13 Şubat 2010 00:00

7 gün saat 24’e kadar katkı payı alınır!

TÜRK Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Eriş Bilaloğlu, “Mesai Dışı Poliklinik Uygulaması” genelgesine atıfta bulunarak, genelgenin uygulanmasının ...

Paylaş

TÜRK Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Eriş Bilaloğlu, “Mesai Dışı Poliklinik Uygulaması” genelgesine atıfta bulunarak, genelgenin uygulanmasının katkı payını yaygınlaştıracağını ve hekimlerin günde 16 saat çalışmak zorunda kalacağını vurguladı.
TTB Genel Sekreteri Eriş Bilaloğlu, Sağlık Bakanlığı tarafından 28.01.2010 tarihinde yayımlanan (2010/6) sayılı “Mesai Dışı Poliklinik Uygulaması” genelgesi ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Bilaloğlu, hastanelerde “Acil” başvurularında artış olduğunun vurgulandığını belirterek, genelgenin içeriğini “İhtiyaç duyulan il ve ilçelerde, bakanlığa bağlı yataklı tedavi kurumlarında, hafta içi mesai saatleri haricinde saat 24’e kadar, hafta sonu ve resmi tatil günlerinde sabah 8 ile 24 saatleri arasında poliklinik hizmeti verilmesi” şeklinde özetledi. Bilaloğlu, hekimlerin acil başvurularında da artış gözlemlediklerini belirterek, “Çünkü, acil hizmetleri ücretsiz. Katkı payı ödememek için bazı hastalar poliklinik dışı hizmete yönelmek zorunda kalabiliyorlar” dedi. Bilaloğlu, genelgenin uygulanmasıyla, acile gelen hastaların, saat 24’e kadar katkı payı ödemek zorunda kalacakları polikliniklere yönlendirileceğini; böylece, parası olmayan hastaların sağlık hizmetine ulaşamayacağını belirtti.
TAM GÜN YASASI İLE 16 SAAT ÇALIŞMA
Genelgenin, hekim sayısının yetersiz kaldığı hastanelerde, belediye sınırları içindeki diğer hastanelerden hekimlerle poliklinik hizmeti yapılmasını öngördüğünü belirten Bilaloğlu, “Sözde haftalık çalışma süresi 40 saate düşecekti. Genelge uygulanınca, 8 saat kendi hastanesinde çalışan hekim arkadaş, sonra görevlendirildiği hastaneye giderek 24’e kadar da orada çalışacak” dedi.
DOKTORUM YORGUN MU?
Hastalara, “her gün 24’e kadar poliklinik hizmeti verilmesi düşüncesinin” cazip gelebileceğini belirten Bilaloğlu, “Ancak, her hasta ‘Bu doktorun dinlenmeden baktığı kaçıncı hastayım, kaçıncı ameliyat’ sorusunu kendine sormalıdır” dedi. Çözümün, “koruyucu hekimlik ve doyurucu birinci basamak sağlık hizmetlerinin verilmesi” olduğunu belirten Bilaloğlu, katkı payının kaldırılması ve kaliteli sağlık hizmetinin yaygınlaştırılması gerektiğini vurguladı. Bilaloğlu, genelgenin, “ihtiyaç duyulan il ve ilçelerde” uygulanacağını; henüz uygulama faaliyetlerine dair bilgi almadıklarını belirtti. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Senoz Vadisi’ne yine HES darbesi

SONRAKİ HABER

Çay başında su nöbeti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...