)

İŞÇİLER ALIN TERİNİ PAYLAŞIYOR
Kendileri gibi direnen TEKEL işçisinin yanında olduklarını söyleyen Sinter Metal işçisi Ferit Yalçın, sendikaların özellikle daha aktif kararlar alarak mücadeleyi büyütmeleri, hükümeti caydırıcı eylemlerin esas olması gerektiğini vurguluyor. Yalçın, krizle birlikte saldırıların arttığı böyle bir dönemde mücadelenin genişlemesi ve yaygınlaştırılmasının ileriki dönemler açısından önemli olacağını vurgulayarak, 1 yıldan fazladır direnen Sinter işçileri olarak üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını belirtiyor.
İMES’te çalışan Erdinç Gerel, haklarına sahip çıkmak ve dayanışmak için kurulan İmes İşçileri Birliği’nin TEKEL işçileriyle dayanışma çalışmasını hızlandırdığını söylüyor. Komite üyeleri, ‘1 liranı paylaş’ kampanyasını hızlandırarak, İMES giriş kapısında bugün stant açma ve bildiri dağıtma kararı aldıklarını belirtiyor. Binlerce işçinin çalıştığı İMES Sanayi Havzası’nın örgütsüz olduğunu, tek kuralın kuralsızlık olduğunu vurgulayarak, “TEKEL işçileriyle harekete geçmek, geleceğimize sahip çıkmaktır” diyor.
ÖNCEKİ HABER

Aliağa’dan Ankara’ya selam var

SONRAKİ HABER

DURUM

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...