14 Şubat 2010 00:00

Eğitim böyle ‘müdüre’ kaldıysa…

Buca İlçe Milli Eğitim Müdürü Celal Yıldız’ın adı İzmir’de gündeme damgasını vuran bir çok olayda adı geçiyor.

Paylaş

Buca İlçe Milli Eğitim Müdürü Celal Yıldız’ın adı İzmir’de gündeme damgasını vuran bir çok olayda adı geçiyor.
Celal Yıldız hakkında okullardan zorunlu para toplatma, sürücü kurslarından rüşvet alma ve din öğretmeni açığı nedeniyle cami imamlarının okullara gönderilmesi gibi iddialar gündeme geldi.
‘ZORUNLU AĞAÇ DİKME PARASI’
Buca İlçe Milli Eğitim Müdürü Celal Yıldız, ilçede bulunan 54 okula gönderdiği resmi yazıyla İzmir İl Jandarma Komutanlığı alanının ağaçlandırılması için okullardan 150 ila 200 TL arasında değişen rakamlarda para toplanmasını istemişti. Bu paranın zorunlu olarak toplatıldığı ve hiçbir gönüllülük esasına dayalı olmadığı kendisinin hazırladığı resmi yazı ile belgelendi. Bazı gazetelerde toplanan paralara ilişkin haberlerin yayınlandığı gün yeni bir resmi yazıyla paraların gönüllülük çerçevesinde toplandığı şeklinde bir değişlik yaparak kendini savunmuştu.
RÜŞVET ALDIĞI İDDİALARI
Yine geçtiğimiz günlerde ilçede bulunan sürücü kurslarından ‘rüşvet aldığı’ iddiasıyla hakkında soruşturma başlatılan kişilerin arasında yine Müdür Celal Yıldız’ın adı bulunuyor.
Sürücü adaylarının sertifika için bankaya yatırdığı paraların, rüşvet olarak müdür Celal Yıldız’a aktarıldığı öne sürüldü. Bu paraların Yıldız’ın özel sekreteri ve milli eğitim müdürlüğü binasında görevli bir bekçi tarafından bankadan tahsil edildiği öğrenildi. Rüşvet alındığına dair iddiaların ortaya atılması ile ilgili savcılıkça hakkında soruşturma başlatıldı. Yıldız, rüşvet olayı ile ilgili bazı gazetelerde çıkan haberlere cevaben yaptığı açıklamada; “Sürücü kurslarının ilçe milli eğitim müdürlüklerine çeşitli katkılarda bulunduğu bilinen bir gerçektir” şeklinde bir açıklamada bulundu.
RÜŞVET ALINIYOR
“2008 yılı tarihine kadar Buca’da bir sürücü kursunda müdürlük yaptığını belirten M.M adlı kişi, milli eğitim müdürlüğüne para aktarıldığı iddialarına açıklık getirdi. M.M adlı kişi nasıl para aktarıldığını şöyle açıklıyor; “Sürücü kursunda başarısız olan kursiyerlerden yeniden sınava girebilmeleri için 35 lira yerine 100 lira para alınıyor. Geriye kalan 65 lira da sürücü kurslarına kalıyor. Sınavı geçen kursiyerlerden ise 40 lira ‘sertifika’ ücreti alınıyor. Toplanan bu paralar, bir sürücü kursu sahibi adına açılan banka hesabına yatırılıyor. Bu paralar daha sonra ilçe milli eğitim müdürlüğüne aktarılıyor. Sebebi de sürücü kurslarının denetlenmemesi ve işlemlerin daha çabuk yürütülmesi amacıyla veriliyor olmasıdır” şeklinde bir açıklaması bulunuyor.
İMAM AÇILIMI
Bir diğer olay da, Buca Devlet Malzeme Ofisi Lisesi ve Dirayet Süren İlköğretim Okulu’nda din öğretmeni açığı olmasından dolayı ilçedeki bazı cami imamlarına bir okulda din dersi verdirilmesi. Celal Yıldız buna ilişkin olarak, “İlçe Milli Eğitim Müdürü olarak ilçemdeki Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni açığını doldurmak görevim. Sorunu bizler yaratmıyoruz ama çözülmesi noktasında sorumluluk bize ait. Din derslerini başka branştaki öğretmenlerin vermesini sağlıklı bulmuyorum. Çocuklar her şeyi uzmanından öğrenmeliler. İmamlar, kadrolu öğretmenler okula gelene kadar camilerdeki işlerini de aksatmadan okullara giderek öğrencilere din dersleri vermeye devam edeceklerdir” şeklinde konuşmuştu. Bu olay öğrenci velilerinin ve öğretmenlerin tepkisini çekmişti.
Öğrenci velileri ve eğitimciler de ‘rüşvet ve zorunlu para toplanılması’ gibi olayların yaşanmasının eğitim alanında yapılan özelleştirmelerin sonucu olduğunu belirtiyorlar.
ÖVDER İzmir Şube Başkanı Orhan Yüce, eğitimde kırk kalem üstünde kayıt dışı zorunlu paralar toplandığını belirterek, kayıt dışı olması bu paraların denetimini de engellediğini söyledi. Okul aile birlikleri ve okul müdürlüklerinin de bu uygulamanın içinde olduğunu söyleyen Yüce, ilçe milli eğitim müdürlüğünde yaşanan olayın, özelleştirmenin dışa vurumundan başka bir şey olmadığına dikkat çekti. (İzmir/EVRENSEL)
Ali Kavak
ÖNCEKİ HABER

Sürgün edilen öğretmenlere veliler sahip çıktı

SONRAKİ HABER

Hasankeyf’teki kamulaştırmaya iptal

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...