12 Şubat 2010 00:00

Üretici ya aç kalacak ya hapis yatacak

ÜRETTİĞİ tütünü pazarda satarak karnını doyurmak isteyen üreticiye kilo başına 800 TL para cezası veriliyor.

Paylaş

ÜRETTİĞİ tütünü pazarda satarak karnını doyurmak isteyen üreticiye kilo başına 800 TL para cezası veriliyor. Tütün üretimine koyulan kotayla açlığa mahkum edilen üretici karnını doyurmak istediğinde de karşısına para veya hapis cezası çıkıyor. Bitlis’te neredeyse tek geçimi tütün olan üreticiler çaresiz.
Bitlis’in Mutki ilçesine bağlı Çiğdem alan köyünde ikamet eden Mehmet Zeki Yüğünt, üretip satmak istediği, tütüne jandarma tarafından el konularak ‘kaçak mal’ işlemi yapıldığını, Mutki Asliye Ceza Mahkemesi’nin de kendisine ‘kaçakçılık’ yaptığı gerekçesiyle kilo başına 800 YTL ceza verdiğini söyledi. Davayı Danıştay’a götürdüğünü belirten Yüğünt, “Cezam onanırsa, ya 28 bin 800 TL’yi faiziyle birlikte ödemem ya da 28 bin 800 TL’lik ceza için günlüğü 100 TL’den 2 yıl cezaevinde yatmam gerekecek” dedi. Bölgede 30’u aşkın kişinin bu gibi cezalarla karşı karşıya olduğunu belirten Yüğünt, Eğik ve Çeman köylerine bugüne kadar mahkemeler tarafından yaklaşık 350 bin TL ceza verildiğini, birçok kişinin bu cezalar yüzünden hapis cezası aldığını ve İstanbul gibi metropol illere kaçarak firar hayatı yaşadığını söyledi.
Bitlis Tütün Üreticileri Birliği Başkanı Maşallah Döymaz da kararın haksızlık olduğunu belirterek, “1-2 dönümlük tarlasında tütün üreterek ailesinin geçimini sağlayan köylümüz, ne eroin ne de esrar kaçakçısıdır. Bu kararla tütün ekicisi göçe mi zorlanmak isteniyor?” dedi. Bitlis Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Tezcan ise Amerikan tütününe pazar yaratmak için üreticiye çeşitli engeller çıkarıldığını belirterek, “Tütün ekim ve satışı hem esnafı ayakta tutmakta, hem de göçü engellemektedir.Bitlisli üreticinin çığlığı duyulmalıdır” dedi.
(BİTLİS)
ÖNCEKİ HABER

Çocuklara işkence

SONRAKİ HABER

TOKİ’nin taşeronu işçinin parasını ödemiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...