15 Şubat 2010 00:00

AKP BİZİ BÖLMEK İSTİYOR

ALEVİLERİN çağrılmadığı çalıştayların sonuncusu 7. Alevi Çalıştayı’nın ardından hazırlanan rapor tamamlandı.

Paylaş

ALEVİLERİN çağrılmadığı çalıştayların sonuncusu 7. Alevi Çalıştayı’nın ardından hazırlanan rapor tamamlandı. Tuzla’nın Aydınlı Mahallesi’nde yaşayan Aleviler, yöre dernekleri ve cemevi, hazırlanan raporda Alevilerin taleplerinin yer almamasına tepki gösterdi.
AKP’nin ‘Alevi açılımının’, Alevilerin sorunlarını çözmek için değil Alevileri bölmek için yapıldığını söyleyen mahalleliler, Alevilerin kendi taleplerine sahip çıkmasıyla bu durumu tersine çevireceklerini belirtiyor. AKP’nin Kürt açılımı ve işçilere yaklaşımında da aynı taktiği izlediğine dikkat çeken mahalleli, AKP’nin bölmek istediği kesimler olan Aleviler, Kürtler ve işçilerin birlikte hareket etmeleri gerektiğini dile getiriyor.
‘ALEVİLER ÖRGÜTSÜZ VE BİREYSEL’
Tuzla Aydınlı Cemevi Hocası Kenan Yıldırım, iktidarın nasıl bir açılım yaptığının önemli olmadığını belirterek, “Asıl olan Alevilerin ne istediği ve kendi içerisindeki birlik” dedi. Alevi dernekleri, cemevleri ve görevlilerin ortak hareket etmeleri halinde açılımı kendi lehlerine çevireceklerini söyleyen Yıldırım, “20 yıldan bu yana 5 iktidar değişti ama hiçbiri Alevi sorunlarına eğilmedi. Suç şu anki iktidarda değil, Alevilerin örgütsüz ve bireysel davranmalarında” diye konuştu. Yıldırım, Alevilerin ancak kendi haklarına sahip çıkarak, mücadele ederek kazanabileceklerini vurguladı.
‘GERÇEK SORUMLULAR YARGILANSIN’
Tuzla Aydınlı Erzincanlılar Eğitim, Kültür, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Şube Yönetim Kurulu Üyesi Aziz Örtülü, AKP’nin açılımını başından beri samimi bulmadığını söyledi. Alevilerin temsilcileriyle, kendi yaşadıkları sorunları tartışmadan AKP’nin kendisine bir yol haritası çizdiğine, bunun da Alevilerle bağdaşmadığına dikkat çeken Örtülü, Maraş, Sivas, Çorum ve Gazi katliamlarının gerçek sorumlularının ortaya çıkarılmasını ve yargılanmasını istedi. Örtülü, “Bu yapılmadığı sürece ne çalıştay raporu, ne Alevi açılımı gerçekleri yansıtır ve bir inandırıcılığı olur” dedi.
‘AÇILIM SAMİMİ DEĞİL’
Muş Vartolular Derneği Yönetim Kurulu Üyesi İnan Gündüz, AKP’nin Alevilere yaranmaya çalıştığını, ‘böl-parçala-yönet’ politikasını uyguladığını söyledi. Gündüz, Alevilerin, din derslerinin kaldırılması, Diyanet İşleri’nin kapatılması, Madımak’ın müze yapılması, Alevilere eşit yurttaşlık hakkı tanınması talepleri etrafında mücadele edeceklerini ve iktidarın çalıştay ve açılım politikalarını boşa çıkartacaklarını dile getirdi.
ORTAK MÜCADELE ŞART
Bingöl Çalıkağıl Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Canpolat ise Maraş katliamı sanıklarının, çalıştay raporunun hazırlanması sırasında isimlerinin anılmasının bile dehşet verici olduğunu söyledi. Alevilerin yıllardır siyasi partilerin güdümünde kaldığını belirten Canpolat, bugün de AKP’nin yeniden Alevileri yönetmek ve sisteme bağlamak için kendince açılımlar yaptığını söyledi. Kürtlerin ve işçilerin ezildiğini vurgulayan Canpolat, Alevilerin de benzer hak gasplarına uğradığını, bu durumun değişmesi için kendi talepleri için mücadeleyi birleştirerek demokratik, laik bir ülke için çabalamaları gerektiğini söyledi.
(İstanbul/EVRENSEL)
Erdem Geyik
ÖNCEKİ HABER

‘Sevgi her gün 3 kadın öldürüyor’

SONRAKİ HABER

12 TEKEL işçisi 1 vekil etmiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...