13 Şubat 2010 00:00

Sarar işçilerinin canına ‘tak’ etti

SENDİKASIZ, asgari ücret karşılığı, günde 9.5 saat ayakta, kölelik koşularında çalışan 3 bin 500 Sarar çalışanı yeni uygulamalarla birlikte ‘artık yeter’ dedi.

Paylaş

SENDİKASIZ, asgari ücret karşılığı, günde 9.5 saat ayakta, kölelik koşularında çalışan 3 bin 500 Sarar çalışanı yeni uygulamalarla birlikte ‘artık yeter’ dedi. Bugüne kadar bir çok şeyin sineye çekildiği fabrikada, işçiler ilk defa toplu bir tepki göstererek yemek boykotu gerçekleştirdiler.
Eskişehir organize sanayide faaliyet gösteren Sarar Giyim Sanayi işçilerin tepki göstermesine yol açan olay şöyle gelişti. Sabah işe gittiklerinde yeni bir uygulamayla karşılaşmış Sarar çalışanları. İşçiler fabrikaya girdikleri sırada güvenlik görevlileri, işçilerden çanta ve montlarını girişte bırakmalarını istemiş. En fazla 300 dolabın bulunduğu fabrikada, işçiler, şaşırsalar da yüzlerce montu, çantayı üst üste koyup girmişler fabrikaya...
Görüştüğümüz işçilerden biri yaşananları şöyle anlatıyor: “Daha önce büyük çanta getirmek yasaklanmıştı fabrikaya... Buna katlandık, ‘Hepimizi hırsız yerine koyuyorlar ‘deyip öfkelendik ama sustuk. Şimdi ise montlarımız, çantalarımız girişte toplanıyor. Hepimizi hırsız onursuz yerine koyuyorlar. Bizler alın terimizle çalışan işçileriz, asıl alın terimizi milyon dolarlara çevirenler, onlar, alın terimizi çalıyorlar. Bu uygulama çok rencide etti bizleri, sinirlendik ama bir şey demedik girdik fabrikaya” diye bitiriyor sözlerini.
Bir başka kadın işçi, “3 sene zam yapma. 10 saat köle gibi çalıştır, bir de hırsız muamelesi yap, kabul edilebilir değil” diyor.
Girişte yapılanlardan sonra herkes tepkili girmiş içeriye. Süreci şöyle anlatıyor işçilerden biri: “İnsanlar rencide oldu ama sonuçta iş başı yaptık. Öğlen yemeği vaki geldi. Sarar’da gruplar halinde gidilir yemeğe. Saat 12 çeyrekte başlar zil çalmaya 14.00’e kadar her zil çalışta bir grup gider yemek molasına. İki saat boyunca çalan zil ayrı bir eziyet yaratıyor bizlerde. Esas eziyet ise yemekte başlıyor. Her hafta aynı menüler, ot yemekten midemiz bozuldu. En çok pırasa, bulgur ve mercimek veriliyor. Haftada sadece cuma günleri güzel yemek veriyorlar. Bir parmak bal çalarcasına ağzımıza geri kalan günlerde, tatsız-tuzsuz ve hep aynı yemekleri yiyoruz. Sabah yaşananlar üstüne devamlı kötü yemeklere maruz kalınca isyan etti insanlar. Bizden önceki grupların yemek yemediğini öğrenince biz de yemedik. Ben Sarar’a başladığımdan beri ilk kez toplu bir tepki gösterdik yaşananlara”
BOYKOT BİRİKEN ÖFKENİN SONUCU
“3 senedir zam almamaya, ağır şartlara tepki aslında bu yaşananlar” diyor bir başka işçi... İşin başını çekenlerin
isimlerini almış fabrika yönetimi. “Ama olsun bizler yarın da yemeklerimizi yanımızda getireceğiz ve fabrikanın yemeğini yemeceğiz. Böyle kararlaştırdık. Başı çeken birileri mutlaka olacak. Biz bir arada olamazsak, onlara yüklenip bizleri yine aynı koşullarda çalıştıracaklar. Buna artık bir dur demek lazım” sözleriyle sahip çıkıyor işçilerden biri, patronun gözdağına rağmen.
Yarın da yemek yemeyeceklerini duyan müdürler, “Yarın köfte çıkartacağız, dayanamaz, yerler” demiş.
İşçilerin cevabı hazır: “Bir gün çıkartacaklar, sonra yine aynı. Sarar kaynayan bir kazan, mutlak patlayacak. Şimdi yemekle başlayan tepki biz birlik olursak devam eder. 3 senedir zam almadık ve zor koşullarda çalışıyoruz. Herkes şikayetçi ama kimse sesini çıkartamıyor. Birlik olmadıkça bu yaşananlar değişmez. Her şeye katlanırız sanıyorlar. Yarından sonra ne olacağı bilinmez. Bu tepki belki söner ama artık Sarar’da yaşananlar kemiğe dayandı. Kriz patronları teğet geçti. ‘Yüzde 20 büyüdük’ diyorlar iş bize gelince yemekte bile kısıntıya gidiyorlar. 5 bin köleleri var, tabi dünya zengini olurlar. Ama artık yeter demek lazım.”
(Eskişehir/EVRENSEL)
Erdal Saran
ÖNCEKİ HABER

Ravelli’de 80 işçinin çıkışı verildi

SONRAKİ HABER

Hyundai, işçileri tazminatsız attı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...