12 Şubat 2010 00:00

POLİS Mİ ÖDÜL AVCISI MI?

Avukat Ayşegül Altınbaş, uyuşturucu ticareti yaptığı gerekçesiyle gözaltına alınıp tutuklu yargılanmak üzere cezaevine konulan müvekkili G.Ç. adlı kişinin, polis tarafından ‘bonus’ kazanmak amacıyla suça azmettirildiğini iddia etti.

Paylaş

Avukat Ayşegül Altınbaş, uyuşturucu ticareti yaptığı gerekçesiyle gözaltına alınıp tutuklu yargılanmak üzere cezaevine konulan müvekkili G.Ç. adlı kişinin, polis tarafından ‘bonus’ kazanmak amacıyla suça azmettirildiğini iddia etti. Altınbaş, “Hukuk devletinde, suçu ve suçluları ortaya çıkarmak ve yakalamak için bir kimseye ‘suç işleme kararı’ aldırmak suça azmettirmektir. Bu olaydaki gibi ajan provokatörün bir suça azmettirici veya teşvik edici olması halinde, bunun hukuk sistemi içinde meşru görülebilmesi mümkün değildir” dedi.
İzmir 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde G.Ç. adlı kadının da aralarında bulunduğu 4 kişi, ‘uyuşturucu temin etmek ve satmak’ suçlamasıyla yargılanıyor. Son olarak 18 Ocak 2010 tarihinde hakim karşına çıkan sanıklar, tutukluluk hallerine karar verilerek, bir sonraki duruşmaları 15 Şubat 2010 tarihine ertelendi.
‘POLİSLER HUKUK TANIMIYOR’
Gazetemize konuşan Altınbaş, polislerin bu olayda hukuki anlamda gerekli olan yazılı izni savcılıktan alma gereği duymadan kendi inisiyatifleriyle hareket ettiklerini belirterek, “Polisler, sanıklardan N. adlı kadını arayarak, kendilerine uyuşturucu temin etmesini istiyor. Ekonomik olarak zor durumda olan bu kadın ise çevresindekilerden bu konuda yardım istiyor. Ancak polisler, şu ana kadar bunu yapmaları için gerekli olan yazılı izni aldıklarını gösteren herhangi bir belgeyi dosyaya koymadılar” dedi.
Davaya konu olan olayda hukuksal anlamda birçok ihlal olduğunu belirten Altınbaş, “Polislerin ifadelerine göre İzmir-Üçyol civarında gezerlerken yanlarına ‘kimliği belirsiz bir kişi’ yaklaşıyor ve ‘Falanca bayana telefon açarsanız ve eşinin arkadaşı olduğunu söylerseniz size uyuşturucu temin edebilir’ diyor. Polislere kadının telefonunu da veriyor. Tabii polisler hemen işgüzarlık yapıyor ve bayanı arıyorlar. ‘Bize 7 kilo uyuşturucu bul, sana yüklü miktarda para vereceğiz’ diyorlar. Kadın bu sırada hamile ve kocası da cezaevinde.Yani hem paraya ihtiyacı var hem de çocuğu için test yaptırması gerekiyor. Kadın bunun üzerine benim müvekkilimi arıyor ve uyuşturucu temin etmesi için yardım istiyor. İstenen miktarı bulabilmek için 2 kişiyle daha irtibata geçiyorlar. Ancak yine istenen miktarı bulamıyorlar” dedi.
‘HİÇBİR DELİL YOK’
Altınbaş, müvekkilinin daha önce herhangi bir sabıkası olmadığını vurgulayarak, “Bu kişilerin uyuşturucu sattıklarına ya da kullandıklarına dair hiçbir delilleri yok. Yani aslında bu olayda, polis suçun zeminini oluşturmuş ve kişileri de azmettirmiştir. Eğer bu kişiler polisin iddia ettiği gibi bu işi yapıyor olsalardı, istedikleri miktarı çok rahat elde edebilirlerdi. Oysa ki, istenen miktarı dahi temin edememişlerdir” diye konuştu.
POLİS SUÇLU YARATIYOR
Yasalara göre polislerin ‘suç işlediğini’ ileri süren Altınbaş, “Hukuksal anlamda bakıldığında her polis kafasına göre sıfatını belirleyemez. Yani, Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun 139. maddesine göre ‘gizli soruşturmacı’ diye bir kavram var. Gizli soruşturmacı herhangi bir olayda, dışarıdan bilgi toplanması mümkün olmadığı durumlarda devreye girer. Bu gizli soruşturmacı herhangi bir suç örgütünün içine girer ve gözlem yapar, delil toplar. Ancak asla ve asla burada da suça teşvik edemez. Hukuk devletinde, suçu ve suçluları ortaya çıkarmak ve yakalamak için bir kimseye ‘suç işleme kararı’ aldırmak suça azmettirmektir. Bu olaydaki gibi ajan provokatörün bir suça azmettirici veya teşvik edici olması halinde, bunun hukuk sistemi içinde meşru görülebilmesi mümkün değildir” şeklinde konuştu.
‘AMAÇ BONUS ARTIRMAK’
Son yıllarda polislerin ‘bonus’ diye tabir edilen parayı alabilmek için ‘suçlu yaratma’ çabası içinde olduklarına dikkat çeken Altınbaş, “İnsanların bu kadar sefalet içinde oldukları bir süreçte, ekonomik kazanç elde etmek için her yöntemi kullandıklarını biliyoruz. Polis bu durumu kullanarak, insanlara suç işletiyor. Şaka değil, bir şarap parasına insanları öldürüyorlar. Yani, insanların zaaflarını kullanarak suçlu yaratıyor polis... Ben avukat olarak ‘müvekkilim ceza almasın’ diye de düşünmüyorum. Ancak hukuksal anlamda eğer müvekkilim ve diğer 3 kişi ceza alacaklarsa, bu polisler de almalıdır. Çünkü ‘bonus’ hesabı yaparak kişileri suça azmettiriyorlar” dedi.
Bu davanın kendi aleyhlerine sonuçlanması halinde AİHM’e gideceklerini belirten Altınbaş, AİHM’de görülen benzer davalarda polisin suçlu bulunduğunu söyledi. (İzmir/EVRENSEL)
Ali Kavak
ÖNCEKİ HABER

Sinop ve Mersin gözden mi çıkarıldı?

SONRAKİ HABER

ÖZGÜRCE

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa