13 Şubat 2010 00:00

Göçebe Sanatçılardan portatif sanat

"GÖÇEBE Bağımsız Sanatçı İnisiyatifi", "Kesişme" adlı ilk sergisini 10 Şubat'ta İstanbul Üniversitesi'nin Beyazıt'taki Rektörlük binasında açtı.

Paylaş

"GÖÇEBE Bağımsız Sanatçı İnisiyatifi", "Kesişme" adlı ilk sergisini 10 Şubat'ta İstanbul Üniversitesi'nin Beyazıt'taki Rektörlük binasında açtı. Farklı disiplinlerden 10 sanatçının bir araya gelmesiyle oluşturulan grubun hedefi, göçün siyasi, ekonomik, sosyokültürel ve toplumsal etkilerini sorgulayan ve İstanbul'dan başlayarak "Her yerde sanat" sloganıyla sergiler açmak. Göçebeliğin doğal olana yakın yaşam tarzı ve en az eşya ve malzemeyle yaşama zorunluluğu ve pratiğinden hareketle, sanatçılar da göçebe ruhuyla kimi katlanabilen, sökülüp takılabilen seyyar işler yapmayı, hatta malzemesini gittiği yerden temin ederek zamana ve mekana göre esnek davranarak işler üretmeyi hedeflemekte. Böylelikle "Portatif Sanat" tanımıyla sanatçılara yeni bir yol açmayı denemekte.
ÇOK KÜLTÜRLÜ,ÇOK ULUSLU YAPI
Sanatçılar manifestolarında şu görüşlere yer vermekte: Göç, farklı coğrafyalarda farklı etkiler yaratarak, kapsamına aldığı yerleri değiştiriyor ve oluşturduğu yeniliklerin etkisi toplum tarafından sindiriliyor. Bu değişimin hızı fark edilmeksizin, çok canlı bir ortam yaratıyor toplum yaşayışında. Bu oluşumun ilgi alanı toplumun içinde bulunduğu dönüşümü gözlemlemek, anlamak ve kesişme noktalarına yorumlar üreterek müdahalede bulunmaktır. İnisiyatif sanatın göçerliği üzerinden her durakta yeni sanatçıları bünyesine katarak, çok kültürlü, çok uluslu bir yapı olmayı hedeflemektedir.
Sanatçılar, Gül Bolulu, Sulukule'deki kentsel dönüşüm mağduru romanları dokuma tekniğiyle yapılmış portre çalışmalarına eşlik eden video çalışmasıyla, Tahsin Çorbacı tual üzerine dijital baskı tekniğiyle yaptığı "Göç" isimli işiyle, İbrahim Koç, "Demir At" isimli heykeliyle, İpek Mursaloğlu "Duvar" isimli düzenlemesiyle, Süreyya Oskay "Sonsuzluk" adlı enstalasyonuyla, Mustafa Özkan, "Doku" isimli tuval üzerine yaptığı çalışmalarıyla, Çetin Pireci "Beyin Göçü" tuval üzerine dijital baskı çalışmasıyla, Deniz Pireci "Göçebeyiz Hepimiz" duvar enstalasyonu, Esra Carus işi, Gazi Sansoy ise "Türban Pop" adlı çalışmalarından oluşan inisiyatifin sergisi 26 Şubat'a kadar görülebilir. (İstanbul/EVRENSEL)
Ferda Çağlayan
ÖNCEKİ HABER

Kardeş Türküler Wernicke Korsakoff’lular için sahnede

SONRAKİ HABER

Disk Atan Atlet İstanbul’da

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa