15 Şubat 2010 00:00

Seçim bitti ama tartışma bitmedi

Ukrayna’da hafta sonu yapılan seçimler sonrasında yeni devlet başkanı Viktor Yanukoviç oldu. Yanukoviç, kurulacak yeni koalisyon hükümeti için görüşme ve temaslara başlarken, başbakan adayının kim olacağına ...

Paylaş

Ukrayna’da hafta sonu yapılan seçimler sonrasında yeni devlet başkanı Viktor Yanukoviç oldu. Yanukoviç, kurulacak yeni koalisyon hükümeti için görüşme ve temaslara başlarken, başbakan adayının kim olacağına ilişkin tartışmalar da sürüyor.
Ukrayna’da yasal mevzuata göre devlet başkanlığı değişimi sonrası hükümet otomatik olarak düşmezken, süreci belirleyen yine parlamentonun iradesi olacak. Bölgeler Partisi’nden Vasiliy Gritsak, kurulacak yeni koalisyonun muhtemelen üç partiden teşekkül olacağı bilgisini kamuoyu ile paylaştı. Öte yandan, olası başbakan adayları arasında adı en çok geçen isim ise Bölgeler Partisi genel başkan yardımcılarından Nikolay Azarov. Partinin en ünlü gayriresmi mali sponsoru, aynı zamanda ülkenin en zengini konumundaki Ritan Ahmetov’un başbakan olmasına karşı çıktığı Azarov’un, koltuğun yeni sahibi olmaması durumunda da, en kötü ihtimalle başbakan yardımcısı olacağı öngörülüyor. 5 yıl önce yaşanan ABD destekli “Turuncu Devrim”in neden sona erdiğini ve yeni yönetimden beklentilerini Ukraynalılara sorduk.
Tatyana Kotel(46, muhasebeci):
Bana göre son 5 yılda turuncu yönetim Ukrayna’nın gelişimi, ekonominin ilerlemesi adına kayda değer hiçbir şey yapmadı. Seçimlerde oyumu, ülkenin sanayisini yeniden ayağa kaldıracağı, yeni istihdam alanları yaratacağı, insanların meslekleri ve birikimlerine uygun işlerde çalışabileceği ortamı oluşturacağı ve de insanca yaşayabilmelerini, yeterli ücret alabilmelerini sağlayabileceği umuduyla Yanukoviç’e verdim. Ülkenin acilen iktisadi kalkınmaya ve pek çok alanda reforma gereksinimi var. İstiyorum ki Ukrayna, ithalat değil daha ziyade ihracat ülkesi konumuna gelebilsin.
Sergey Anyanov(42, tamirci):
Turunculardan açıkçası hiçbir beklentim yoktu. Bundan dolayı 2004 seçimlerinde de Bölgeler Partisi liderini desteklemiştim. Yuşçenko döneminde ekonomi ciddi oranda geriledi ve enflasyon anormal şekilde arttığı gibi ulusal para birimi de çok değer kaybetti, issizler ordusu önemli oranda büyüdü. Her şeyden öte Rusya ile olan ekonomik ilişkiler kötüleşti. Diğer taraftan, tarihi yeniden yazma adına Yuşçenko yönetimi tutup da 2. Dünya Savaşı’nda Nazilerle iş birliği yapan faşist iş birlikçi Stepan Bander’i, Ukrayna ulusal kahramanı ilan etti. Yulya Timoşenko’ya güvenim ve inancım kalmadı. Onun sarf etmiş olduğu ateşli sözlerle icraatlarının hiçbiri birbirini tutmadı. Ekonomide değişim, yeni iş alanları yaratılması, Rusya’yla ilişkilerin tekrar yoluna koyulması, buna bağlı olarak da gaz akış sorununun düzeltilmesi ve fiyatların düşürülmesi beklenti ve ümitleri ile oyumu Yanukoviç’e verdim.
Natalya Başkirova(40, öğretmen):
Turuncu koalisyonun iktidarda bulunduğu son 5 yılı Ukrayna için bir trajedi olarak nitelendiriyorum. Yönetim profesyonel kadrolara dayanmadığı gibi, yönetici siyaset eliti bu dönem boyunca daha çok kendi aralarındaki çıkar ilişkilerine önem verdi. Yanukoviç’i destekledim, çünkü kendisi 2004 senesine kadarki başbakan yardımcılığı döneminde iyi bir yönetici profili sergiledi. Seçimlerden sonrasına gelirsek, istikrarlı bir ekonomi bekliyor ve yeni başkanın ülkeyi kriz darboğazından çıkaracağını umuyorum.
Maksim Svyatoslavoviç(21, İşsiz):
Turuncuların iktidarı döneminde geçen her gün öncekinden daha da kötü olarak yaşandı. Her sabah uyandığımda şöyle düşünüyordum; bugün yine iş bulamayacağım ve hayatımda herhangi olumlu bir değişim olmayacak. Ekonomide olumlu doğrultuda değişim olacağı, kapatılan fabrikaların yeniden çalışmaya başlayacakları ve yeni iş alanları yaratılacağı umutlarıyla Yanukoviç lehine tercihimi kullandım. İstiyorum ki, ücretler insan gibi geçinmeye yetecek düzeye getirilsin, gençler öğrenimlerini finanse edebilecek, aile kurup onu maddi olarak ayakta tutabilecek ve de anne-babalarına yardım edebilecek durumda olabilsinler.
Nadejda İvanova(56, kütüphaneci):
Yuşçenko’nun beş senelik yönetimi boyunca hatırladığım şeyler; hayat pahalılığı, fahiş fiyatlar, özel olarak ise sağlık ve konut giderlerinin gözle görülür biçimde artması oldu. Oyumu Yanukoviç’e verdim, çünkü başta Rusya olmak üzere diğer ülkelerle uluslararası ilişkileri düzene sokacağı ümidini taşıyorum. Onun halktan sıradan insanlarla kurduğu ilişki hoşuma gidiyor ve en önemlisi, kendisi asilsiz vaatler vermiyor. Özetle, değişime dair umudum var.

YANUKOVİÇ: NATO ÜYELİĞİ GÜNDEMDE DEĞİL

Ukrayna’da devlet başkanlığı seçimlerini kazanan Bölgeler Partisi lideri Viktor Yanukoviç, Rusya’yı sevindirecek iki haber verdi. NATO üyeliğini düşünmediklerini ifade eden Yanukoviç, 2017’de süresi dolacak Rus Karadeniz Filosu’nu, Sivastopol askeri üssü’nden çıkarmayacakları sinyalini verdi.
Yanukoviç, Rus basınına önemli açıklamalarda bulundu. Russia 24 kanalına konuşan Yanukoviç, “Rusya’nın Sivastopol üssü ile ilgili konuyu önümüzdeki dönemde müzakere edeceğiz. Rusya’nın aleyhine bir karar almayı düşünmüyoruz. Burada Ukrayna’nın ulusal çıkarları göz önünde bulundurulacaktır” dedi.
Ukrayna’nın NATO ile ilişkilerini de değerlendiren Yanukoviç, “NATO, Ukrayna’yı da içine alacak şekilde genişlemeyecekleri kararını verdi. ABD’nin talebine rağmen, birçok NATO ülkesi bu konuya sıcak bakmıyor” dedi. Yanukoviç, NATO üyeliği gündeme geldiğinde bu konunun referanduma giderek çözüleceğini kaydetti.
Okay Deprem
ÖNCEKİ HABER

Afganistan’da geniş kapsamlı operasyon

SONRAKİ HABER

Rojda: O çalıştaya katılmayacağım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...