13 Şubat 2010 00:00

Meşaleler TEKEL işçileri için yandı

Ülke genelinde yapılan meşaleli yürüyüşlerde, hükümete öfke vardı.

Paylaş

Ülke genelinde yapılan meşaleli yürüyüşlerde, hükümete öfke vardı. TEKEL işçilerinin taleplerinin karşılanmasının istendiği eylemlerde, direnişin bütün ülkeyi etkilediğine dikkat çekildi.
Adana’da bir araya gelen Türk-İŞ, KESK, DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve Türkiye Kamu-Sen, yaptıkları meşaleli yürüyüş ile TEKEL işçilerinin mücadelesinin kendi mücadeleleri olduğunu vurguladılar. TEKEL işçilerinin de katıldığı eyleme EMEP, ÖDP, TÖP gibi örgütler de destek verirken, polis, kitleyi yürütmemek için elinden geleni yaptı. 5 Ocak Meydanı’nda bir araya gelen emekçiler, sloganlarla İnönü Parkı’na kadar yürüdü. Çok sayıda Çevik Kuvvet polisinin yığınak yaptığı eylemde, bir polis amiri, memurları ‘Kameralar var, emir almadan vuranın kafasını kırarım’ diyerek uyarması dikkat çekti. Polisin engellemesine, ‘Emekçiye değil çetelere barikat, Baskılar bizi yıldırmaz’ sloganları ile karşılık verildi.
İnönü Parkı’nda kurumlar adına basın açıklamasını okuyan KESK Dönem Sözcüsü Sinan Tunç, “Bu ülkenin emekçileri olarak herkese iş güvencesi ve insanca yaşanacak bir ücret sağlanana kadar; nitelikli, parasız ve erişilebilir eğitim ve sağlık hizmetleri hakkını gerçekleştirene, demokrasi ve barışı temel alan bir ülke özlemimizi hayata geçirene kadar mücadeleye devam edeceğiz” dedi.
KİM SESSİZ KALABİLİR?
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Çorum Şubeler Platformu tarafından TEKEL işçilerine destek amacıyla meşaleli bir yürüyüş yaptı. Önceki akşam Eğitim Sen binası önünde bir araya gelen KESK üyeleri, ellerinde meşalelerle Gazi Caddesi boyunca yürüyerek TEKEL işçilerine desteklerini sundular. Meşaleli yürüyüşe, Şeker-İş Şube Başkanı Sefer Kahraman ve yönetim kurulu üyeleri ile EMEP Yönetim Kurulu Üyesi Av. Ahmet Özdel, Ayhan Oğuz ve parti üyeleri de destek verdi. ‘TEKEL işçisi yalnız değildir’, ‘Yaşasın iş-ekmek-özgürlük mücadelemiz’ sloganlarının atıldığı yürüyüş sonrasında postane önünde bir açıklama yapıldı. Basın metnini okuyan Eğitim Sen Şube Başkanı Halil Özbent, “Buradan vicdanının sesine kulak vermekten vazgeçmemiş, alın terinin değerini bilen, göz nuruna saygı gösteren Türkiye’nin aydınlık ve namuslu insanları olarak bir kez daha sesleniyoruz. Dünyanın neresinde, ücreti bir anda yüzde elliye varan oranlarda düşürülerek emeklilik hakları tırpanlanan emekçiler vardır? Kim, evinin nafakasına, çocuklarının geleceğine yönelik açık bir saldırı karşısında sessiz kalabilir” diye sordu.
ANTALYA’DA POLİS ENGELLEMEYE ÇALIŞTI
İşçilerin, emekçilerin, özellikle de TEKEL işçilerinin kararlılığını göstermek için Antalya’da emek ve demokrasi güçleri, Yavuz Özcan Parkı’nda çadır açtı ve 3 günlük açlık grevi başlattı. Yoğun yağışa ve rüzgara karşın 12 saat dönüşümlü yapılacak olan açlık grevine, her örgütten 4’er kişi katılacak. Çadır önüne bir masa konarak TEKEL işçilerinin direnişi için kitle temsilcileri başta olmak üzere herkesin düşüncelerini yazacağı bir defter açıldı.
Akşam saat 18.00’de Aydın Kanza Parkı önünde toplanıp grev çadırının kurulduğu Yavuz Özcan Parkı’na meşaleleriyle yürümek isteyen emek ve demokrasi güçlerine, polis müdahale etti. Birkaç kişinin hafif yaralandığı müdahalede, emekçilerin tepkisi üzerine, polis yolu açmak zorunda kaldı. Yavuz Özcan Parkı’na gelerek açıklamayı yapan, kitle adına konuşan KESK Antalya Dönem Sözcüsü Nurettin Sönmez, TEKEL direnişinin, Türkiye işçi ve emekçileri açısından önemli bir sınav olduğunu söyledi.
TEKEL ATEŞİ BÜYÜYOR
TEKEL işçileri için ülke genelinde yapılan meşaleli yürüyüş, Mersin’de kitlesel katılımla gerçekleşti. KESK binasından Büyükşehir Belediyesi’ne yapılan yürüyüşte, ‘AKP susacak halk konuşacak’, ‘TEKEL’in ateşi AKP’yi yakacak’ sloganları atılırken, ‘TEKEL işçisi yalnız değildir’ pankartı açıldı. ‘4-b’ye 4-c’ye hayır!’ yürüyüşüne katılan yüzlerce kişiye, çevredeki esnaflar da alkışlarıyla destek verdi. Mersin Emek ve Demokrasi Platformu adına konuşan KESK Dönem Sözcüsü Kenan Hazar, dünyanın demokratik hiçbir ülkesinde işçilere yönelik bu denli saldırılar olmadığını söyledi. Hazar, tüm halkı TEKEL işçilerini desteklemeye çağırdı.
Mersin Üniversitesi’nde temsili direniş çadırı kuran öğrenciler de, burada yaktıkları ateşin etrafında bir araya gelerek, TEKEL işçilerinin mücadelesini selamladılar.
‘4-C’Nİ AL BAŞINA ÇAL’
DİSK, KESK, TTB ve TMMOB’un çağrısı ile bir araya gelen Antakyalı emekçiler de meşaleli bir yürüyüş gerçekleştirdi. Eğitim Sen Hatay Şubesi önünden Ulus Meydanı’na yapılan meşaleli yürüyüşe, TEKEL işçileri de katıldı. Platform adına açıklamayı, KESK Dönem Sözcüsü Ahmet Aras okudu.
İskenderun’da bulunan sendika, siyasi parti ve kitle örgütlerinin bir araya gelerek oluşturduğu “TEKEL İşçileriyle Dayanışma Platformu”, meşaleli yürüyüşle Ankara’da iki aydır direnişte olan TEKEL işçilerine destek verdi. Pac Meydanı’nda bir araya gelen yaklaşık 300 dolayında işçi ve emekçi, ellerinde meşale ve ağızlarında düdüklerle Eski Bitpazarı’na doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş güzergahı boyunca çevrede bulunan halkın alkışlarla desteklediği meşaleli yürüyüşte, ‘Sermayeye para pul, halka din iman’, ‘Hükümet 4-c’ni al başına çal” gibi sloganlar atıldı. Meşaleli yürüyüş, TEKEL işçilerine ayni yardım toplamak amacıyla Eski Bitpazarı’nda açılan çadırın önünde son buldu. Burada platform adına konuşan Eğitim Sen İskenderun Şube Başkanı Hüsamettin Gezici, AKP Hükümeti’nin, iktidarı süresince küresel sermayenin direktifleri doğrultusunda emeği mevcut güvencelerinden koparmak için sayısız adım attığını ifade etti.
DÖRTYOL’DA MEŞALELİ YÜRÜYÜŞ
Hatay’ın Dörtyol ilçesinde bir araya gelen Eğitim Sen, EMEP, BDP, ÖDP, CHP ve ADD’li işçi ve emekçiler, 60 gündür Ankara’da direnişlerini sürdüren TEKEL işçilerine destek vermek için meşaleli yürüyüş düzenledi. Eğitim Sen Sendikası Dörtyol Temsilciliği önünde toplanan kitle, buradan meşale ve dövizlerle PTT önüne kadar yürüdü. Yaklaşık 200 kişinin katıldığı yürüyüş boyunca ‘İş ekmek yoksa barış da yok’, ‘Her yer TEKEL her yer direniş’ sloganları atıldı. Güzergah boyunca esnaf da alkışlarla yürüyüşe destek verdi.
PERVASIZ SALDIRILAR
Samsun’da Süleymaniye geçidinde KESK tarafından meşaleli yürüyüş ve basın açıklaması yapıldı. Akbank önünde KESK’in çağrısıyla bir araya gelen KESK üyeleri ÖDP, EMEP, SP, SDP, TKP, Halkevleri, Emekli Sen, 78’liler Derneği, Türk-İş’e bağlı bazı sendika temsilcileri ve üyeleriyle öğrencilerden oluşan yaklaşık 600 kişi, meşaleli yürüyüş gerçekleştirdi. İstiklal Caddesi boyunca AKP il binası önüne kadar sloganlar eşliğinde süren yürüyüşün ardından konuşan KESK Dönem Sözcüsü BES Şube Başkanı Ahmet Kesik, “Bundan önceki hükümetlerin uyguladığı IMF politikaları, AKP eliyle daha pervasız bir şekilde devam ettiriliyor” dedi. Eylemin sonunda, Türk-İş 6. Bölge Temsilcisi İsmail Topçu, eyleme katılanlara teşekkür ederek, “Sizlere haklarımızı alana kadar bu mücadeleyi sürdüreceğimize söz veriyorum” diye konuştu.
ASIL ŞEYTAN 4-C
KESK Çaycuma Bileşenleri tarafından Çaycuma’da TEKEL işçilerine destek amacıyla meşaleli yürüyüş yapıldı. Çaycuma Eğitim Sen Temsilciliği binası önünden başlayan yürüyüş, Belediye Sineması önünde sona erdi. Bir buçuk kilometrelik yol boyunca sık sık TEKEL işçileriyle ilgili sloganlar atan kitle, ara ara da düdük çalarak hükümeti protesto etti.
Belediye Sineması önünde açıklama yapan Eğitim Sen Çaycuma Temsilcisi İsmet Akyol, TEKEL işçilerinin direnişi ve bu direnişin tüm ülkeye dalga dalga yayılması nedeniyle Başbakan’ın ve hükümet yetkililerinin direniş karşısında zorlandığını belirtti. Bakan Hayati Yazıcı’nın TEKEL direnişiyle ilgili söylediği “Bu işe şeytan karıştı” sözlerini sert bir şekilde eleştiren Akyol, “Asıl şeytan 4-c’nin kendisidir” dedi.
‘1 TL’Nİ TEKEL İŞÇİSİYLE PAYLAŞ’
Kayseri’de Eğitim Sen binası önünden yürüyüşe başlayan grup, sloganlar eşliğinde ve kıvılcımını TEKEL işçilerinden aldıklarını vurguladıkları meşalelerle, AKP il binası önüne geldi. Burada basın açıklaması yapan grup, sloganlar ve alkışlarla AKP’yi protesto ederek TEKEL direnişine sahip çıktıklarını açıkladı. Açıklamayı yapan Kayseri KESK Dönem Sözcüsü Orhan Karakaya, hükümetin bu konudaki tutumunu eleştirdi. Açıklamanın sonunda ‘1 TL’ni TEKEL işçisiyle paylaş’ kampanyası kapsamında kumbara gezdirildi.
Bolu’da KESK’e bağlı sendikalar, Emekli-Sen ve TTB’nin çağrısı ile yapılan meşaleli destek yürüyüşüne, EMEP, TKP, EHP ve Halkevleri de katılarak destek verdi. Bankalar önünden başlayan AKP’yi protesto sloganlarının atıldığı yürüyüş, Kardelen Sineması önünde yapılan basın açıklaması ile sonlandı. Yürüyüşe esnaflar ve halk da alkışlarla destek verdi.
MANİSA’DA COŞKULU YÜRÜYÜŞ
‘İş güvencemiz ve geleceğimiz için TEKEL işçilerini destekliyoruz’ diyen KESK Manisa Şubeler Platformu ve DİSK Emekli-Sen’in Manisa’da yaptığı meşaleli yürüyüş, coşkulu gerçekleşti. Eyleme, Akhisar TEKEL işçileri de katıldı. Kendi sendika şubelerinin önünden başlattıkları yürüyüşün ardından SES Manisa Şubesi önünde buluşan emekçiler, Manolya Meydanı’na yürüdü. Eyleme; EMEP, ÖDP, TKP ve ÖSH de katıldı. Yaklaşık 300 emekçinin katıldığı eylemde, basın açıklamasını KESK Dönem Sözcüsü Eğitim Sen Şube Başkanı Fatih Yoğurtçuoğlu yaptı.
TEKEL ATEŞİ KÜTAHYA’DA
Kütahya’da Cumhuriyet Caddesi’nde yapılan eyleme Eğitim Sen, SES ve üniversite öğrencileri katıldı. Eylemde, Kütahya’nın Emet ilçesi işçilerinin selamı ve talepleri dile getirildi. Eyleme 100’e yakın kişi katıldı.
Sivas KESK Şubeler Platformu’nun “Kadrolu İş, Örgütlü Yaşam, TEKEL İşçilerinin Talepleri Kabul Edilsin” adıyla düzenlediği eyleme, yaklaşık 150 kişi katılırken, halk da eylemi alkışlarla destekledi.
Dün tüm yurtta gerçekleşen 4-b ve 4-c karşıtı protesto eylemlerine, Balıkesir’de de yoğun katılım vardı. KESK binası önünden meşalelerle ve 4-b, 4-c karşıtı sloganlar atarak yürüyen kitle, AKP binası önünde toplandı. Burada basın metnini okuyan KESK Dönem Sözcüsü ve Eğitim Sen Şube Başkanı Sibel Öztürk Tarakçı, AKP iktidarının, insanı değil sadece işgücünün maliyetini düşündüğünü söyledi.
Gebze’de DİSK’e ve KESK’e bağlı sendikalar tarafından düzenlenen yürüyüşe ise Gebze Sendikalar Birliği’ndeki sendika şube başkanları ve yöneticileri de eyleme katılarak destek verdiler. Eyleme; EMEP, ÖDP, ESP ve Emekli-Sen de destek verdi. (HABER MERKEZİ)

HEPİMİZ TEK-EL’İZ

Türk-İş, KESK ve DİSK’e bağlı sendikaların üyeleri ile siyasi partiler, önceki akşam İzmir’de de meşaleli yürüyüş yaptı. Kıbrıs Şehitleri Caddesi girişinde bir araya gelen yüzlerce işçi ve emekçi, yeni eylem kararları beklediklerini ifade etti.
Balatçık TEKEL işçilerinin de katıldığı yürüyüşe, Tek Gıda-İş, Harb-İş, Birleşik Metal-İş sendikalarına üye işçiler pankartları ile katılırken, işçi ve emekçiler, ellerinde “Hepimiz Tek-El’iz yazılı” dövizler taşıdılar. Eylemde “Genel grev genel direniş” sloganı öne çıktı.
Eylemde konuşan TEKEL işçisi Sevim Ulaş, Başbakan’ın, görüştüğü TEKEL işçisi kadınları tehdit ettiğini belirterek, “Bugün gelinen aşamada emeğin birleştiği noktadan korkuyor” dedi. Sendikalar adına ortak açıklama yapan KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Ali Kılıç da, TEKEL işçilerinin sadece ayakta kalma mücadelesi vermediğini, kendilerini ve bütün ülkeyi mücadeleye çağırdığını belirtti. Kılıç, “Hepimizin geleceği için bu sese, işçilerin bu haklı mücadelesine sahip çıkalım” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

TEKEL kazanırsa halk kazanacak

ANKARA’da KESK ve DİSK üyeleri, önceki akşam TEKEL işçilerine destek için Yüksel Caddesi’nden Türk-İş önüne kadar ‘İş, ekmek, özgürlük’, ‘Hak verilmez alınır, zafer sokakta kazanılır’ ve ‘TEKEL işçisi yalnız değildir’ sloganlarıyla yürüdüler.
Türk-İş önünde açıklama yapan KESK Genel Başkanı Sami Evren, hükümetin TEKEL direnişi karşısında sergilediği kibirli ve düşmanca tutumunun sebebinin TEKEL işçilerinin 2 aydır sürdürdüğü direnişle siyasi iktidarı can evinden vurmuş olduğunu dile getirdi. Evren, iktidarın 4-c ve 4-b ile kamuda istihdamı güvencesizleştirme yolunda önemli adımlar attığını, TEKEL işçilerini işsizlerle tehdit ettiğini ifade etti. Başbakan Erdoğan’ın, TEKEL işçilerinin direnişinin “ideolojik” olduğuna yönelik açıklamalarına da yanıt veren Evren, 4-c’nin kendisinin ideolojik olduğunu ve buna karşı ideolojik tepki verildiğini söyledi.
Açıklamanın ardından KESK ve DİSK üyeleri, TEKEL işçilerinin her akşam yaptığı meşaleli yürüyüşe katıldılar.
Sakarya Caddesi’ne yapılan meşaleli yürüyüşün yurtdışından da konukları vardı. Almanya’nın Bremen şehrinden gelen Mercedes ve Back’s fabrikaları ile tersane işçileri de TEKEL işçileriyle dayanışma için yürüyüşün en önünde saf tuttular. Bremen’den gelen işçiler, yürüyüş sırasından ünlü yazar Brecht’in “Durumunu kavramış insanı nasıl durdurabilirsiniz ki?” sözlerini yazan pankart açtılar.
KEÇİÖREN’DE EYLEM
Ankara’da bir başka eylem de Keçiören’de yapıldı. Günlerdir Ankara’da direniş ve eylemlerine devam eden TEKEL işçilerine bir destek de Keçiören halkından geldi. Keçiörenli emekçiler, TEKEL işçilerinin de katılımı ile önceki gün akşam saatlerinde “TEKEL kazanırsa halk kazanacak” pankartı ile yürüdü. Meşaleleriyle yürüyen kitleye, Barış Caddesi boyunca apartmanlardan da vatandaşlar alkışlarla destek verdi. Yürüyüş, İncirli Caddesi Yunus Emere Durağı’nda sona erdi.
Kitle örgütleri adına burada konuşan Eğitim Sen Ankara 3 No’lu Şube Sekreteri Hüseyin Kaya, yürüyüşe yönelik polisin provokasyon girişiminde bulunduğunu belirterek, bunu kınadı.
TEKEL işçilerinin, güvenceli iş istediğini belirten Kaya, yıllarca emek verdikleri TEKEL’de kıt kanaat geçinen, çocuklarını okutan işçilerin, şimdi tüm geleceklerinin karartılmak istendiğini ifade etti. Eyleme Eğitim Sen, EMEP, ÖDP, TKP, Halkevleri, Dayanışma Evi ve Demokratik Haklar Federasyonu üyeleri katıldı. (Ankara/EVRENSEL)

GiDECEK YOLUNUZ KALMADI
KESK ve DİSK’in direnen TEKEL işçilerine destek amacıyla ülke genelinde gerçekleştirdiği meşaleli eylem Bölge illerinde de gerçekleşti. Akşam saatlerinde Adıyaman Bayanlar ve Engelliler Çarşısı girişinde toplanan Adıyaman Demokrasi Platformu bileşenlerine üye işçi ve emekçiler, ellerinde taşıdıkları meşalelerle kent merkezinde yürüyüş düzenlediler. “Yaşasın Emek, Barış ve Demokrasi Mücadelemiz” yazılı pankart taşıyan platform bileşenlerine üye emekçiler, kent merkezinde yaptıkları yürüyüş sırasında renkli görüntüler sahnelediler. Eyleme, TEKEL işçileri, eşleri ve çocukları ile birlikte katıldılar. TEKEL işçilerinin ve KESK’e bağlı kamu emekçilerinin yoğun olarak katıldığı yürüyüşe, İHD, EMEP ve BDP Adıyaman il örgütleri de katılarak destek verdiler. Yürüyüşün ardından basın açıklamasını yapan Eğitim Sen Adıyaman Şube Başkanı İmam Tümen, “Yüzünüzü döndüğünüz küresel sermaye büyük bir çöküş ve çaresizlik içindedir. Deniz bitmiştir. Gidecek yolunuz kalmamıştır” dedi.
TEKEL-ÇEMEN EL ELE
Antep’te akşam saatlerinde Öğretmenevi önünden Kırkayak Parkı’na kadar meşalelerle yürüyen emek ve demokrasi güçleri, TEKEL işçisinin yalnız olmadığını bir kez daha haykırdı. DİSK ve KESK’in çağrısıyla bir araya gelen sendikalar, emekten yana siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri, sık sık ‘TEKEL işçisi yalnız değildir’, ‘Çemen işçisi yalnız değildir’ sloganları attı. Eyleme, Çemen Tekstil işçileri de katıldı. Basın açıklamasını DİSK Bölge Başkanı Nihat Bencan okudu. Sözlerine “Öncelikle TEKEL işçilerini ve onların sendikal örgütü olan Tek Gıda-İş Sendikası’nı kutluyoruz” diyerek başlayan Bencan, TEKEL işçilerinin mücadele, dayanışma, fedakarlık, işçi sınıfı titizliği ve kolektif davranış gibi kavram ve davranışları gündeme yerleştirdiklerini söyledi.
TEKEL’İN KIVILCIMI
Kars’ta önceki gün akşam saatlerinde Kars KESK ve DİSK Şubeler Platformu tarafından organize edilen meşaleli yürüyüşe 300 kişi katıldı. Yürüyüşe CHP, BDP ve Kars 78’liler Derneği de katıldı. Kazım Paşa Caddesi, Halit Paşa Caddesi ve Atatürk Caddesi boyunca yapılan yürüyüşte, AKP karşıtı sloganlar atıldı. At Heykeli önünde yapılan basın açıklamanda konuşan Eğitim Sen Şube Başkanı Ahmet Adıgüzel , “Ellerimizde tuttuğumuz meşaleler, bundan iki ay önce Ankara’da başlayan TEKEL direnişin kıvılcımıyla yakılmıştır” dedi. Basın açıklaması sonrası ise meşaleli yürüyüşe katılanlar tarafından TEKEL direnişçilerine Kars’tan kaşar peyniri gönderileceği belirtildi.
KESK Van Şubeler Platformu’nun düzenlediği TEKEL işçilerine destek yürüyüşü, Mavi Plaza önünden başlayarak Sanat Sokağı’nda sona erdi. (HABER MERKEZİ)

VAR OLMA YOK OLMA MÜCADELESİ VERİLİYOR

TEKEL işçilerine destek vermek için tüm yurtta olduğu gibi İstanbul’da da çeşitli sendika ve kitle örgütleri meşalelerle yürüdü. AKP Hükümeti’ne öfkenin dile getirildiği yürüyüş, Taksim’de tramvay durağında başlayarak Galatasaray Lisesi önünde son buldu. Katılımın oldukça yüksek olduğu eyleme, çevredeki vatandaşlar da alkışlarla destek verdi. ‘AKP yıkılsın Tayyip altında kalsın’, ‘Güvenceli iş bulun, yoksa defolun’ ve ‘İş, ekmek yoksa barış da yok’ sloganlarının atıldığı eyleme, Marmaray işçileri, itfaiye işçileri ve Sinter Metal işçileri de kendi talepleriyle katıldı. Yapılan yürüyüşün ardından konuşan TEKEL işçisi Filiz Yavuz, yürütülen mücadelenin var olma ve yok olma mücadelesi olduğunu dile getirdi.
Kurumlar adına ortak açıklamayı, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi yaptı. 60 gündür yeni bir direniş destanını işçi sınıfı tarihine kattıkları için TEKEL işçilerine teşekkür eden Çelebi, 4-c gömleğini TEKEL işçilerinin direnişiyle yıkacaklarını ifade etti. TEKEL işçilerinin, işçi sınıfına unuttuklarını hatırlattığını dile getiren Çelebi, kazanılmış hakların korunması için sonuna kadar mücadele yürüteceklerini belirtti. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Katilin sanal arkadaşları

SONRAKİ HABER

YOLCULAR İÇİN EL AYNASI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...