13 Şubat 2010 00:00

Sonuç alana kadar

Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu’nun Başbakan’la görüşmesinden, “4-c’ye geçsinler” dışında bir şey çıkmaması ve Kumlu’nun da “Sayın Başbakan ‘Bu arkadaşları bu soğukta, karda kışta gönderin’ diyor.

Paylaş

Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu’nun Başbakan’la görüşmesinden, “4-c’ye geçsinler” dışında bir şey çıkmaması ve Kumlu’nun da “Sayın Başbakan ‘Bu arkadaşları bu soğukta, karda kışta gönderin’ diyor. ‘Ayın sonuna kadar bunlar 4-c’ye müracaat etsinler’ diyor” sözleri, işçileri öfkelendirdi. Tek Gıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel, işçileri güçlükle sakinleştirdi. Sonuç alana kadar mücadelenin süreceğini duyuran Türkel, herkese TEKEL işçilerine destek çağrısı yaptı.
Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu’nun, Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Pevrul Kavlak’la, Başbakan Erdoğan’la önceki gün yaptığı görüşme iki saat sürdü. Görüşme sonunda açıklama yapan Kumlu, Başbakan Erdoğan’ın, “4-c konusunda şu anda yapılabilecek başka bir şey olmadığını
ifade ettiğini” söyledi. Başbakan’a işçilerin bir an önce evlerine dönmelerini sağlamak istediklerini ilettiklerini belirten Kumlu, başından beri TEKEL işçilerinin işçi statüsünde başka kamu kurumlarına geçirilmesini talep ettiklerine vurgu yaptı.
KUMLU’DAN KIZDIRAN AÇIKLAMA
Başbakan Erdoğan’ın işçilerin eylemi sürdürmelerini kendilerinin de istemediğini ifade ettiğini belirten Kumlu, “Bununla ilgili Başbakan, ‘Yapabileceğimiz tüm imkanları kullanarak zaten 4-c 4-c’likten çıktı, ücretlerini iyileştirdik, süresini uzattık, kıdem tazminatını verdik, yeni haklar getirdik’ dedi. Bunun dışında hükümet olarak yapacakları bir şey olmadığını ifade etti. Durum bu” dedi.
Sorular üzerine yapılan iyileştirmelerle 4-c’nin gerçekten 4-c’likten çıktığını, ancak kendilerinin başından beri işçi statüsü konusunda ısrarcı olduklarını, sıkıntının da bundan kaynaklandığını savunan Kumlu’nun, “Sayın Başbakan, şu anda bununla ilgili yapılabilecek başka bir şey olmadığını ifade ettiler” sözleri dikkat çekti. Kumlu, “Sayın Başbakan ‘Bu arkadaşları bu soğukta, karda kışta gönderin’ diyor. ‘Ayın sonuna kadar bunlar 4-c’ye müracaat etsinler’ diyor” diye konuştu.
TÜRK-İŞ ÖNÜNDE TOPLANDILAR
Kumlu’nun açıklamasını canlı yayından izleyen işçiler, Türk-İş önünde toplandılar. Oldukça öfkeli olan ve “Artık çadırlarda oturmayalım, her yeri eylem alanına çevirelim” diyen işçiler, tepkilerini sloganlara yansıttılar. Açlık grevini bırakmayan işçilerin de dışarı çıkıp tüm işçileri açlık grevine çağırmasıyla, ortam iyice gerildi. “Başbakan’ın evini basalım”, “Sokağa çıkalım” diyen işçileri, Tek Gıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel güçlükle yatıştırabildi.
59. günde Başbakan’ın altı konfederasyondan tek Türk-İş’le görüşmesini eleştiren Türkel, önceki gün kendisiyle görüşen kadın işçilere, Başbakan’ın, “Sizi sendikanız kullanıyor, yanlış yönlendiriyor, aidat alacağız diye. 4-c’ye gidin, tazminatlarınızla ev alın ya da faize yatırın gelir gelsin” dediğini de aktardı. Bu sözler “Faizci Başbakan” sloganıyla karşılandı.
Başbakan’ın her zaman olduğu gibi “Her şeyi ben bilirim” mantığıyla yaklaştığını belirten Türkel, 30 bin lira ile nasıl 700 liralık faiz geleceğini sordu.
‘4-C’Yİ ASLA KABUL ETMEYECEĞİZ’
Yola çıkarken, “4-c’yi asla kabul etmeyeceğiz” dediklerini ve kabul etmediklerini belirten Türkel, tek isteklerinin özlük haklarıyla başka kurumlara aktarılmak olduğunu yineledi. “İnsanların naçarlığını fırsata dönüştüren anlayışı şiddetle kınıyorum” diyen Türkel, baskı ve tehditlerle 4-c’ye gidenleri asla “hain” ilan etmediklerini de sözlerine ekledi. Bu sözleri işçiler tarafından “Başkan, kardeş kardeşi yolda bırakmaz” diye karşılanan Türkel, mücadelelerinin sonuç almadan bitmeyeceğini ifade etti.
REFERANDUMA GİDİLECEK
Türk-İş ve Tek Gıda-İş olarak 4-c’yi asla kabul etmediklerini yineleyen Türkel, işçilere “örgüt disiplini, örgüt bütünlüğü içinde hareket etme” çağrısı yaptı. Referandumu hatırlatarak pazartesiden itibaren bundan sonraki yol haritasını birlikte belirleyeceklerini kaydeden Türkel, “Bu mücadeleye, inananlar olduğu sürece devam edeceğiz” dedi.
Bundan sonraki eylemliliğin bugüne kadarki yapılanların ötesine geçeceğini, yeni bir evreye gideceklerini belirten Türkel’in sözleri, “Kavga bitmedi, daha yeni başlıyor” sloganı ile karşılandı.
‘NE ZAMAN?’
Türkel, tüm işçilere, memurlara, işsizlere, gençlere, doktorlara, eczacılara, toplumun tüm kesimlerine, “Bu bir hukuk, demokrasi savaşı. İnsan olmanın mücadelesi. Bugün olmayacaksa ne zaman olacak?” diyerek destek çağrısı yaptı. Hiç kimseden para ya da başka bir şey istemediklerini belirten Türkel, “Ama gelip bu mücadeleye katılsınlar, bir geceyi burada bizimle geçirsinler” diye seslendi. Türkel, açlık grevini sürdüren işçilere de grevi bırakmaları çağrısı yaptı. Ancak, 16 kişi açlık grevini bırakmadığı gibi yeni katılımlarla sayı 20’yi aştı. Açlık grevini bırakmayan işçiler, toplumun vicdanını ancak bu şekilde harekete geçirebileceklerini ifade ettiler. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

TEKEL işçileri ‘Devam’ dedikçe...

SONRAKİ HABER

YENİGÜN

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...