12 Şubat 2010 00:00

İran’da gövde gösterisi ve protesto

İran İslam Devrimi’nin 31. yıl dönümü, ülke genelinde milyonlarca kişinin katıldığı törenlerle kutlandı.

Paylaş

İran İslam Devrimi’nin 31. yıl dönümü, ülke genelinde milyonlarca kişinin katıldığı törenlerle kutlandı. Başkent Tahran’daki ünlü Azadi Meydanı ve çevresindeki kutlama törenlerine yüz binlerce kişi katıldı.
Dün sabah erken saatlerden itibaren kentin dört bir yanından Azadi Meydanı’na doğru hareket eden halk, İran bayrağı ile dini ve siyasi liderlerin fotoğraflarını taşıdı.
Meydan ve etrafını bayraklarla süsleyen İranlılar, dini lider Ayetullah Ali Hamaney ve İslam devrimine bağlılıklarını ifade eden sloganlar attı. Taşınan pankartlarda, “Dini lidere itaat, zaferin teminatıdır”, “Bağımsızlık, özgürlük ve İslam Cumhuriyeti”, “Haklarımızı sonuna dek koruyacağız”, “ABD hiçbir halt edemez” ve “Zafer Bayramı kutlu olsun” gibi ifadeler yer aldı. ABD ve İsrail’in İran’a yönelik askeri saldırı tehdidine karşı sık sık “ABD’ye ölüm”, “İsrail’e ölüm” ve “İngiltere’ye ölüm” diye slogan atan halk, bu ülkeler aleyhinde ifadeler içeren dövizler ve pankartlar taşıdı.
AHMEDİNECAD:BİZDEN KORKUYORLAR
İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, Tahran’daki mitingde yaptığı konuşmada, İran’ın düşmanlarını, bölgede egemenlik kurma hedeflerini gizlemek için nükleer güç ve insan hakları konularını kullanmakla suçladı.
Ahmedinecad, Batılı ülkelerin, İran’ın kaydettiği ilerlemelerden korktuğunu söyledi. İran’ın halen bölgedeki en büyük güç olduğunu belirten Ahmedinecad, Batı’nın, özellikle nükleer alanda ilerlemeleri baltalamaya çalışmasına rağmen, ülkesinin her yıl büyük bir adım daha attığını kaydetti.
Ahmedinecad, zenginleştirme işlemine önceki gün başladıklarını ve bugün ellerinde yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş uranyum bulunduğunu belirtti. (DIŞ HABERLER)

Obama’nın temsilcisi: İran’a izin veremeyiz

ABD Başkanı Barack Obama’nın Ulusal Güvenlik Danışmanı James Jones, İran’ın, nükleer teknolojisini terör örgütlerine vermesinden endişe duyduklarını söyledi.
Jones, Alman Stern dergisine verdiği demeçte, “İran’ın nükleer bomba imal etme yeteneğine sahip olmasını kabul edemeyiz. Bu, tüm bölgede bir nükleer silahlanma yarışına yol açar. Daha da kötüsü, İran’ın teknolojisini terör örgütlerine de verebileceğini tahmin ediyoruz. Bu bir kabus olur. Bizim müzakere kapımız her halükarda açık kalacak” ifadesini kullandı. Kapının ne zamana kadar açık kalacağı sorusuna karşılık da Jones, “Kapanana kadar. Yakın bir zamanda BM Güvenlik Konseyine yeni yaptırım teklifleri sunacağız” dedi. Jones, girişimlerinin bir sonuç vermemesi durumunda ne yapacakları sorusuna da, “O zaman ortaklarımızla baskıyı nasıl daha da artırabileceğimizi konuşacağız. Çünkü burada ortak güvenliğimiz söz konusu. İran, uranyumunu yurt dışında zenginleştirmesi yönünde Batı’nın yaptığı teklifi kabul etmeli” karşılığını verdi.

MUHALEFET: SALDIRIYA UĞRADIK

İslam devriminin yıl dönümünde muhalefet de sokaktaydı. Ayetulah Ruhullah Humeyni’nin torunu Zehra Eşraki ve eşi Muhammed Rıza Hatemi, yapılan gösteriler sırasında güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındı. Eşraki ve Hatemi daha sonra serbest bırakıldı. Eşraki’nin eşi Hatemi’nin, eski Devlet Başkanı Muhammed Hatemi’nin kardeşi olduğu belirtildi. Gözaltına alınanlar arasında, muhalif lider Mehdi Kerrubi’nin oğlu da var.
Tahran’da güvenlik güçlerinin, muhalefet lideri Mehdi Kerrubi’ye de saldırdığı iddia edildi. Jaras sitesinde çıkan haberde, Kerrubi’nin aracının camlarının kırıldığı belirtildi, Kerrubi’nin yaralanmadığı kaydedildi. Aynı site, güvenlik güçlerinin eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi’ye saldırdığını da bildirdi.
Yine muhalefete ait “Yeşil Ses” sitesinin haberinde, güvenlik güçlerinin, muhalefet lideri Mir Hüseyin Musevi’nin, başkentte gösteri yapan yandaşlarına ateş açtığı ve göz yaşartıcı gazla müdahale ettiği belirtildi.
ÖNCEKİ HABER

Irak, Blackwater’ı sınır dışı ediyor

SONRAKİ HABER

Demirtaş ve Kışanak tutukluları ziyaret etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...