13 Şubat 2010 00:00

Babamın katilini tanıyorum

Siyasi cinayetlerde yakınlarını kaybedenlerin yakınları Meclis’teki görüşmelerinin ardından izlenim ve beklentilerini paylaştılar.

Paylaş

Siyasi cinayetlerde yakınlarını kaybedenlerin yakınları Meclis’teki görüşmelerinin ardından izlenim ve beklentilerini paylaştılar. Bir günlerini Meclis’te görüşmelerle geçiren ve MHP dışında tüm parti yetkilileriyle görüşen aileler, ‘Toplumsal Bellek Platformu’ olarak sürecin takipçisi olacaklarını ifade ettiler. Katledilen DİSK Genel Başkanı Kemal Türkler’in kızı Nilgün Türkler Soydan “Bunca yıldan sonra delillerin karartılması korkumuz var ama tanıkları nasıl karartacaklar? Babamın katilini tanıyorum onu teşhis edebilirim” dedi.
Görüşmelerin ardından aileler izlenimlerini basınla paylaştılar. Parlamento Muhabirleri Derneği’nde basın toplantısı düzenleyen ailelerin kendilerini tanıtarak, öldürülen yakınının ismini ve katlediliş şeklini anlatmaları sırasında duygusal anlar yaşandı. 1948’de katledilen Sebahattin Ali’den 2007’de katledilen Hrant Dink’e, katledilen onlarca aydın, yazar, bilim insanı, gazeteci adeta aileleriyle birlikte Meclis’e taşındı.
CİNAYETLERİN ARDINDAKİ GÜÇ AÇIĞA ÇIKMADAN...
Meclis’teki görüşmelerde gruplara iletilen ‘kamuoyuna’ başlıklı ortak metni, 8 Ocak 1996’da katledilen gazetemizin muhabiri Metin Göktepe’nin ablası Meryem Göktepe okudu. Göktepe, acılarını TBMM’ye getirmek istemediklerini, Meclis’e hukuk talepleriyle geldiklerini belirterek, cinayetlerin ardındaki örgütlenmeler ortaya çıkmadıkça, bu tür suçların tekrar işleneceğini dile getirdi. Daha sonra Turan Dursun’un oğlu Abid Dursun ile yine faili meçhulde katledilen Ümit Kaftancıoğlu’nun gelini Canan Kaftancıoğlu izlenimlerini aktardılar.
ARAMIZA YENİLERİ KATILMASIN DİYE
Abid Dursun, 21 Haziran 2009’da, “Benim Babam Bir Kahramandı” adıyla organize edilen etkinlikle hayatını kaybedenlerin yakınları olarak bir araya geldiklerini ve Toplumsal Bellek Platformu’nu kurmaya karar verdiklerini anlattı. Dursun, “Siyasi hesaplaşma peşinde değiliz. Bir takım hukuk dışı durumlarla yüzleşmemiz gerekiyor” dedi. Partilerin çabalarına sıcak baktığını belirten Dursun, “Aramıza yeni çocuklar ve eşler katılmasın istiyoruz” dedi. Canan Kaftancıoğlu da cinayetlerin arkasındaki güçler ortaya çıkarılmadıkça dosyaların kapanmayacağını söyledi. TBMM’deki tüm siyasi partilerden randevu istediklerini belirten Kaftancıoğlu, “Sadece MHP ile görüşemedik. Bize ‘Bir grup vekilin il dışında olduğunu, diğerlerinin de programlarının yoğunluğunu’ gerekçe gösterdiler” dedi. Dursun ve Kaftancıoğlu, cinayetlerin aydınlatılmasının sağlanması adına bir araştırma komisyonu kurulması ve gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasını istediklerini ifade ettiler. Aileler bu tür cinayetlerin aydınlatılmasına engel olan ‘devlet sırrı’, ‘ticari sır’ gibi ifadelerinin kaldırılmasını, ‘Siyasi cinayetlerde zaman aşımının işlememesini’ istediklerini de ifade ettiler.
‘TANIKLARI NASIL KARARTACAKLAR’
“Çok zaman geçti. Delillerin karartılmış olabileceğini düşünüyor musunuz?” sorusuna Abid Dursun, “Biz yıllardır zaten bir gizin peşindeyiz. Bu kaygı hepimizde var. Yeter ki iyi niyet ve kararlı bir siyasi irade olsun” yanıtını verirken, öldürülen DİSK ve Maden-İş Genel Başkanı Kemal Türkler’in kızı Nilgün Türkler Soydan öfkeli konuştu. “Bunca yıldan sonra delillerin karartılması korkumuz var ama tanıkları nasıl karartacaklar? Babam vurulduğunda yanındaydım, katilini tanıyorum onu teşhis edebilirim. Çünkü babam gözümün önünde vurulduğunda 18 yaşındaydım” diye konuştu. “Sizce bu cinayetlerin aydınlatılmasında siyasi irade yeterli olacak mı?” sorusunu Abid Dursun, “Cinayetlerin aydınlatılmasında herkese görev düşüyor. Yargıya, Meclis’e, medyaya ve halka görev düşüyor” diye yanıtladı. Aileler Meclis’ten ayrılırken, sayılarının aslında bu kadar olmadığını, çok daha kalabalık olduklarını ifade ettiler. Sürecin takipçisi olacaklarını belirten aileler, ‘cinayetlerin aydınlatılması’ konusunda söz veren partilerin icraatlarının takipçisi olacaklarını dile getirdiler. (Ankara/EVRENSEL)

BİNLERCE CİNAYET ‘FAİLİ MEÇHUL’ OLMAZ
Ailelerin BDP ile görüşmesinde, özellikle bölgede yaşanan binlerce faili meçhul cinayet gündeme geldi. BDP Grup Başkan Vekilleri Ayla Akat Ata ve Bengi Yıldız tarafından karşılanan, milletvekillerinin de katıldığı görüşmede Bengi Yıldız, “Yeni bir partiyiz ama sizin gibi mağduruz” dedi. ‘Faili meçhul cinayetler’ ifadesinin kanıksatılmaya çalışıldığına ve bunu kesinlikle reddettiklerine vurgu yapan Yıldız, “Demokratik bir ülkede 2-3 faili meçhul cinayet olabileceğini, ama eğer bunların sayısı binlere ulaşmışsa buna faili meçhul denemeyeceğini” söyledi. Bu ülkenin demokratikleşebilmesi için geçmişiyle hesaplaşması gerektiğini kaydeden Yıldız, ailelere, “Toplumun yüz akı, aydınları, öncüleri, toplumun vicdanı olmuş kişiler seçildi. Sizlerin acısını en yakından biz biliyoruz ve her zaman sizlerle olacağız” dedi.
ÖNCEKİ HABER

Başbuğ neyi gizliyor?

SONRAKİ HABER

YENİ DÜNYA

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa