13 Şubat 2010 00:00

Senoz Vadisi’ne yine HES darbesi

DOĞU Karadeniz Bölgesi’nde, HES’lere karşı verilen bütün tepki ve mahkemelerin ‘iptal ve yürütmeyi durdurma’ kararlarına karşın, yeni projeler gündeme gelmeye devam ediyor.

Paylaş

DOĞU Karadeniz Bölgesi’nde, HES’lere karşı verilen bütün tepki ve mahkemelerin ‘iptal ve yürütmeyi durdurma’ kararlarına karşın, yeni projeler gündeme gelmeye devam ediyor.
Rize İdare Mahkemesi tarafından HES’ler için verilen ‘yürütmeyi durdurma ve iptal’ kararlarının uygulanmadığı ileri sürülen ve Rize Valiliği’nce bu konuda inceleme başlatılan Rize’nin Çayeli ilçesine bağlı Senoz Vadisi, bu kez de başka bir HES projesi ile gündeme geldi.
Bir süre önce Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 11 köy muhtarının ‘Doğal SİT Alanı’ istemi, ‘Halen faaliyet gösteren taş ocakları ile yapımı devam eden HES projelerinin vadiyi olumsuz etkilediğinden, söz konusu alan doğal SİT özelliklerini yitirmiştir’ gerekçesi ile reddedilen Senoz Vadisi, HES sarmalından kurtulamıyor.
Senoz Vadisi üzerindeki Kaptanpaşa beldesinde yapılması planlanan 20.30 megavat kurulu gücündeki Gürpınar Regülatörü ve HES projesi için “ÇED” sürecinin başladığı bildirildi.
Rize Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamada, ilçeye bağlı Kaptanpaşa beldesi, Büyükdere üzerinde Ayone Enerji Üretim Ltd. Şti. tarafından yapılması planlanan 20.30 Mw’lık Gürpınar Regülatörü ve HES Projesi için Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından “ÇED gereklidir” kararı verildiği kaydedildi.
Açıklamada, “Resmi Gazete’de yayınlanan ÇED Yönetmeliği’nin 8. maddesi gereğince ÇED süreci başlamış bulunmaktadır” denildi.
Söz konusu projeye ilişkin ÇED sürecine halkın katılımını sağlamak, faaliyet hakkında halkı bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak amacıyla 22 Şubat 2009 Pazartesi günü saat 14.00’te Madenli Belediyesi UMN Düğün Salonu’nda halkın katılacağı bir toplantı yapılacağı ifade edildi.
ÖNCEKİ HABER

‘Din eğitimi daha da güçleniyor’

SONRAKİ HABER

7 gün saat 24’e kadar katkı payı alınır!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa