16 Şubat 2010 00:00

Varlık yokluk mücadelesi

İstanbul Tersane Komutanlığı’nda çalışan Harb-İş Sendikası üyesi işçiler, TEKEL direnişinin başarıyla sonuçlanması için her türlü mücadeleye hazır.

Paylaş

İstanbul Tersane Komutanlığı’nda çalışan Harb-İş Sendikası üyesi işçiler, TEKEL direnişinin başarıyla sonuçlanması için her türlü mücadeleye hazır. 4-c’ye karşı direnişin işçi sınıfının varlık yokluk meselesi olduğuna dikkat çeken işçiler, konfederasyonları da etkili kararlar almaya çağırdılar.
Harb-İş Anadolu Yakası Şube Danışma Kurulu Üyesi Ali Kapukaya, TEKEL işçilerinin mücadelesinin tabana yeterince anlatılmadığını söyledi. Harb-İş olarak ellerinden gelen desteği verdiklerini dile getiren Kapukaya, “4-c kabul edilemez. 4-c’ye karşı her yerde eylem ve mitingler yapılmalıdır. Sınıf dayanışması açısından çok olumlu bir yerdeyiz ve TEKEL işçileri kazanırsa sınıf kazanacaktır” dedi. Kapukaya, Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu’nun ise direnişi bitirmekten yana olduğu eleştirisini dile getirdi.
“TEKEL direnişi işçi sınıfının var olma, yok olma mücadelesidir” diyen İşyeri Temsilcisi Menderes Özcan, hükümetin çarpıtmalarına karşı TEKEL direnişinin herkese anlatılması ve mücadelenin yayılması gerektiğine dikkat çekti. 4-c’nin işsizlik anlamına geldiğini ifade eden Özcan, bu mücadelenin işsizliğe ve zamlara karşı da verilmesini istedi.
ÖNCE MECLİS 4-C’YE GEÇSİN
“İşçiler dipsiz kuyulara atılmak isteniyor” diyen Danışma Kurulu Üyesi Rıza Boy, TEKEL işçilerinin kuyuya atılmama mücadelesi verdiğini vurguladı. Boy, sözlerini şöyle sürdürdü: “Açlıktan ölmekle soğuktan ölmek aynıdır. Başbakan fabrikaları özelleştirme yoluyla kapattırıyor. Kapatılan fabrikaların arazileri üzerine parklar yapılıyor. Bizim karnımızı parklar doyurmaz. Ülke borç batağına girmiş, hükümet ekonomi iyi gidiyor diyor ama sanayi yok ediliyor. Sanayisi yok edilmiş bir ülkenin hayat damarları yok olmuş demektir.”
Özelleştirmelerle Kurtuluş Savaşı’nın tüm kazanımlarının peşkeş çekildiğini söyleyen Danışma Kurulu Üyesi Murtaza Acar, “Tarım ve hayvancılık da yok edildi. Ülke borç batağına saplandı. Tüm haklarımızı geri almak için direneceğiz” dedi. Başbakan ve hükümet yetkililerinin 4-c’yi öven cümlelerine tepki gösteren Acar, şöyle devam etti: “4-c bu kadar iyi bir statüyse önce Meclis 4-c’ye geçmelidir. Buradan Meclis’e çağrımız, 4-c’ye geçsinler.”
BİRLİKTEN BAŞKA SEÇENEK YOK
“İşçiler sınıf olduğunu bilmelidir” diyen 17 yıllık tersane işçisi Halil Yılmaz, işçilerin birlik olmaktan başka seçenekleri olmadığına dikkat çekti. Hükümetin işçilere düşman olduğunu kaydeden Yılmaz, “İşçiler ideolojik davranıyor diyor. Evet ideolojik davranıyoruz. 3 çocuğum var. Bu çocuklarımın geleceği karanlıktır. Bu nedenle TEKEL işçilerinin direnişi başarılmalıdır. Sendikacılar teslimiyetçi olmamalıdır. Sınıf olduğumuzu iyi kavramalıyız. Bu mücadeleyle ailelerimizi çocuklarımız bilinçlendirmeliyiz” diye konuştu.
Üstün Demircan, aylık ortalama harcamalarını şöyle sıraladı: “Doğal gaz, elektrik, su faturalarının toplamı aylık 400 lira. Bir çocuğun okul masrafı 150 lira. Mutfak masraflarıyla birlikte ayda 800 lira bir ailenin aylık gideri. Asgari ücret ise 550 lira. Bu ücretle nasıl geçinilecek?” Hükümetin ay sonunda TEKEL işçilerine saldıracağını açıkladığını hatırlatan Demircan, 28 Şubat’ta TEKEL işçileriyle olacaklarını duyurdu.
ETKİLİ KARARLAR ALINMALI
“Konfederasyonlar bugüne kadar bir şey yapmadı” diyerek söze başlayan Tamer Mengenoğlu, TEKEL işçilerinin onları harekete geçirdiğini söyledi. “Harb-İş olarak grev yasağımız olmasına rağmen TEKEL işçilerine üretimden gelen gücümüzü kullanarak destek vermeyi başardık” diyen Mengenoğlu, 4 Şubat genel grevinden daha etkili kararlar alınmasını istedi. Daha önce 4-c kapsamında çalışan Ahmet Karaburun da şunları söyledi: “Ben 4-c mağduruyum. Devlete çalışmayı kabul ettik. Ama 4-c’den dolayı intihar edenler, bunalıma girenler oldu.” Karaburun, TEKEL direnişi kazanımla sonuçlanana kadar dayanışma içinde olacaklarını vurguladı. (İstanbul/EVRENSEL)

İSTANBUL’DA TEMSİLCİ TOPLANTISI YAPILACAK

TEKEL işçilerinin iki ayı aşkın süredir Ankara’da sürdürdükleri direnişe yurt genelinden destek geliyor. Bir çok sendika eylem kararları alırken, bazı yerlerde “1-5 liranı TEKEL işçisiyle paylaş” kampanyaları yapılıyor.
Türk-İş’e bağlı İstanbul Şubeler Platformu da TEKEL işçilerine nasıl destek verileceğini belirlemek için ortak temsilciler kurulu yapacak. Türk-İş bağlı İstanbul Şubeler Platformu’na üye sendika şubelerin, yönetim kurulları, işyeri baştemsilcileri ve temsilcilerinin katılacağı ortak toplantı yarın yapılacak. Mecidiyeköy Kültür Merkezi’nde saat 10.00’da başlayacak olan toplantı akşam 17.00’ye kadar sürecek. Ortak Temsilciler Kurulu’nda TEKEL işçilerine destek amacıyla bir dizi eylem kararların alınacağı tahmin ediliyor. Ayrıca TEKEL işçilerine maddi destek sağlanması için “5 liranı paylaş” kampanyasının da yaygınlaştırılması kararının çıkması bekleniyor.
Temsilciler kurulana genel merkezi İstanbul olan bazı sendikalarda katılacak.
TEKEL DİRENİŞİ İÇİN İSTANBUL ÖNEMLİ
Haber-İş 1 No’lu Şube Başkanı Levent Dokuyucu, toplantıda TEKEL işçilerinin mücadelesinin önümüzdeki dönem açısından İstanbul’da nasıl bir destek bulması gerektiğini tartışacaklarını söyledi. Temsilciler kuruluna TEKEL işçileriyle dayanışmak için işyerlerinde komiteler oluşturulması, mitingler yapılması, örgütsüz işçilere bu sürecin aktarılması gibi konuları getireceklerini ve kararlar alacaklarını ifade eden Dokuyucu, “Ayrıca Şubat sonunda TEKEL işçilerinin mücadelesi kazanımla sonuçlanabileceğini de düşünerek, işçilerin ve emekçilerin diğer sorunlarını da gündem yapacağız. Özellikle istihdam büroları, kıdem tazminatı, iş güvencesi konuları da tartışacağız” diye konuştu.
TEKEL’le ilgili eylem kararlarının genel merkezlerden doğru alındığını, bu yüzden uygulama konusunda sıkıntılar yaşandığını belirten Dokuyucu, işyeri temsilcilerini bu işin merkezine koyarak eylemlerinde güçlü geçmesini hedeflediklerini söyledi.
Dokuyucu, bu toplantının “5 liranı paylaş” kampanyasının işyerlerine yayma konusunda da katkıda sağlayacağını kaydetti.
AMAÇ İSTANBUL’DAN GÜÇLÜ BİR DESTEK
Yol-İş 1 No’lu Şube Başkanı Erdem Arcan da platform olarak daha öncede işçi sınıfı mücadelesinin yükseltilmesi için benzer toplantılar yaptıklarını söyledi.
Toplantının asıl gündeminin TEKEL işçilerinin direnişi olacağını belirten Arcan, devam eden mücadeleyi değerlendireceklerini ve buna destek olmak için neler yapabileceklerinin tartışacaklarını duyurdu.
Eylemler konusunda Türk-İş’in aldığı kararları uygulamaya devam edeceklerini ancak bu eylemlerin daha güçlü olması için yeni eylem kararları da alacaklarını dile getiren Arcan, “Hedefimiz İstanbul’dan bir emekçi hareketi başlatarak TEKEL işçilerin kazanması için bir güç oluşturmak. TEKEL işçileri kazanırsa emekçiler kazanacak” diye konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)
Özgür Akgül - Haşim Demir
ÖNCEKİ HABER

Sancaktepe halkı işçilerin yanında

SONRAKİ HABER

Çadırkent’e ilk resmi mektup geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...