13 Şubat 2010 00:00

Hyundai, işçileri tazminatsız attı

HYUNDAI fabrikasında 4 işçi, tazminatsız olarak işten atıldı. İşçiler, işten atmaların asıl gerekçesinin dört ay önce yapılan eylemler olduğunu, Koreli ...

Paylaş

HYUNDAI fabrikasında 4 işçi, tazminatsız olarak işten atıldı. İşçiler, işten atmaların asıl gerekçesinin dört ay önce yapılan eylemler olduğunu, Koreli genel müdürün tek tek işçilerle görüşüp eyleme önderlik eden işçileri tespit etmeye çalıştığını belirttiler.
Hyundai’da işçiler yaklaşık dört ay önce, yıllardır doğru düzgün zam alamadıkları için gece vardiyası çıkışında fabrika kapısından bahçe kapısına kadar yürüyüş gerçekleştirmişler; yürüyüşlerini, fabrika yöneticilerinden birisinin açıklamasıyla bitirmişlerdi. Gece vardiyasına destek olmak için gündüz vardiyasındaki işçiler de öğle yemeğini yemeyerek düşük ücretleri protesto etmişti. İşçi ve patron temsilcileri arasında yapılan görüşmelerden sonra işçilerin talepleri doğrultusunda, işveren, kriz gerekçesiyle öne sürdüğü sıfır zam dayatmasından vazgeçmiş, yüzde 10’luk bir zammı kabul etmişti.
GEREKÇELER GERÇEK DIŞI!
İşçiler, atılan 4 işçiyle işverenin işçilere gözdağı vermek istediğini, dört ay önceki mücadelenin intikamını almayı amaçladığını belirttiler. Atılan işçilerden birisinin 13, diğerlerinin de 6-7 yıllık işçi olduğu belirtildi. Fabrikadaki süreci anlatan bir Hyundai işçisi, “Belli aralıklarla fabrikanın müdürü işçileri çağırıyor ve bilgi istiyordu. İşçiler arasında bir dayanışma yemeği düşünülüyordu. Patron temsilcileri, işçileri yemeğe gitmemeleri için tehdit ettiler. Uzun süredir yaptıkları araştırmalar sonucunda ise 4 arkadaşımızı, motivasyonu bozmak, iş düzenini bozmak gibi gerçek dışı nedenlerle tazminatsız olarak işten attılar” diye konuştu.
Fabrikada ücretsiz izinlerin devam ettiğini belirten başka bir Hyundai işçisi, “Bir yandan yurtiçi pazarda birinciliği aldı Hyundai. Ama işçilere düşmanlığı devam ediyor. Krizde bine yakın arkadaşımız işten atılmıştı. Dört ay önce yaptığımız mücadeleyle hakkımızı aldık. Fabrika hem birinci, hem de İstanbul’dakilere birincilik nedeniyle özel primler veriliyor. Burada ise üç kuruş zam aldık diye dört arkadaşımız işten atılıyor” dedi.
(Kocaeli/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Sarar işçilerinin canına ‘tak’ etti

SONRAKİ HABER

DiRENiS YAYILIYOR

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...