14 Şubat 2010 00:00

Çağdaş avukatlar; ‘Dava hepimizin davası’

TEKEL işçilerinin direnişi 2. ayını doldururken, işçilere bir destek de avukatlardan geldi. İstanbul Barosu’ndan Çağdaş Avukatlar Grubu üyeleri Ankara’ya gelerek 4-c konusunda eksik bilgi sahibi olduğu kanısına...

Paylaş

TEKEL işçilerinin direnişi 2. ayını doldururken, işçilere bir destek de avukatlardan geldi. İstanbul Barosu’ndan Çağdaş Avukatlar Grubu üyeleri Ankara’ya gelerek 4-c konusunda eksik bilgi sahibi olduğu kanısına vardıkları Başbakan’a 4-c’nin gerçeklerini anlatmak istediler. Ancak basın açıklamasıyla bu dileklerini gerçekleştiren avukatlar, TEKEL işçilerine de “Bu dava hepimizin davası” diye seslendiler.
İstanbul’dan Ankara’ya TEKEL’e destek için gelen Çağdaş Avukatlar Grubu polis engeliyle karşılaştılar. Otobüsleri Hacettepe Hastanesi civarında durdurulan avukatlar buradan yürümek zorunda bırakıldılar. “TEKEL işçilerini destekliyoruz” yazılı pankart açan avukatlar Kızılay’dan Güvenpark’a kadar yürüdüler. Burada avukatlara, Ankara Çağdaş Hukukçular Derneği üye ve yöneticileri de destek verdiler.
BAŞBAKAN’A 4-C’Yİ ANLATTILAR
Çağdaş Avukatlar Grubu adına konuşan İstanbul Barosu avukatlarından Mehmet Ümit Erdem, 4-c konusunda Başbakan’ın eksik ya da yanlış bilgi sahibi olduğunu söyledi. Bu nedenle Çağdaş Avukatlar olarak 4-c’nin hukuksal boyutu hakkında görüşlerini Başbakan’la paylaşmayı bir kamusal görev saydıklarını ifaden eden Erdem, 657 sayılı yasanın 4. maddesinin b ve c maddelerini anlattı. Erdem, yasanın 4-b ve 4-c’li çalışanlar için memur ve işçi değil, personel terimi kullandığını kaydetti.
Erdem, çağdaş avukatlar olarak Başbakanı TEKEL işçilerinin haklı taleplerini dinlemeye, anlamaya ve biran önce haklarını vermeye çağırdıklarını belirtirken, TEKEL işçilerinin direnişini de desteklediklerini söyledi.
‘BİR YILDA YÜZBİNLER 4-C’Lİ YAPILIR’
Daha sonra ÇHD Genel Başkanı Avukat Selçuk Kozağaçlı, işçilerin kurumsal avukatlığını aldıklarını söyledi. Kaybedilenin sadece bir miktar aylık ücretlerin düşmesi olmadığını, her biri 40 yaşın üzerinde olan kadın ve erkek işçilerin iş güvencesinin, sendika hakkının, geleceğinin ortadan kaldırılması olduğunu belirten Kozağaçlı, şeker, enerji, karayolları işçilerinin de aynı tehditle karşı karşıya olduklarına atıfta bulunarak, “Bu dava ya kazanılacak, ya da bir yıl içinde yüz binlerce işçi 4-c’ye geçirilecek” dedi.
‘KAHRAMANLIK DESTANI YAZDINIZ’
Avukatlar yine polis baskısıyla adeta Kızılay’da tur attırılarak, TEKEL işçilerini ziyaret ettiler.
Türk-İş önüne gelen avukatlar adına işçilere seslenen Avukat Kamil Tekin Sürek, TEKEL işçilerinin “Kahramanlık destanı yazdıklarını” söyledi. TEKEL işçilerinin gösterdikleri direnişle halkı büyük bir mücadelede birleştirdiklerini ifade eden Sürek, “Sizler nasıl hak alınacağını gösterdiniz. İşçi sınıfına karşı hazırlanan pek çok yasa Meclis’te bekliyor. Sizin direnişiniz olmasaydı, bunları çıkaracaklardı” dedi.
TEKEL işçilerinin direnişinin hukuka uygun, 4-c uygulamasının ise hukuka aykırı olduğunu belirten Sürek, TEKEL işçilerinin davasının bütün emekçilerin davası olduğunu dile getirdi. Sürek, sonuna kadar işçilerin yanında olacaklarını söyledi. İşçilerin alkışlarla karşıladığı avukatlar daha sonra çadırları gezerek işçilerin sorunlarını dinledi, sohbet ettiler.
(Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

‘Ölmek var, dönmek yok’ diye yola çıktık

SONRAKİ HABER

Bornovalı kadınlardan TEKEL’ci kadınlara destek kartı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...