16 Şubat 2010 00:00

‘28’inden sonra da buradayız’

TEKEL işçilerinin Ankara’da, Çadırkent’te direnişleri 63 günü geride bıraktı.

Paylaş

TEKEL işçilerinin Ankara’da, Çadırkent’te direnişleri 63 günü geride bıraktı. Aradan geçen iki aya ve Başbakan Erdoğan’ın “Ay sonuna kadar süre tanıdık, sonra müdahale edeceğiz” söylemine karşın işçiler kararlı, “Süreç Mart’tan sonra başlayacak. Haklarımızı alana kadar buradayız” diyorlar.
TEKEL işçileri dün rüzgarlı bir güne uyandılar. Gece boyunca esen sert rüzgardan çadırları yırtılanlar, çadırlara astıkları pankart ve dövizler uçanlar sabah erken saatlerde onarıma başladılar. İşçilerin “Hilton” dediği kimi çadırlar rüzgardan hiç etkilenmezken, İskenderun, Diyarbakır çadırları gibi kimi çadırlar sert rüzgardan yırtıldı, İzmir, Tuzla gibi bazı çadırların sobaları, bacaları devrildi. İşçiler ise çadırlarını onarıp, hem çadırları hem sokağı temizlediler. Çankaya Belediyesi’nin kadın temizlik işçileri de başından beri olduğu gibi işçilere temizlik işlerinde destek verdiler.
Hatay çadırında olduğu gibi bazı işçiler de memleketlerinden gelen yöresel yiyeceklerle kahvaltılarını yaparak, memleket özlemlerini bu şekilde giderdiler. Çadırlardaki sobalar bir yandan ısınmak, bir yandan da yiyecekleri ısıtmak için kullanıldı.
AÇLIK GREVİNE DEVAM
Sendikanın çağrısına rağmen açlık grevini bırakmayan 20 civarındaki işçinin açlık grevi ise sürüyor. Salonda görüşlerini aldığımız işçiler kararlılıklarını dile getirirken, arkadaşlarına yardımcı olan görevli işçiler de Başbakan’a “nasıl Müslüman’sın” diye sordular.
Açlık grevindeki Deniz Bostancı, ikinci kez girdiği açlık grevinde kararlı, “Sonuç alana kadar devam” dedi. “Sonuna kadar buradayız. Başbakan ‘Şubat 28 diyor ya’, bizim için öyle bir tarih yok. Esas süreç Mart’tan sonra başlayacak” diyen Bostancı, Başbakan’ın, “4-c’yi kabul edin, evinize dönün” çağrısını da gülerek karşılayıp, ‘komedi gibi” dedi.
İddia edildiği gibi dirençlerinin kırılmadığını, yeni başlamış gibi olduklarını belirten Bostancı, aile özlemi duyan arkadaşlarının memleketlerine gidip, birkaç gün kaldıktan sonra geri döndüklerini, bunu da herkesin gördüğünü söyledi.
Görevli olarak arkadaşlarına yardım eden Sakine Polat ise Başbakan Erdoğan’a seslendi;
“Müslüman’ım diye geçiniyor. Bu Müslümanlığa sığar mı? Acaba vicdanı var mı? Vicdanı nasıl rahat ediyor, evinde nasıl yatabiliyor. İnsanlar burada açken?.” Polat, “Ben insan olarak bunları gördükçe kahroluyorum” dedi.
ÇHD’DEN AÇLIK GREVLİ DESTEK
Öte yandan TEKEL işçilerine Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Ahmet Abakay’dan destek geldi. Abakay Türk-İş önünde, “TEKEL işçilerine dokunan yılan, sana da, bana da dokundu, bunu hepimiz biliyoruz artık” dedi. Tüm dünyanın desteğini alan eyleme Başbakan’ın yaklaşımını kınayan Abakay, “Başbakan kendisini garnizon komutanı, işçileri erat gibi görüyor” dedi. Başbakan Erdoğan’ın partizanca bir emirle işçilerin eylemini dağıtma emri verdiğini belirten Abakay, Tunceli Valisi’nin politik bir emri uyguladığı için ceza aldığını hatırlattı. Açıklamanın ardından çadırları gezen Abakay, Nâzım Hikmet Kültürevi’nin çağrısıyla bir günlük açlık grevine başladı. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

TEKEL işçileri için yürüdüler

SONRAKİ HABER

BASBAKAN’A YANIT ALANLARDA VERiLECEK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...