15 Şubat 2010 00:00

BEN YAPARIM SEN YAZAMAZSIN!

Hrant Dink cinayetiyle ilgili yaptığı araştırmaları kitaplaştıran Vatan Gazetesi Muhabiri Kemal Göktaş, cinayetten önceden haberdar olduğu belirtilen Trabzon eski Emniyet Müdürü...

Paylaş

Hrant Dink cinayetiyle ilgili yaptığı araştırmaları kitaplaştıran Vatan Gazetesi Muhabiri Kemal Göktaş, cinayetten önceden haberdar olduğu belirtilen Trabzon eski Emniyet Müdürü ve Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi eski Başkanı Ramazan Akyürek’in talebi üzerine yargı karşısına çıkıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün de hakkında suç duyurusunda bulunduğu Gazeteci Göktaş, hapis cezasıyla yargılanacak.
Dink cinayetinde ihmali bulunduğu belirtilen emniyet görevlileri, İçişleri Bakanlığı raporlarıyla aklanırken, cinayeti araştıran gazeteciler için yüksek cezalar isteniyor. Göktaş’a dava açılmasına gerekçe gösterilen “gizli belgeler” ise TBMM İnsan Hakları Komisyonu raporu ve Dink cinayeti dava dosyasında yer alıyor.
‘AŞAĞILANMIŞ’, ‘HAKARETE’ UĞRAMIŞLAR!
Akyürek, “Hrant Dink Cinayeti: Medya, Yargı, Devlet” kitabının yazarı Gazeteci Kemal Göktaş hakkında, “emniyet kuvvetlerini aşağılama, iftira, hakaret, adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs ve gizliliği ihlal” iddialarıyla suç duyurusunda bulundu. İddiaları değerlendiren İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Göktaş hakkında “gizli belge yayınlamak” iddiasıyla dava açtı.
Göktaş, 16 Şubat saat 10.00’da İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkıyor. Gazeteci Göktaş’ın 5 yıla kadar hapsi isteniyor.
21 YIL HAPİS İSTEDİLER
Emniyet Genel Müdürlüğü, Göktaş hakkında 21 yıla kadar hapis cezası öngörülen “emniyet kuvvetlerini aşağılama, iftira, hakaret, adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs ve gizliliği ihlal” suçlarından dava açılmasını istedi. Suç duyurusunda, kitapta yer alan “Ramazan Akyürek’in, Dink cinayeti davasında azmettirici olarak yargılanan Erhan Tuncel’i yardımcı istihbarat elemanı yaptığı, Tuncel’in McDonald’s davasından polis muhbiri yapılarak kurtarıldığı, Tuncel’in cinayetten hemen önce yardımcı istihbarat elemanlığından çıkarılmasının makul olmadığı, cinayeti önceden bilen Akyürek’in bunu önlemek için kılını kıpırdatmadığı” ifadelerinin suç teşkil ettiği öne sürüldü.
Emniyet suç duyurusunda, yazarın tespit ve değerlendirmelerinin “eleştiri sınırlarını aştığını” ve emniyeti “alenen aşağıladığını” iddia etti. Suç duyurusunda ayrıca, istihbarata ait “F4 raporu”nun yayınlanmasıyla “yasaklanan bilgileri açıklama” suçunun işlendiği ileri sürüldü. Ramazan Akyürek’in suç duyurusunda ise kitapta yer alan iddialarla kendisine hakaret edildiği ve yargının etkilenmeye çalışıldığı iddia edildi. Akyürek, suç duyurusunda Göktaş’ın hapsini istedi.
‘GİZLİ BELGE’ DOSYADA YER ALIYOR
“Emniyet kuvvetlerini aşağılama, iftira, hakaret, adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs” suçlarından takipsizlik kararı veren savcılık, Trabzon Emniyeti’nden İstanbul Emniyeti’ne cinayetten bir yıl önce gönderilen ve Yasin Hayal’in Dink’e yönelik eylem yapacağı uyarısı bulunan “F4 raporu”nu gizli belge olarak değerlendirdi. Savcılık, bu nedenle Gazeteci Göktaş’a, “gizli belgeyi” açıkladığı için 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açtı. Emniyet ve savcılık tarafından “gizli belge” olduğu öne sürülen “F4 raporu”, TBMM İnsan Hakları Komisyonu raporunda yer alıyordu. Birçok müfettiş raporunda da bulunan “F4 raporu”, Dink cinayeti dava dosyasında da yer almıştı.
NEDİM ŞENER DE YARGILANIYOR
Daha önce de Milliyet Gazetesi Muhabiri Nedim Şener aleyhinde, “İstihbarat Yalanları” kitabı nedeniyle 28 yıl hapis cezası istemiyle dava açlmıştı. Şener için başka bir soruşturmadan da 5 yıl hapis isteniyor. Devam eden davalarda Şener hakkında cinayeti işleyenlerden bile fazla hapis cezası talep ediliyor. (Ankara/EVRENSEL)

AKYÜREK KİMDİR?

Rahip Andrea Santoro’nun öldürüldüğü ve TAYAD’lılara yönelik linç girişiminde bulunulduğu dönemde Trabzon Emniyet Müdürü olan Akyürek, 8 Mayıs 2006’da Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı’na getirildi. Akyürek’in bu görevin başına geçmesinden kısa bir süre sonra, 19 Şubat 2007’de Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink öldürüldü. Dink’i öldüren Ogün Samast’ı azmettirdiği öne sürülen Erhan Tuncel’in polis muhbiri olduğu ortaya çıktı. Tuncel, Dink’in öldürüleceğini, dönemin Trabzon Emniyet Müdürü olan Akyürek’e bildirdiğini söyledi. Akyürek’in, Dink’in öldürüleceği konusunda yapılan 11 ihbardan sadece birini İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne ilettiği öğrenilmişti. Aynı dönemde Tuncel’in, McDonald’s’ın bombalanması olayından da “polis muhbiri” yapılarak kurtarıldığı öne sürülmüştü.
İddialar üzerine İçişleri Bakanlığı’nın başlattığı soruşturmayı yürüten müfettişlerin hazırladıkları raporda, dönemin İstanbul İl Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ile Akyürek’in görev yerlerinin değiştirilmesi önerilmişti. Cerrah, Osmaniye Valisi olarak adeta ödüllendirilirken, Akyürek de 16 Ekim 2009 tarihide görevinden alınarak Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı’na uzman kadrosu ile atanmıştı. Akyürek, görevden alınmasının haksız olduğunu öne sürerek, Ankara 14. Bölge İdare Mahkemesi’nde dava açmış ve kazanmıştı. Akyürek, önümüzdeki günlerde görevine geri dönecek.

Cem Gurbetoğlu
ÖNCEKİ HABER

Atalay’dan ‘sanal’ personele zam

SONRAKİ HABER

EKONOMİ VE POLİTİKA

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...