14 Şubat 2010 00:00

Sürgün edilen öğretmenlere veliler sahip çıktı

Bergama 100. Yıl İlköğretim Okulu’nda görev yapan iki öğretmenin ‘okulda para toplanmasına engel oldukları ve huzuru bozdukları’ iddiasıyla sürgün edilmesi ailelerin tepkisini çekti.

Paylaş

Bergama 100. Yıl İlköğretim Okulu’nda görev yapan iki öğretmenin ‘okulda para toplanmasına engel oldukları ve huzuru bozdukları’ iddiasıyla sürgün edilmesi ailelerin tepkisini çekti.
Okul Aile Birliği’nin öğrencilerden para toplamasına karşı çıkan Mahide Kuşçu ve Esat Konyar adlı sınıf öğretmenleri Okul Müdürü Metin Kartal’ın şikayeti üzerine görev yerleri değiştirilerek cezalandırılmıştı. Sürgün mağduru eğitim emekçileri Mahide Kuşçu Kınık’a, Esat Konyar da Dikili’ye gönderildi. Eğitim-Sen Bergama Temsilciliği, üyelerinin sürgün edilmesine ilişkin yasal süreç başlatmaya hazırlanıyor.
SORUŞTURMA EKSİK YAPILDI
5/A sınıf öğretmeni Mahide Kuşçu ile 2/C sınıf öğretmeni Esat Konyar’ın sürgün edilmesi üzerine imza toplayan veliler, dönem ortasında öğretmenleri sürgün edilen çocuklarının mağdur olduklarını belirtti. Veliler, yapılan soruşturmanın eksik olduğunu, kendilerinin ifadelerinin alınmadığını dile getirdiler.
Bu konuda sınıf velileri olarak kendilerinin ifadelerinin mutlaka alınması gerektiğini vurgulayan veliler, “Yapılan eksik soruşturma ve Okul Aile Birliği’nin başka kurumlara para aktarması konusunda veliler olarak bakanlıktan müfettiş istiyoruz” dediler.
Veliler taleplerini içeren dilekçeyi, Başbakanlığa, Milli Eğitim Bakanlığı’na, Valiliğe ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne gönderdi.
PARASIZ EĞİTİMİ SAVUNMAK SUÇ DEĞİL
Konuya ilişkin olarak Eğitim-Sen Bergama Baştemsilcisi ve Mahide Kuşçu’nun eşi Hasan Hüseyin Kuşçu, parasız eğitimi benimsemenin suç olmadığını belirterek, “Üye öğretmenlerimiz Okul Aile Birliği’nin para toplamasına engel oldukları için ‘huzuru bozmakla’ suçlanıyor. Eğitim-Sen olarak yıllardır eğitimin parasız olması görüşünü her platformda dile getiriyoruz. Bunun doğruluğuna inanıyoruz” dedi.
Sürgün edilen öğretmenlerin henüz okulla ilişiklerinin kesilmediğini söyleyen Kuşçu, sendika avukatlarıyla önümüzdeki günlerde sürgünlerin durdurulması için yasal başvuruda bulunacaklarını belirtti.
‘YASAL DAYANAK YOK’
Okul Müdürü Metin Kartal’ın şikayetiyle gerçekleştirilen sürgünlerin yasal bir dayanağı bulunmadığına işaret eden Kuşçu, “Okul Aile Birliği tarafından toplanan paralar zaten yasal değildir. Kaldı ki, bu paralar da okul için harcanmamıştır. Toplanan paralarla Bergama Milli Eğitim Müdürlüğü’nün mefruşatları alınmıştır. Bunun belgeleri elimizdedir” diye kaydetti.
BERGAMA’DA SÜRGÜN OLAYI İLK DEĞİL
Geçtiğimiz yıl Bergama’da sekiz ayrı okulda görev yapan, 11’i Eğitim Sen üyesi 12 öğretmen hakkında soruşturma açılmıştı.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen soruşturma sonucunda bir öğretmen hakkında sürgün kararı ve 1/30 maaş kesimi cezası verilmişti.
Öğretmen için verilen sürgün teklifi İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hemen uygulanırken, diğer ceza teklifleri ile ilgili öğretmenlerden savunma istenmişti.
(İzmir/EVRENSEL)
Gani Oğuz - Ali Kavak
ÖNCEKİ HABER

Failleri korumaktan vazgeçin

SONRAKİ HABER

Eğitim böyle ‘müdüre’ kaldıysa…

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...