12 Şubat 2010 00:00

Tarımsal Kalkınma Projesi

Bolu İli Kıbrıscık İlçesi Deveören Köyü Doğal Hayatı Koruma Yaşam Standartlarını Geliştirme ve Tarımsal Kalkınma Projesi nasıl olmalıdır?

Paylaş

Bolu İli Kıbrıscık İlçesi Deveören Köyü Doğal Hayatı Koruma Yaşam Standartlarını Geliştirme ve Tarımsal Kalkınma Projesi nasıl olmalıdır?
Köy yaşamının zor şartlarda sürdürüldüğü ısınma, barınma ve geçiminin bir kısmını sağlamak için insanların ormandan yararlanmak zorunda olduğu, bu yüzden ormanların ve doğanın tahrip edildiği, ısınma ve diğer ihtiyaçların giderilmesi için yakılan ağaçların ve kömürlerin çıkardığı dumanların havayı kirlettiği bir gerçektir.
Diğer tarafta; köylerde, özellikle Kıbrıscık ve benzer yörelerde, geleneksel tarım yerine modern tarım teknikleri kullanılarak yapılacak tarım faaliyetleri, orman ve çevre tahribini önleyecektir.
Bundan dolayı yılın büyük bir bölümünde güneş ışığı ve ısısı alan yörede köye hakim tepede güneş enerjisi panelleri kurularak, verimli elektrik üretimi yapılabilir. Aynı yerde, yılın büyük bir bölümünde rüzgar aldığından, özellikle lodos aldığından, birkaç rüzgar gülü kurularak elektrik enerjisi üretimi yapılabilir.
Köyün Kızılcalar mevkiinde bulunan dereye, gerekli ölçülerde baraj yapılarak kod farkından dolayı herhangi bir pompa aracına gerek kalmadan köye hakim tepe arkasında bulunan halihazırda kazılmış olan hayvan sulama göletine yaklaşık 500 ton kapasiteli bir havuz yapılarak, boru hattı ile bağlanmalı. Aynı zamanda rezervuar sistemi takılarak, havuz dolduğunda mevcut suyun doğal ortamında akması sağlanmalıdır.
Havuz ile köy çevresinde bulunan tarlalar arasına gerekli ölçüde boru hatları döşenerek sulu tarım yapmak isteyenler, damlama sulama yapma konusunda teşvik edilmeli, tarım faaliyetlerinde organik ürün kullanılması yönünde bilinçlendirilmeli ve teşvik edilmelidir.
Köyde üretilen elektriğin bir kısmı ile köydeki evlerin ve kümeslerin ısıtma ihtiyacı, köy merkezinde kurulacak elektrikli termal ısıtma sistemi ile sağlanmalı ve köy evleri ile kümeslerin ısı yalıtım sorunları giderilerek, evlere ve kümeslere termal ısıtma sistemi bağlanmalıdır. Böylece hem ormanı hem çevreyi, aynı zamanda havayı, tek cümleyle doğal ortamı korumuş; köyde yaşayanlara, daha verimli ve modern çalışma ve yaşama imkanı sunulmuş olur.
Not: Termal ısıtma sisteminde açığa çıkan buharın bacadan çıkışını enerjiye dönüştürmek için bacaya elektrik üreteci takılabilir.
Yücel Oflaz (Bolu)
ÖNCEKİ HABER

DiRENiS YAYILIYOR

SONRAKİ HABER

Başbakan’a mektup

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa