16 Şubat 2010 00:00

İşçisiyle, işsiziyle mutsuz bir ilçe

TUZLA Tersaneler Bölgesi’nde krizin başladığı günden bu yana binlerce işçi işten atıldı

Paylaş

TUZLA Tersaneler Bölgesi’nde krizin başladığı günden bu yana binlerce işçi işten atıldı. Aylardır iş bulamayan işçiler günlük ihtiyaçlarını karşılayabilmek, kiralarını ödeyebilmek için ne iş olursa yapmaya razılar. Ne iş güvenliği ne de sigorta istiyorlar. Hükümetin tersane işçilerini görmesini isteyen işçiler, Tuzla Belediyesi’ne de “Kömür dağıtacağınıza iş bulun” diye tepki gösteriyorlar. Tersanede çalışmaya devam eden işçiler ise iş güvenliği önlemlerinin rafa kaldırılmasından, ücretlerinin düşürülmesinden şikayetçiler.
‘YETERKİ İŞ OLSUN’
Ayhan Saran aylardır işsiz. Ev kirasını, elektrik ve su faturalarını ödeyemediğini dile getiren Saran, artık psikolojisinin bozulduğunu söylüyor. “Yeter ki bana çalışacak bir iş versinler” diyen Saran, Hükümetin sesini duymasını istiyor. “Ne sigorta ne iş güvenliği ne emeklilik hiç bir şey istemiyorum, karnımı doyuracak bir iş istiyorum” diye içinde bulunduğu çaresizliği anlatan Saran, belediye de “Kömür dağıtacağına bizlere iş imkanı versin” diye tepki gösteriyor.
İŞ GÜVENLİĞİNDEN VAZGEÇTİLER
Tersaneler bölgesinde çay ocağı işleten Abdulhamit Musa, tersane işçilerinin işten atılmasının ardından işlerinin kötü gittiğini ifade etti.
“Şuan çalışan işçiler günlük paralarını alıp almayacaklarını düşünüyorlar, iş güvenliğini ikinci plana ittiler” diye işçilerin yaşadıklarına dikkat çeken Musa, bu sorunlara bir de hükümetin yaptığı zamlar eklenince işçilerin durumunun daha da kötüleştiğini dile getirdi.
FATURA HEP İŞÇİYE
Tersanede işlerin azaldığını söyleyen Sabahattin Karacan, işler nasıl giderse gitsin tüm faturaların işçilere kesildiğini söyledi. Ücretlerin oldukça düştüğünü söyleyen Karacan, çalışmasına rağmen geçinemediğini ifade etti. Bu koşullarda çalışmanın oldukça zor olduğunu anlatan Karacan, katlanmaktan başka çaresinin olmadığını ifade etti.
ÖNLEM ALAN YOK
Çalıştığı Tersanede iş güvenliğinin olmadığını söyleyen Mustafa Cay da krizden önce kısmen de olsa alınan önlemlerin rafa kaldırıldığını dile getirdi. Patronların krizden etkilendiğine inanmadığını belirten Cay, sıranın işçiye yada önlem almaya gelince paralarının olmadığını ifade etti.
Çalıştığı tersaneden kriz gerekçesiyle atılan Kerim Aycan, tersanelerde günlük iş bulabilirse çalıştığını belirtiyor.
Gittiği tersanelerin iş güvenliği önlemi almadığını ifade eden Aycan, patronların sadece bakanlar ya da yetkililer geleceği zaman önlem aldıklarını anlattı. (İstanbul/EVRENSEL)
Erdem Geyik
ÖNCEKİ HABER

BES 3 NO’LU ŞUBE KONGRESİNİ TAMAMLADI

SONRAKİ HABER

Esnaf Başbakan’ı gerçekçi bulmuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...