15 Şubat 2010 00:00

Denizli’de bakanlara TEKEL protestosu

TEKEL işçileri Ankara’da direnişlerini sürdürürken, onların haklı taleplerini kabul etmeyen hükümet üyeleri, gittikleri her yerde protesto ediliyor.

Paylaş

TEKEL işçileri Ankara’da direnişlerini sürdürürken, onların haklı taleplerini kabul etmeyen hükümet üyeleri, gittikleri her yerde protesto ediliyor. Patronlar için Denizli’ye giden bakanlar, burada TEKEL işçilerini destekleyenler tarafından protesto edildiler.
Denizli’de önceki gün Ekonomik Koordinasyon Kurulu (EKK) 39. kez toplandı. Anemon Otel’deki toplantıya, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başkanlık etti. Toplantıya, Babacan’ın yanı sıra Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Tarım Bakanı Mehdi Eker de katıldı.
PATRONLAR DA TOPLANTIDA
Kentin ekonomik durumu, ve konularının gündem olduğu toplantıda oldukça kalabalık bir patron grubu da yer aldı. Ege Bölgesi’ndeki 8 ilden valiler, belediye başkanları, TOBB Başkan Yardımcısı Bülent Koşmaz, MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Nuri Görenoğlu, Tuskon Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral, TÜMSİAD Genel Başkanı Hasan Sert, TYD Başkanı Turgut Gür, TÜRSAB ikinci Başkanı Talha Görgülü, ASKON Başkan Yardımcısı Sıtkı Abdullahoğlu, TÜRKONFED Başkan Yardımcısı Sıtkı Şükürer, TİM Başkan Yardımcısı Ali Nedim Güreli, TESEK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, TÜSİAD Sanayi Komisyonu Başkanı Ali Kibar hazır bulundu.
PROTESTO KORKUSUYLA BAŞKA YERE
EKK toplantısının Pamukkale Üniversitesi’nde yapılacağının açıklanmasının ardından toplantının protesto edileceği istihbaratı alınınca, toplantı şehir dışındaki Anemon Otel’e alındı. Toplantının yapıldığı saatlerde TEKEL İşçileriyle Dayanışma Platformu Denizli Belediyesi önünde toplanarak Bayramyeri’ne kadar yürüdü.Yürüyüş sırasında Denizlililerin de yürüyüşe katılması ve araç şoförlerinin kornalarla eyleme destek vermesi dikkat çekiciydi. Burada konuşan Eren Saran, ilk önce Denizlili bir TEKEL işçisinin mektubunu okudu. Başbakan’ın ‘Beni iktidara getiren TEKEL işçisi değil, beni milletim getirdi’ sözünü hatırlatan Saran, “Biz biliyoruz ki TEKEL işçisi bugün, plazalarda, sırça köşklerde oturanlardan; kuyumculuk zinciri açanlardan, oğullarına gemicik alanlardan, memleketi satıp savuranlardan çok daha haysiyetli” diye konuştu. Saran, “Bugün Denizli’de patronları kurtaracağınıza, nasıl krediler sağlayacağınıza, yandaşları kayırıp işçi, emekçilerin olduğu yerlere dahi uğramdan otellerde sefa süreceğinize ve TEKEL işçilerine akıl vereceğinize, özlük haklarımızı geri verin” diye konuştu. Yapılan basın açıklamasının ardından, platform üyeleri on beş dakika oturma eylemi yaptı. (Denizli/EVRENSEL)

‘TEKEL İŞÇİLERİ SOSYAL İSTİKRARI BOZMA ÇABASI İÇİNDE’
Toplantıdan bir gün önce bazı açılışlar ve görüşmeler yapmak üzere Denizli’ye gelen Ömer Dinçer ise kendisiyle görüşmek isteyen TEKEL işçileri ile görüşmemişti. Denizli’deki depolarda çalışan 200’e yakın TEKEL işçisinin bulunduğu kentte, Ankara’ya gitmeyen işçiler de merkezi bir noktada stant açmışlardı. Açılan standın yanındaki SGK binasına gelen Bakan Dinçer, kendisi ile görüşmek isteyen işçilerle görüşmemiş ve işçiler tarafından protesto edilmişti. Dinçer yaptığı açıklamada, TEKEL işçilerinin başlangıçta haklarını almak için yola çıktıklarını, eylemin daha sonra muhalefet tarafından kullanıldığını ifade ederek, “TEKEL işçilerimiz kendi haklarını almak için yola çıktılar ama daha sonra bu eylem, muhalefetin malzeme olarak kullandığı bir şekle dönüştü. Bugünlerde bu eylem, sadece muhalefetin kullandığı bir araç değil, aynı zamanda sosyal istikrarı bozma çabasının bir malzemesi haline dönüştü” diye konuşmuştu.

ÖRNEK KENTTE 20 BİN YENİ İŞSİZ
EKONOMİK krizin en çok vurduğu kentlerin başında Denizli geliyor. Krizin etkilemediği örnek kent olarak gösterilen Denizli’de, son bir yılda 20 bin işçinin işsiz kaldığı resmi rakamlara göre biliniyor. 118 ülkeye ihracat yapan ve ekonomisinin tamamına yakını ihracata dayalı olan kentte, özellikle tekstil ve hazır giyim sektörlerinde birçok fabrika kapanmıştı. EKK toplantısında, kentin can damarı olan tekstil sektörünü, içinde bulunduğu darboğazdan çıkaracak tedbirler alınması ve ihracatçılara nefes aldıracak düzenlemelerin açıklanacağı bildirildi. Ancak, sadece patronlara nefes aldıracak olan bu toplantıdan, işçiler ve işsizler için olumlu bir sonuç çıkmadı.
Deniz İpek
ÖNCEKİ HABER

Batıkentliler TEKEL için yürüdü

SONRAKİ HABER

BAŞYAZI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...