16 Şubat 2010 00:00

Polis’ten mehterli, gazlı müdahale

PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın 15 Şubat 1999’da Türkiye’ye getirilmesinin yıl dönümü nedeniyle birçok kentte gösteriler yapıldı.

Paylaş

PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın 15 Şubat 1999’da Türkiye’ye getirilmesinin yıl dönümü nedeniyle birçok kentte gösteriler yapıldı. Öcalan’ın cezaevi koşullarının protesto edildiği gösterilerde, Kürtlerin siyasi temsilcilerinin muhatap alınması talebi öne çıktı. Birçok gösteriye polis gaz bombası, biber gazı ve tazyikli su ile müdahale etti bir çok kişi gözaltına alındı. Polis Yüksekova’da kitleye Mehter Marşı eşliğinde müdahale etti.
‘Açılım’ tartışmalarının başladığı günden bu yana neredeyse tüm gösterilere müdahale edilirken, bu gelenek dün de bozulmadı.Yüzlerce kişi gözaltına alındı, binlerce gaz bombası kullanıldı.
MEHTERLİ SALDIRI
Hakkari merkez ve Yüksekova ilçesinde yapılan gösterilere polisin müdahalesi dün de sert oldu. Yüksekova’da Şemdinli yolu üzerinde toplanan gruplara polis saldırdı. Müdahale üzerine Kışla, Esentepe ve Cumhuriyet Mahallelerinde polis ile grup arasında çatışma yaşandı. Müdahale sırasında polis araçlarından Mehter Marşı çalındı. Kepenklerin kapalı olduğu ve öğrencilerin ders başı yapmadığı BATMAN VE IĞDIR
BDP Iğdır il binası önünde yapılan açıklamanın ardından sloganlarla yürüyüşe geçen kitleye polis gaz bombası ve tazyikli suyla müdahale etti. Gençlerin taşlarla karşılık verdiği müdahalede 2 kişi gözaltına alınırken, olaylar kentin bir çok noktasında bütün gün sürdü. Batman’daki açıklamaya da polis müdahale etti. Aralarında BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata’nın da bulunduğu binlerce kişi, Batman Bahar Kültür Merkezi önünde bir araya gelerek, BDP il binasına doğru yürüyüşe geçti. Kitlenin BDP binasına vardığı sırada polis müdahalesi gerçekleşti.
HER YERDE EYLEM
Hakkari’de Bulvar Caddesi üzerinde bulunan BDP il binası önünde toplanan çok sayıda kişi, Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan belediye binasına doğru yürüdü. Açıklamadan sonra kitle İl Jandarma Komutanlığı Lojmanlarına doğru yürüyüşe geçtiği sırada askerler gaz bombalarıyla kitleye müdahale etti. Asker müdahalesine polislerde katılınca ortalık savaş alanına döndü. Hakkari’de bir çok öğrenci de dün okulları boykot etti.
BDP Mardin İl binası önünde yapılan açıklamaya BDP Batman Milletvekili Bengi Yıldız ve çok sayıda partili katıldı. Şanlıurfa’da Abide Parkı önünde bir araya gelen ve aralarında binlerce kişi, Karakoyun İş Merkezi’ne yürüdü. Kitle Atatürk Caddesi’ne geldiğinde, polisler, BDP Parti Meclis Üyesi Mahmut Çelik’i tartaklayarak gözaltına aldı. Olay yerine gelen BDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici’nin devreye girmesi ile Çelik serbest bırakılırken, yürüyüşten sonra dağılmaya başlayan kitleden, çok sayıda kişi gözaltına alındı. Mardin’in Nusaybin, Kızıltepe, Midyat, Derik, Dargeçit ve Mazıdağı ilçelerinde de yürüyüşler yapıldı. Adıyaman’da ise bir günlük açlık grevi yapıldı. Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesinde BDP İlçe binasında açlık grevi başlatıldı. Silopi BDP ilçe binasında bir araya gelen on binlerce kişi, ilçe merkezine yürüdü. Erzurum ve Bingöl’de yapılan gösteride de 15 şubat protesto edildi. Kepenklerin açılmadığı Van’ın Özalp ve Çaldıran ilçelerinde, BDP ilçe binası önünde basın açıklaması yapıldı. Van’ın Gevaş İlçesi’nde ise BDP ilçe binasında bir günlük açlık grevi yapıldı. Muş’un Malazgirt ilçesinde, BDP ilçe binası önünden Sanat Sokağı’na kadar yürüyüş düzenlendi. Bitlis merkez ve Tatvan ilçesinde yüzlerce kişi yürüyüş yaptı. Ağrı’nın Patnos ve Doğubeyazıt, Diyadin ilçelerinde de açlık grevi ve yürüyüşler yapıldı.
İZMİR SAKİN, MERSİN’DE MÜDAHALE
İzmir’de Konak Piyer önünde bir araya gelen yüzlerce kişi, buradan eski Sümerbank önüne kadar ‘15 Şubat uluslararası komplosunu kınıyoruz’ pankartıyla yürüdü. Kadınların ön sıralarda yer aldığı yürüyüşte Öcalan lehine sloganlar atıldı. BDP Mersin İl Örgütü’nün düzenlediği yürüyüşe polis gaz bombaları ile müdahale etti. Müdahaleye gençlerin de karşılık vermesiyle çıkan çatışmada 3 kişi gözaltına alındı.
Aydın ve Antalya, Manisa ve Sakarya’da da yapılan açıklama ve yürüyüşlerle Öcalan’ın cezaevi koşulları protesto edildi.
(HABER MERKEZİ)


DİYARBAKIR POLİSİ YİNE SALDIRDI
Diyarbakır’da da merkez Bağlar İlçesi 5 Nisan Özgür Yurttaş Meclisi önünde YAPILAN basın açıklamasının ardından polis gaz bombaları ve tazyikli suyla kitleye saldırdı. Çok sayıda kişi gözaltına alındı. Helikopterler uzun süre çatıların üzerinde alçak uçuş yapması dikkat çekti. Çatışmalar kimi ara sokaklarda bütün gün sürdü. Polisin kentin neredeyse tüm noktalarında aldığı önlemler dikkat çekti.

POLİS ‘KÜRTÇE’ DAĞITTI!

ŞIRNAK’ın Cizre ilçesinde yapılan gösteriye müdahale eden polisin Kürtçe anonsla göstericilerin dağılmasını istemesi dikkat çekti. Cizre’de Öcalan’ın Türkiye’ye getirilişinin yıl dönümü nedeniyle yapılan gösteride polis Cizre-İdil kara yolunu trafiğe kapatan gruba gaz bombaları ile müdahale etti. Müdahale üzerine Cudi ve Nur mahallelerinin ara sokaklarına dağılan ve gösteriyi sürdüren gruplara polis Türkçe ve Kürtçe olarak ‘dağılın’ anonsları yaptı. Polis’in Kürtçe anonslar eşliğinde yaptığı gaz bombalı müdahalenin ardından gözaltılar yaşandı. (ŞIRNAK)

TAKSİM SAVAŞ ALANI

Taksim Meydanı’nda Öcalan’ın Türkiye’ye getirilişinin yıldönümünü protesto etmek amacıyla yapılan basın açıklamasının ardından BDP İstanbul il binasına doğru yürüyen kitleye polis ‘Yolu trafiğe kapattıkları’ gerekçesiyle gaz bombaları ve tazyikli su ile müdahale etti. Kitlenin de taşlarla karşılık vermesiyle, Taksim Meydanı savaş alanına döndü. İstanbul’un Kağıthane ve Gaziosmanpaşa ve Başakşehir ilçelerinde yapılan gösterilere polisin müdahale etmesiyle başlayan olaylarda da 4 kişi gözaltına alındı.

POLİS: GERÇEK MERMİ SIKACAKSIN BUNLARA

İSTANBUL’un Başakşehir ilçesi Bayramtepe semtinde önceki akşam Öcalan’ın Türkiye’ye getiriliş yıldönümünü protesto eden gruba polis müdahalesi sırasında iki polis arasında geçen tartışma kameraya yansıdı. Kamera kayıtta iken polislerden birinin “Ne plastik mermisi gerçek mermi vereceksin bunların ......na” demesi dikkat çekti. İstanbul’un bir çok mahallesinde gösteriler yapılırken Başakşehir ilçesine bağlı Bayramtepe semtinde yaşananlar polisin tutumunu bir kez daha gözler önüne serdi. Polisin göstericilere tazyikli su ve biber gazı ile müdahale etmesinin ardından başlayan çatışmada polis cadde üzerinde bulunan evlere ve mağazalara da su sıktı. Öte yandan sivil giyimli polislerin kendi arasında gerçek mermi mi, plastik mermi mi kullanalım tartışması DİHA kameralarına yansıdı. Kamera kayıtta iken polislerden birinin olayları dağıtmak için ‘Plastik mermi kullanmak gerek’ demesi üzerine diğer başka bir emniyet görevlisi “Ne plastik mermisi gerçek mermi vereceksin bunların ......na” dedi. (İSTANBUL)


KEPENKLER AÇILMADI

15 Şubat nedeniyle Diyarbakır, Van, Hakkari, Ağrı, Muş, Mersin, Silvan, Bismil, Batman, Mardin, Şırnak, İdil, Silopi ve Cizre başta olmak üzere birçok yerde esnaf kepenk açmadı. Fırınlar ve eczaneler dışında neredeyse tüm işyerlerinin kapalı olduğu bu kentlerde öğrenciler okulları boykot etti ve bir çok kişi dün siyahlar giyindi. (HABER MERKEZİ)


ÖNCEKİ HABER

Çemen işçisi grev çadırı istiyor

SONRAKİ HABER

CHP’de değişimin sinyalini mi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...