12 Şubat 2010 00:00

AB, Yunanistan’a yardımda anlaştı

AVRUPA Birliği (AB) liderleri, yeni başkan Herman Van Rompuy’un çağrısı üzerine Avro Bölgesi’ndeki kritik durumu görüşmek üzere Brüksel’de bir araya geldi.

Paylaş

AVRUPA Birliği (AB) liderleri, yeni başkan Herman Van Rompuy’un çağrısı üzerine Avro Bölgesi’ndeki kritik durumu görüşmek üzere Brüksel’de bir araya geldi. Toplantıdan Yunanistan’a yardım kararı çıktı. Yunanistan’a yapılacak yardıma IMF’nin de katılacağı ifade edildi.
Polonya Başbakanı Donald Tusk, zirve öncesinde yaptığı açıklamada, Yunanistan’ı kurtarmak için en iyi seçeneğin, diğer AB üyelerinin borçlarını döndürebilmek için sadece bu yıl içinde 53 milyar avroya ihtiyaç duyan bu ülkeye gönüllü kredi vermeleri olduğunu söyledi.
Litvanya Başbakanı Andrius Kuilius ise kendi halinde her gün daha da kötüleşen duruma müdahale gerektiğini belirterek, aksi halde “felaket yaşanacağı” uyarısında bulundu.
Avro Bölgesi’nin ağır topları Almanya ve Fransa’nın, bir süredir Yunanistan’ı kurtarmak için Avrupa Merkez Bankası’nın ve AB Komisyonu’nun da katılımıyla farklı alternatifler üzerinde çalıştığı basına sızmıştı. Avusturya Başbakanı Werner Faymann, önceki gün yaptığı açıklamada, Avro Bölgesi ülkelerinin Yunanistan’a kredi açarak piyasalardaki paniği önleyebileceğini söylemişti.
ŞARTLI YARDIM
Almanya ve Fransa’nın Yunanistan’ı kurtarma karşılığında bu ülkede gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 12.7’sine ulaşan bütçe açıklarının mali disiplinle hızla yüzde 3 sınırına çekilmesini şart koşması bekleniyor. Aksi halde benzer durumdaki Portekiz ve İspanya gibi AB’nin güneydeki diğer zayıf halkalara yanlış bir sinyal vermiş olacağı belirtiliyor.
Gayriresmi AB zirvesine Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Tricet’in de son dakikada çağrılması, piyasalarda Yunanistan’ın kurtarılacağı beklentisini güçlendirmişti.
Dış borcu bu yıl içinde 300 milyar avroya ulaşması beklenen Yunanistan’ın en büyük alacaklıları arasında, yaklaşık 55 milyar avroyla Fransız, 46 milyar avroyla İsviçre ve 32 milyar avroyla Alman bankaları bulunuyor.
(DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Gazze’ye hava saldırısı

SONRAKİ HABER

Ukrayna’da bekleyiş sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...