15 Şubat 2010 00:00

Fadonun sesi Mariza geliyor

PORTEKİZ’in simgelerinden fado müziğinin dünyaca ünlü ismi Mariza, İstanbul’da konser verecek.

Paylaş

PORTEKİZ’in simgelerinden fado müziğinin dünyaca ünlü ismi Mariza, İstanbul’da konser verecek. Türkiye’de de büyük bir hayran kitlesine sahip olan sanatçı, son albümü Terra ve Türkiye’de de çok satan Fado Em Mim, Fado Curvo ve Transparante albümlerinden en özel şarkıları ile 20 Şubat’ta İş Sanat’ta.
Mariza, neden fadoyu seçtiğini şu cümlelerle anlatıyor: “Fado yalnızca bir müzik değil, bir histir. Üzücü değil melankoliktir. Ben bu müziği seçmedim, bu benim kaderimdi.”
Grammy Ödülleri’ne aday gösterilen ilk Portekizli sanatçı olan Mariza, ilk Dünya Müzik Ödülü’nü de yine fado söyleyerek almıştı. Paris’te Fen Edebiyat Akademisi’nin “Medaille de Vermeil” madalyasıyla ödüllendirilen sanatçı, son albümü “Terra “ile En İyi Folk Müzik ve En İyi Prodüktör dallarında Latin Grammy Ödülleri’nin de sahibi oldu. Portekiz devleti tarafından Portekiz kültürünü yurtdışında en iyi temsil eden sanatçı unvanı alan Mariza, 1999 yılında efsane fado şarkıcısı Amalia Rodrigues’in adını taşıyan vakıf tarafından “Fadonun Sesi” unvanını aldı.
Mariza, Lizbon’un Mouraria kasabasında büyüyen Mozambik asıllı bir şarkıcı. Fado şarkıcılarını ve fadoyu ilk öğrendiği yerlerin anıları, şarkılarında yaşamaya devam ediyor.
2001 yılında yayınlanan ilk albümü, Fado Em Mim (İçimdeki Fado), Portekiz’de 4 kez platin plak satışına ulaşınca, uluslararası platformda dikkat çekmeye başlayan sanatçı, hemen ardından 2002 yılında Quebec Yaz Festivali’nde “En İyi Performans” dalında birincilik aldı. Aynı yıl New York Central Park, Womad Festivali, Londra South Bank ve Lizbon’da kapalı gişe konserler verdi.
Son albümü “Terra” ise gitarda son 20 yıldır Sting’e eşlik eden İngiliz gitarist Dominic Miller, Brezilyalı Ivan Lins, Kübalı Chucho Valdes ve Ivan “Melon” Lewis’i konuk ediyor. Cabo Verde’li Tito Paris ve İspanya’nın Afrika asıllı yeni divası Concha Buika’nın vokalleri albüme renk katarken, Mariza’nın sesiyle bir buluşma yaşanıyor.
Grammy ödüllü İspanyol Javier Limon’un prodüktörlüğünü yaptığı albümü “Terra”, birbirinden farklı tarzları bir araya getiriyor. Flamenko, morna, jazz ve folk müzikleri albümde buluşurken, farklı bir Portekiz soundu yakalanıyor. Mariza, son albümü “Terra” ile En İyi Folk Müzik ve En İyi Prodüktör dallarında Latin Grammy Ödülleri’ne tekrar aday oldu.
(KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

ŞARK VAATLERİ TNT 21.15

SONRAKİ HABER

Reklamlar, haber programlarına

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...