13 Şubat 2010 00:00

ABD askerleri 5 sivili öldürdü

AFGANİSTAN’ın Paktia vilayetinde yerel yetkililer ve halk, ABD askerlerinin 5 sivili öldürdüğünü söyledi.

Paylaş

AFGANİSTAN’ın Paktia vilayetinde yerel yetkililer ve halk, ABD askerlerinin 5 sivili öldürdüğünü söyledi. NATO’dan yapılan açıklamada ise Gardez kentinin Hatabeh köyü yakınlarında militanların toplandığına dair istihbarat alınması üzerine, NATO ve Afgan güçleri tarafından düzenlenen ortak operasyonda çıkan çatışmada çok sayıda militanın öldürüldüğü, çatışmanın ardından binadan çıkan çok sayıda kadın, çocuk ve erkeğin gözaltına alındığı kaydedildi. Açıklamada, baskından sonra olay yerinde elleri bağlanmış, ağızları bantlı iki erkek ve iki kadın cesedi bulunduğu iddia edildi.
DOĞUM GÜNÜ PARTİSİNE BASKIN
Öldürülenlerin aileleri ise ABD askerlerini beş sivili öldürmekle suçladı. Paktia vilayeti yetkilileri, beş sivilin ölümüyle ilgili soruşturma yürütüldüğünü teyit etti.
Evde 3’ü kadın 5 sivilin öldürüldüğünü belirten polis yetkilileri, hayatını kaybeden erkeklerden birinin polis için çalıştığını, diğerinin de başsavcının ofisinde görevli olduğunu söyledi. Evden kurtulanlardan Hamidullah adlı kişi, bir bebeğin doğumunu kutlamak için evde 20 kişinin bulunduğu sırada “Amerikan özel kuvvetlerinin” evi çevirdiğini, neler olduğunu sormak için dışarıya çıkan Davud isimli kişinin öldürüldüğünü anlattı. Hamidullah, ikinci kişiyi de vuran askerlerin herkesi bahçeye çıkardığını ve diz çöktürerek ellerini arkadan bağladığını belirtti. Gardez kenti yetkilisi Şayeste Can Ahadi de operasyonun ortak yapılmadığını, sadece ABD askerleri tarafından düzenlendiğini söyledi. Ahadi, “Hükümetin bundan haberi yoktu. Bunu şiddetle kınıyoruz” diye konuştu.
Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, “Afgan kültürüne uygun olmaması ve halkın hükümet ve müttefiklerine güvenine zarar vereceği” sebebiyle NATO güçlerine, evlere gece baskınında bulunmamaları çağrısı yapmıştı. (DIŞ HABERLER)

ABD’YE BİR UYARI DA PAKİSTAN’DAN GELDİ

Pakistan’ı ziyaret eden ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı James Jones ve beraberindeki heyeti kabul eden Pakistan Devlet Başkanı Asıf Ali Zerdari, ABD ile Pakistan arasındaki ilişkilerin karşılıklı güvene dayanması gerektiğini belirtti. Zerdari, ABD’nin Pakistan topraklarına düzenlediği saldırıların, bölgede yaşayan aşiretlerle devlet arasındaki uzlaşma isteğini baltaladığını vurguladı.
Devlet başkanlığında yapılan görüşmenin ardından açıklamada bulunan Pakistan Devlet Başkanlığı Sözcüsü Ferhatullah Babar, toplantıda “terörizmle mücadele, terörün vurduğu bölgelerin yeniden yapılandırılması, aşiretler bölgesindeki devlete ait kurumların güçlendirilmesi ile enerji ve mali konuların görüşüldüğünü” söyledi. Babar, Zerdari’nin, ABD’ye giriş yapan Pakistan vatandaşlarının havaalanlarında sıkı kontrole tabi tutulmasını eleştirdiğini, Pakistanlılara yapılan uygulamanın ABD’ye karşı kızgınlık ve şüpheleri artırdığına dikkat çektiğini belirtti.
Jones’un da kabul sırasında, “aşırılık yanlısı militanlara” karşı savaşta Pakistan’ın üstlendiği rolü takdir ettiğini dile getirdiğini kaydeden Babar, ABD ulusal güvenlik danışmanının terörizmle savaşı kazanmak için Pakistan’a stratejik, siyasi ve ekonomik desteklerinin süreceğini söylediğini aktardı.
ÖNCEKİ HABER

İran, uranyumu yakıta dönüştürüyor

SONRAKİ HABER

AB, Yunanistan’ı neden kurtarmıyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...