13 Şubat 2010 00:00

JiTEM elemanı kışlada çalışıyor iddiası

Bölgede 1990’lı yıllarda faaliyet yürüten ve birçok faili meçhul cinayetlerden sorumlu tutulan JİTEM Elemanı Cemal Kaya kod adlı ...

Paylaş

Bölgede 1990’lı yıllarda faaliyet yürüten ve birçok faili meçhul cinayetlerden sorumlu tutulan JİTEM Elemanı Cemal Kaya kod adlı İtirafçı Halit Çelik’in İzmir İl Jandarma Komutanlığı Tınaztepe Kışlası’da sivil memur olarak çalıştığı iddia edildi. Çelik’in ismi 1992’de öldürülen Dicle Üniversitesi Öğrencisi Abdulsamet Çetin olayında geçiyor.
Bölgede çok sayıda faili meçhul cinayet, bombalama, kundaklama ve adam kaçırma gibi faaliyetlerle adı anılan ve resmi belgelerle varlığı kanıtlanmasına rağmen Genelkurmay Başkanlığı tarafından inkar edilen JİTEM’e dair her gün yeni bilgiler ortaya çıkıyor. 1990’lı yılların bölgedeki kanlı örgütü JİTEM tetikçilerinden İtirafçı Halit Çelik’in İzmir’de askeri kışlada çalıştığı iddia edildi. İsmi ilk kez 1992’de Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde silahlı saldırı sonucu öldürülen Dicle Üniversitesi (D.Ü) Tarih Bölümü 3. Sınıf Öğrencisi Abdulsamet Çetin olayı ve uyuşturucu, adam kaçırma gibi olaylarla gündeme gelen Cemal Kaya kod adlı Halit Çelik’in, uzun yıllar bölgede faaliyet yürüttükten sonra İzmir’in merkez Buca ilçesinde bulunan İzmir İl Jandarma Komutanlığı Tınaztepe Kışlası’nda sivil memur olarak çalıştığı iddia edildi.
UYUŞTURUCU VE GASP OLAYLARI
JİTEM İtirafçısı Abdulkadir Aygan’ın itiraflarına göre, aslen Erzurum’un Tekman ilçesinden olan Halit Çelik, PKK’ye katıldığı 1980’li yıllarda çıkan bir çatışmada yaralanmış bir süre sonra da devlet güçlerine teslim olmuş ve Diyarbakır Cezaevi’ne konulmuştu. Çelik’in, cezaevinde kaldığı dönemde de dışarı çıkarılarak özel timlerle birlikte operasyonlara götürüldüğü iddia edilmişti. Aygan, cezaevinde itirafçı olan Çelik’in, 1990’da cezası bittikten sonra, Diyarbakır’ da itirafçılar için ayrılan sivil memur kadrosundan göreve başladığını belirterek, şunları ifade etmişti: “Cem Ersever Halit’ten hoşlanmadığı için onu JİTEM kadrosuna almadı. Çelik, Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığı-Merkez Bölüğü emrinde göreve atandı. O dönem Emlak Bank binalarından, OHAL valiliğince tahsis edilen lojmanlarda kalıyordu. Daha sonra JİTEM’e çalışmaya başladı. Adı uyuşturucu, gasp, tehdit gibi olaylarda duyuldu.”
ÖĞRENCİNİN ÖLDÜRÜLMESİNDE ADI GEÇİYOR
Çelik’in isminin geçtiği bir diğer olay ise D.Ü. Öğrencisi Abdulsamet Çetin’in öldürülmesi olayı oldu. Diyarbakır’ın merkez Bağlar ilçesinde oturan Çetin, 11 Ocak 1992’de sabah saatlerinde Bağlar’da yolda yürürken uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürüldü.
Öldürülmesinin ardından Çetin’in JİTEM ve Hizbullah işbirliği sonucu öldürüldüğü ortaya çıktı. Çelik’in öldürülmesi olayında JİTEM İtirafçıları Halit Çelik ve Recep Tiril’in ismi geçiyordu.
(DiyarbakırDİHA)
Sertaç Kayar
ÖNCEKİ HABER

Korucular arasında silahlı kavga: 1 ölü

SONRAKİ HABER

HAYAT YAZILARI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...