12 Şubat 2010 00:00

Demokraside kölelik olmaz

TEKEL işçilerinin 58. gününde söz hakkı Bitlis ve Muş Şubesi’ndeydi. Her akşam olduğu gibi önceki akşam da TEKEL işçileri, Türk-İş önünde toplanıp Sakarya ...

Paylaş

TEKEL işçilerinin 58. gününde söz hakkı Bitlis ve Muş Şubesi’ndeydi. Her akşam olduğu gibi önceki akşam da TEKEL işçileri, Türk-İş önünde toplanıp Sakarya Caddesi’ne alkış ve sloganlarla yürüdü, haklarını almadan dönmeyeceklerini bir kez daha yüksek sesle dile getirdiler.
Yürüyüş sırasında işçiler sık sık, ‘Kardeşler birleşti sıra zaferde’, ‘Hükümet 4-c’yi al başına çal’, ‘İş, ekmek yoksa barış da yok’, ‘Ölmek var dönmek yok’ sloganları attılar.
Tek Gıda-İş Muş Şube Başkanı Can Yenisöz, 58 gündür Ankara sokaklarını evleri yaptıklarını belirterek, “Aldırmıyoruz! Soğuk, kar bizi engellemiyor. Çünkü eli boş dönersek yatacağımız yer yine sokaklar olacak” dedi.
‘OCAĞIMIZ SÖNDܒ
Bu ülkenin en yoksul illerinin temsilcisi olduğunu belirten Yenisöz, tütün ekicilerini de temsil ettiklerini belirterek, “Bitlisli, Muşlu tütüncüyü biz temsil ediyoruz. 20 bin tütün ekicisinin, 120 bin tütün ailesinin kalbi bizimle atıyor. Tütüncülüğü öldürdüler, artık onlar da aç” diye konuştu.
Sigara, tütün fabrikaları, yaprak işleme evleri olduğunu belirten Yenisöz, “Tütüncü yetiştirir biz işlerdik. Onlar kazanır bize kazandırırdı. Biz de kazandıklarımızla Bitlisliyi, Muşluyu beslerdik. En azından namerde muhtaç değildik. Şimdi hiçbiri yok. Ocağımız söndü” diye seslendi.
Hükümete, “Fabrikalarımızı özelleştirdiniz. Kapattınız. Talan ettiniz. Yerine bir tane bile açmadınız” diyen Yenisöz, direnip karşı çıktıklarını, kapılarda nöbet tuttuklarını, ancak iktidarın kulaklarının sağır, gözlerinin kör olduğunu, bir tek yeşil dolarları gördüğünü söyledi.
Ersöz, Başbakan Erdoğan’a, “Bunca insan ne yer ne içer diye düşünmediniz. Sizin göreviniz bunu düşünmekti. Oy isterken bunun için istediniz. Verdiğiniz sözleri, devlet yönettiğinizi unuttunuz. Yoksulluğa, işsizliğe sırtınızı döndünüz. Halkı unuttunuz, insanı unuttunuz!” diye seslendi.
‘4-C HALKASINI BOYNUMUZA GEÇİRMEYECEĞİZ’
“Şimdi sokaklarda nöbetteyiz. Ama siz hâlâ körsünüz, hâlâ sağırsınız; diliniz başka söylüyor, eyleminiz başka” diyen Yenisöz, özlük haklarını, insanlıklarını istediklerini ifade etti. Yenisöz, “Hukuk, demokrasi, adalet neyi gerektiriyorsa onu istiyoruz. Köleliğin hukuku olmaz. Demokraside kölelik olmaz” diye konuştu. Ersöz sözlerini, “Bize layık gördüğünüz zinciri reddediyoruz. 4-c halkasını boynumuza geçirmeyeceğiz” diye bitirdi.
Açıklamanın ardından Türk-İş’in önüne geri dönen işçiler, sloganlarıyla Sakarya esnafına teşekkür etti.
İşçiler, akşam da meşaleli yürüyüş düzenlediler. Hükümeti hedef alan sloganlarla Türk-İş önünde toplanan işçiler, Sakarya Caddesi’nde tur attıktan sonra yine Türk-İş önüne döndüler. İşçiler, bu yürüyüş sırasında Sakarya esnafıyla da kucaklaşarak, bugüne kadarki desteklerine teşekkür ettiler. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

ILO’ya 4-c şikayeti

SONRAKİ HABER

Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu’ndan Hayat Televizyonu’na destek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...