12 Şubat 2010 00:00

Aliağa’dan Ankara’ya selam var

ALİAĞA’da Emek ve Demokrasi Platformu tarafından 20 gündür her akşam yapılan eylemlere, önceki gün TEKEL işçileri de katıldı.

Paylaş

ALİAĞA’da Emek ve Demokrasi Platformu tarafından 20 gündür her akşam yapılan eylemlere, önceki gün TEKEL işçileri de katıldı. Aliağa’daki TEKEL eylemlerine katılan işçilerin heyecanı, Aliağalı emekçileri de heyecanlandırırken, coşkuyu da artırdı.
Emek ve Demokrasi Platformu olarak bir araya gelen Petrol-İş, Genel-İş, KESK, dernekler ve siyasi partiler, konfederasyonlarından, genel merkezlerinden bağımsız, kendi inisiyatifleriyle aldıkları kararlarla hareket ediyor. Bu yönüyle Türkiye’nin de pek çok yerine örnek oluyor. Akşam eylemlerine katılan sendikacılar ve işçiler, genel merkezlerin tutumunu da eleştiriyor ve ülkenin her yerinde daha etkin ve yaygın eylemler yapılması gerektiğini düşünüyor. TEKEL işçilerinin mücadelesini kendi mücadeleleri olarak görmenin daha fazla sorumluluk alarak mümkün olabileceğini düşünüyorlar.
19. gününde bir araya gelen işçiler, TEKEL işçileri kazanıncaya kadar eylemlerini sürdürmekte kararlı olduklarını dile getiriyorlar. 19. günü akşamı da bir araya gelen emekçilere seslenen Petrol-İş Şube Başkanı İsmail Doğan, “Biz her akşam TEKEL işçileri için bir araya geliyoruz. Ancak sorunlar bitmiyor. Sorunlar her yerde, kendi işyerlerimizde, hayatımızda. Şimdi PETKİM’den geliyoruz arkadaşlarla. İşverenin baskısı bitmek bilmiyor. Bizim sendikal çalışmamızı engellemek, örgütlülüğümüzü zayıflatmak istiyor. Ona orada gereken cevabı verdik, vermeye de devam edeceğiz” diye konuştu.
İSTEDİĞİMİZ DESTEK
İlk konuşan TEKEL işçisi Esra Akgül, “Burada karşılaştığım görüntü beni çok heyecanlandırdı. Bizim istediğimiz böyle bir destek” diyerek, duygularını dile getirirken, “Bu sefer de Aliağa’dan Ankara’daki arkadaşlara selam gönderiyoruz” dedi.
Bir diğer TEKEL işçisi Ruşen Turan ise “Ankara’ya döndüğümüzde buradan aldığımız güçle oradaki arkadaşlarımıza yalnız olmadığımızı, Aliağa’daki işçi kardeşlerimizin de Emek Platformu’nun da bizimle beraber olduğunu söyleyeceğiz ve burada gördüklerimizi anlatacağız. Yola çıkarken kendi işimiz ve ekmeğimizin mücadelesini veriyorduk, şimdi bu işçilerin onur mücadelesi olmuştur” dedi.
TANIKLIĞI DESTEĞE DÖNÜŞTÜ
Her akşam yapılan eylemlere geldiğini söyleyen emekli bir kadın, “Bir yakınımızın vefatı dolayısıyla Ankara’ya gittiğimizde oradaki işçilerin durumunu gördüm. Çok zor şartlarda direniyorlar. Kazanmalarını istiyorum. Kimse ekmeğini, çocuğunun geleceğini kolay kolay bırakmaz. Onları yürekten destekliyorum” derken, eyleme katılan bir PETKİM işçisi ise şu çağrıyı yaptı: “İşçiliklerini unutmuş profesyonel sendikacılar, işçilerle beraber mücadeleyi mücadele gibi anlasınlar ve gereğine göre davransınlar. Bir Seka kazanılsaydı böyle olmazdı. Satılmamak için alanı o profesyonel sendikacılara da daraltmamız gerekir.”
(İzmir/EVRENSEL)
Turan Kara
ÖNCEKİ HABER

‘BİZ HEP BURDAYIZ İSTEDİKLERİ ZAMAN GELSİNLER’

SONRAKİ HABER

Ümraniye’den tam destek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...