16 Şubat 2010 00:00

TÜPRAG Cumhuriyeti

Uşak’ın Eşme ve Ulubey ilçeleri arasındaki Kışladağ’da altın işletmeciliği yapan TÜPRAG Şirketi 2006’dan günümüze ‘Sosyal Sorumluluk Projeleri’ adı altında yörede yaptıkları ‘bağış’ları açıkladı.

Paylaş

Uşak’ın Eşme ve Ulubey ilçeleri arasındaki Kışladağ’da altın işletmeciliği yapan TÜPRAG Şirketi 2006’dan günümüze ‘Sosyal Sorumluluk Projeleri’ adı altında yörede yaptıkları ‘bağış’ları açıkladı. Şirketin, Uşak Belediye Meclisi’nde kendilerine yöneltilen eleştirilere yanıt için açıkladığı ‘bağışlar’, yörenin adeta bir “Tüprag Cumhuriyeti” haline geldiğini ortaya koyuyor. Şirketin toplam 4 milyon 882 bin $ olarak açıkladığı harcama kalemleri arasında damızlık boğa yardımından, kaldırım taşı döşenmesine, kanalizasyondan, yüzme havuzu yapımına, köylere imam evi inşasından ilçelere kurulan mobese kamera sistemlerine kadar yok yok…
Geçtiğimiz günlerde Uşak Belediye Meclisi’nde yapılan meclis görüşmelerinde Eşme yakınlarındaki Kışladağ Altın madeninin sahibi TÜPRAG şirketinin “Son günlerde vaat ettiği yatırımları ve destekleri esirgediği” yönünde tartışmalar yaşandı. Belediye meclisinde şirkete yönelik eleştiriler şirketin “desteklerinden” sadece madene yakın yörelerin nasiplendiği ve Uşak’ın ihmal edildiği yönündeydi. Şirket Müdürü Mehmet Yılmaz bu iddialara yazılı bir yanıt verirken, aynı içerikli kısa bir film de hazırlatıp yerel televizyonlarda yayınlattı.
ŞİRKET DEVLETİ!..
Şirket müdürünün açıkladığı kalemler arasında altyapı hizmetleri, eğitim, sağlık, barınma gibi devlet tarafından yapılması gereken birçok hizmet bulunmaktadır. Devlet adeta bölgede kendisinin yapması gereken işleri TÜPRAG şirketinin insafına terk etmiştir. Kaymakamlık inşaatından, foseptik çukuruna, kaldırım taşı döşenmesinden, içme suyu şebekesi yapımına hatta ilçe mobese kamera sistemlerinin kurulmasına kadar onlarca kalem hizmet TÜPRAG şirketi tarafından finanse edilmiş. Öyle ki lafa geldiğinde mangalda kül bırakmayan ‘Müslüman demokrat’ AKP Hükümeti camii imamlarının kalacağı konutları bile Kanadalı TÜPRAG Şirketi’ne yaptırmış!. Şirket müdürünün açıkladığı bağış kalemleri devrin artık “sosyal devlet”lerin değil “şirket devlet”lerin devri haline geldiği yönündeki görüşleri de doğrular nitelikte. Şirketin açıkladığı ‘bağış’ listesi, bölgenin nasıl “TÜPRAG Cumhuriyeti” haline gelmeye başladığını da açıkça ortaya seriyor.

KAYMAKAM GÖZETİMİNDE RÜŞVET BELGESİ
TÜPRAG’ın ‘Sosyal Sorumluluk Projeleri’ arasından 195 bin dolarlık önemli bir pay alan Söğütlü köyünün bu parayı neye karşı aldığı 2007 kasım ayında basına yansıya bir ‘Protokol’le açıklığa kavuşmuştu. Köy muhtarı Muhtar Neşet Erdem ve Şirket Halkla ilişkiler Müdürü Mehmet Yılmaz’ın imzasını taşıyan 01.03.2007 tarihli protokolün altında Ulubey Kaymakamı Fatih Çobanoğlu’nun da imzası vardı. Köy merası olan arazinin Orman İşletme Müdürlüğü üzerine tecil eden mahkeme kararını temyiz edilmemesi karşılığı yapılan bu protokol Kaymakam gözetiminde “rüşvetin” en önemli belgesi olarak nitelenmişti.
(İzmir/EVRENSEL)

TÜPRAGIN YAPTIĞI ‘BAĞIŞ’LAR


İşte TÜPRAG’ın açıklamalarına göre ‘Sosyal Sorumluluk’ harcamalarından bazıları:
Köylere İçme Suyu: 430 bin $
Kanalizasyon İnşaatları: 700 bin $
Sağlık Tarama Aracı: 189 bin $
Hemodiyaliz Merkezi: 55 bin $
Ağaçlandırma: 45 bin $
Kriz Merkezi: 66 bin $
Pikap Araç: 19 bin $
Düğün Salonu: 15 bin $
Köy Evi: 45 bin $
Süt Tankı: 22 bin $
Köy Yolları Asfaltlanması: 400 bin $
Eşme Asfalt Yol: 30 bin $
Ahmetler Asfalt Yol: 70 bin $
Ulubey Yüzme Havuzu: 40 bin $
Kışla Parke Taş: 75 bin $
Foseptik İnşaatı: 30 bin $
Mobese (Eşme): 10 bin $
Mobese (Ulubey): 10 bin $
Damızlık Koç Projesi: 70 bin $
Su Pompası: 5 bin $
Uşak Müzesi: 40 bin $
İmam Lojmanı: 30 bin $
Sondaj: 65 bin $
MASGE Projesi: 10 bin $
Öğrenci gezileri: 10 bin $
Söğütlü Köyü Sandığı: 100 bin $
Ulubey Hükümet Konağı: 10 bin $
Eşme Hükümet Konağı: 10 bin $
Okullara bağışlar: 63 bin $
Belediye ve Muhtarlıklara bağışlar: 158 bin $
Kışla Tarım Kooperatifi: 7 bin $
Futbol sahası: 45 bin $
Yangın Havuzları: 30 bin $
Öğrenci Yurdu: 8 bin $
Ulubey Çamlık Projesi: 70 bin $
Eşme Yurt Yenileme: 70 bin $
Cami Çatısı Tadilatı: 25 bin $
Köy Evi: 45 bin $
Uşak Üniversitesi: 1 milyon 500 bin $
TOPLAM: 4 milyon 882 bin $
Özer Akdemir
ÖNCEKİ HABER

Kirayı ödeyemeyince sokağa atıldılar

SONRAKİ HABER

‘1 liranı paylaş’ kampanyası her yerde sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...