12 Şubat 2010 00:00

Irak, Blackwater’ı sınır dışı ediyor

IRAK İçişleri Bakanı Cevad el-Bulani, eskiden ve bugün Amerikan özel güvenlik şirketi Blackwater ile bağlantılı olan 250 kadar özel güvenlik elemanının, bir hafta içinde ülkeyi terk etmeleri talimatını verdiğini açıkladı.

Paylaş

IRAK İçişleri Bakanı Cevad el-Bulani, eskiden ve bugün Amerikan özel güvenlik şirketi Blackwater ile bağlantılı olan 250 kadar özel güvenlik elemanının, bir hafta içinde ülkeyi terk etmeleri talimatını verdiğini açıkladı. Talimat, ABD’de bir yargıcın, Bağdat’ta 2007 yılında 17 kişinin vurularak öldürülmesiyle bağlantılı beş Blackwater görevlisini, ceza hukuku kapsamında suçlanmasına gerek olmadığına hükmetmesini izledi.
ABD yönetimi, Blackwater zanlılarının Irak’ta yargılanması girişimlerini reddetmişti.
Geçen ay Irak’ı ziyaret eden ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, ABD’de yapılan mahkemede Blackwater’a yönelik suçlamaların düşmesinin, beraat anlamına gelmediğini söylemişti. Biden, olay yüzünden kişisel olarak üzüntü duyduğunu belirtmiş, adalet bakanlığının gelecek ay söz konusu mahkeme kararını temyize götüreceğini bildirmişti.
Irak, başkentin Nisur Mahallesi’nde meydana gelen olayda, Blackwater muhafızlarının herhangi bir kışkırtma olmaksızın ateş açtıklarında ısrar ediyor. Blackwater ise kendi konvoylarından birine baskın düzenlenmesi ardından ateş açıldığını iddia ediyor. Kararın ilgili taraflara üç gün önce iletildiğini kaydeden Bulani, Irak’ın bu acı deneyimi geride bırakmak ve ileriye bakmak istediğini söyledi. 2007 yılındaki olaydan bu yana Irak’ta yabancı güvenlik şirketlerinin görev yapması sınırlandırılmıştı.
Xe Services adını alan Blackwater, 2007 yılında ABD Dışişleri Bakanlığı için Irak’ta görev yapan en büyük özel güvenlik şirketiydi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Ukrayna’da bekleyiş sürüyor

SONRAKİ HABER

İran’da gövde gösterisi ve protesto

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...