15 Şubat 2010 00:00

12 TEKEL işçisi 1 vekil etmiyor

TEKEL işçisine 1 yıl için önerilen ücret, milletvekilinin 1 aylık maaşına denk.Birleşik Metal İş Sendikası’nın yaptığı araştırma, bir milletvekilinin 12 Tekel işçisi kadar maaş aldığını ortaya koydu.

Paylaş

TEKEL işçisine 1 yıl için önerilen ücret, milletvekilinin 1 aylık maaşına denk.
Birleşik Metal İş Sendikası’nın yaptığı araştırma, bir milletvekilinin 12 Tekel işçisi kadar maaş aldığını ortaya koydu. Araştırmaya göre, bir milletvekilinin maaştan kaynaklı bütçeye aylık yükü 12 bin 231 TL, 4-c kapsamına alınmak istenen Tekel işçilerine önerilen zamlı ve 11 aylık brüt maaşın toplam ortalaması ise 12 bin 159 TL.
Birleşik Metal-İş Sendikası, hükümetin TEKEL işçilerine önerdiği 1 yıllık ücretin, 1 milletvekilinin aylık maaşına denk geldiğini bildirdi.
DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası, TBMM 2010 bütçesi, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ve ilgili kararnameler üzerinden yaptığı hesaplamalara ilişkin araştırma sonuçlarını açıkladı.
Sendikanın araştırmasına göre 2010 yılı için TBMM milletvekili personel giderinin SGK payı hariç 80 milyon TL olduğu, buna göre 1 milletvekilinin maaştan kaynaklı bütçeye aylık yükü 12 bin 231 TL olurken, bu rakamın 4-c kapsamına alınmak istenen işçilere önerilen zamlı ve 11 aylık brüt maaşın toplam ortalaması olan 12 bin 159 TL’ye karşılık geldiği belirtildi.
VEKİLLER 4-C’Lİ OLURSA...
Yapılan araştırmada, “TEKEL işçisine önerilen 1 yıllık ücret, 1 milletvekilinin aylık maaşına denk geliyor” yorumunda bulunuldu.
Araştırma sonuçlarına ilişkin sendikanın yaptığı açıklamada, Başbakan’ın TEKEL işçileri için önerdiği 4-c statüsüne milletvekillerinin geçmesi durumunda, bütçenin yaklaşık 73 milyon TL’lik bir yükten kurtulabileceği vurgulandı.
VEKİL FAALİYETLERİ İÇİN AYRI BÜTÇE
2010 yılı için 542 milletvekiline Meclis faaliyetleri için ayrılan bütçenin 469 milyon TL olduğu, bu rakamın, 4-c kapsamına alınmak istenen 8 bin 364 işçinin, mevcut hakları korunarak yıllık maliyetlerinin yüzde 67 daha fazlası olduğu ifade edildi. Sendikanın açıklamasında, şu ifadelere yer verildi: “Bu işçiler herhangi bir üretici faaliyet kapsamında değerlendirildiklerinde, maliyetlerinin üzerinde bir katma değer yaratma olanağına sahipler. Hükümet 4-c uygulamasında samimiyse, 10 ay üzerinden maaş almayı, ücretlerinin yarı yarıya azaltılmasını, Meclis’te geçen sürelerinden doğan kıdem tazminatı haklarından vazgeçmeyi; yine milletvekili, bakan, başbakan olmaktan doğan emeklilik haklarından vazgeçmeyi içeren bir yasa hazırlamalıdır. TEKEL işçilerinin öncelikle bu süreçte ortaya çıkan maddi ve manevi mağduriyetleri giderilmelidir. İşçiler, herhangi bir hak kaybına uğramaksızın yeniden üretime kazandırılmalıdır. Bu adımların atılması sürecinde Tek Gıda-İş Sendikası ve TEKEL işçileri muhatap kabul edilmelidir.” (İstanbul/ANKA)
ÖNCEKİ HABER

AKP BİZİ BÖLMEK İSTİYOR

SONRAKİ HABER

DANIŞTAY: 4-C ÇAĞ DIŞI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...